Thursday, 30 August 2018

1 Bahagian Korban

Ziyad lihat kepala lembu yang sudah menjadi korban
Nilai 1 bahagian korban di kawasan bandar antara RM600 sehingga RM800. Kalau di negara Palestin, nilainya mencecah RM1,200 kerana sukarnya mendapatkan lembu atau kambing untuk dikorbankan atas sekatan dari rejim Zionis. Malah ada juga nilai korban dalam RM300 sahaja tapi ia akan dilakukan di negara luar. Yang ini, Amir tahu dari company EZQurban yang kerap keluar kat radio IKIM.

Ibadah Korban yang dianjurkan oleh EzQurban
Korban ini adalah satu ibadat sunat yang sangat dituntut apabila kita berkemampuan menunaikannya. Rata-rata kalau bergaji RM2,000 ke atas, sebenarnya boleh juga buat korban apabila kena caranya.

Yer la kan, kalau nak keluarkan sekaligus untuk 1 bahagian memang nampak besar. Tapi kalau dibahagikan dengan 10 bulan, nilainya nampak kecil. Masa Amir mula2 kerja, ada sorang staff nama panggilan dia Abg Mok yang promote skim bayaran ansuran untuk ambil bahagian dalam ibadah korban.

Bagusnya Abg Mok ni ialah dia akan approach sesiapa sahaja di setiap department dengan menawarkan servis ni. Dengan sifat peramah beliau, Amir pun dapat join beberapa tahun dengan beliau. Bayaran pun tak sampai RM50 sebulan. Kadang2 Amir bayar untuk 2 bulan terus sebab kesian tengok Abg Mok ni datang kat setiap cubicle untuk kutip duit korban ni.

Dan biasanya orang yang sibuk, jarang ada di tempat mereka. Jadi, terpaksa beliau datang kemudian walaupun dah set appointment. Sungguh mulia usaha Abg Mok ni. Disebabkan beliau juga, Amir mula kenal pentingnya ibadah korban ini.

Pada yang terlepas peluang untuk ibadah korban kali ini, apakata kita buat tabung korban plak untuk tahun depan. Mana la tau kalau umur kita tak panjang, at least kita ada usaha nak buat juga ibadah korban tu kan? 😉
Continue Reading

Wednesday, 29 August 2018

6 Perbezaan Pelaburan Saham Dan Unit Trust

6 Perbezaan Pelaburan Saham Dan Unit Trust
6 Perbezaan Pelaburan Saham Dan Unit Trust 

Ada customer tanya, apa beza pelaburan Saham dan Unit Trust yer?

Kedua-duanya nampak sama tetapi sebenarnya tidak serupa. Jadi, Amir cuba bantu anda dengan kongsikan 6 Perbezaan yang perlu anda ketahui.

6 Perbezaan Saham & Unit Trust
6 Perbezaan Saham & Unit Trust
1. Pengurusan Pelaburan

Unit Trust

  • Pelaburan dalam unit trust diuruskan oleh fund manager.
  • Pelabur unit trust hanya perlu pilih nak beli unit trust mana sahaja.
  • Tak perlu susah-susah fikir strategi apa nak pakai. Technical analysis ke, fundamental analysis ke, gambling ke. Itu semua kerja fund manager.
  • Pelaburan unit trust perlu bermula dengan membuat asset allocation

Saham

  • Manakala pelaburan dalam saham pula dapat diuruskan oleh kita sendiri.
  • Saham apa nak beli, sektor apa nak fokus, berapa banyak allocation of capital untuk setiap pembelian saham.
  • Sekiranya anda mempunyai modal 6 angka dan tidak mempunyai masa menguruskan sendiri, tuan juga ada pilihan untuk menggunakan khidmat fund manager profesional.


2. Apa Yang Dilaburkan

Unit Trust
  • Fund manager unit trust tidak semestinya beli saham.
  • Bergantung kepada objektif sesuatu unit trust itu sendiri. Mungkin kita ada beli dana yang fokus kepada saham, mungkin kita ada beli dana seimbang, dan tak mustahil kita beli dana yang fokus kepada pendapatan.
Saham
  • Confirm lah beli saham.
  • Pemilikan dalam sesuatu perniagaan.

Continue Reading

Tuesday, 28 August 2018

Naik Turun Harga Market

Market dah naik semula
Syoknya beli masa market drop dulu sebab harga unit tengah murah waktu tu.

Kini sudah kembali ke 1800pts. Dah nampak market mula stabil dan menaik semula. Boleh mula tuai dah pada yang dah capai target. Kalau belum lagi, elok peram lagi. Lagi lama peram inshaAllah lagi untung dan banyak unit anda pegang💪

Dalam pelaburan unit amanah saham atau biasa kita panggil Unit Trust, turun naik pergerakan saham adalah mainannya. Ada beberapa strategi untuk menghadapi keadaan tersebut.

Sebagai pelabur kita kena bijak manage investment strategy dan mesti ada target yang clear, firm dan mesti ada holding power (ketahanan & kecekalan untuk tunggu best time menuai hasil yang lazat).

Mentor Amir dah biasa dengan market cycle hampir 15 tahun. Up & down tu biasa. Tak rasa goyah kalau market down sebab mereka tahu strategy yang mereka gunakan.

Ingatlah, pelaburan unit trust ini ambil MASA dan perlu KONSISTEN serta gunakan strategi berkesan. Sebab itu pemilihan consultant yang up to date adalah WAJIB jika anda serius dalam pelaburan ini.

Get a really good consultant if you are too busy to handle your investment. Invest with peace of mind. Until then, Happy Investing
Continue Reading

Friday, 17 August 2018

Keraguan tentang pengeluaran KW5P untuk pelaburan unit amanah

Keraguan tentang pengeluaran KW5P untuk Unit Trust
Keraguan tentang pengeluaran KW5P untuk Unit Trust

Ramai yang berminat untuk mengambil peluang melabur dalam unit amanah (unit trust) syarikat-syarikat swasta sama ada Public Mutual, Cimb, Aminvestment, OSK, MAAKL Mutual dan lain-lain lagi dengan mengeluarkan wang dari KW5P.

Walau bagaimanapun masih ramai yang kurang jelas tentang bagaimana transaksi keluar masuk wang dari KWSP itu berlaku menyebabkan timbul rasa takut duit hilang, duit hangus, ditipu, rugi terus dan sebagainya.

Moga penerangan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh bakal-bakal pelabur demi memastikan tiada kekeliruan dan salah faham tentang jaminan keselamatan dan ketelusan suatu transaksi itu berlaku seperti yang terkandung dalam aturan KW5P dan Bank Negara.

Keraguan tentang pengeluaran KW5P untuk Unit Trust
Akaun 1 : 70%, Akaun 2 : 30%

Wang caruman kita dalam KW5P adalah terbahagi kepada 2 iaitu 70% akan dikreditkan ke dalam akaun 1 dan baki 30% lagi akan masuk ke dalam akaun 2.

KW5P telah menetapkan bahawa setiap akaun 1 dan 2 ini mempunyai peraturan pengeluaran yang berbeza antara satu sama lain sebagaimana berikut: Boleh rujuk disini

Continue Reading

Monday, 13 August 2018

Satu Akaun Demi Masa Depan

Amir nak kongsikan 1 artikel yang diterbitkan oleh Berita Harian semasa mereka menemuduga Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tan Sri Abdul Wahid Omar. Detail mengenai soal jawab amir sertakan dibahagian bawah ini.

Artikel ini diterbitkan pada 4 September 2017

Dari semasa ke semasa, Permodalan Nasional Bhd (PNB) terus komited dalam menambah baik dana amanah di bawah pengurusannya ke arah patuh syariah. Usaha itu adalah sejajar dengan aspirasi pemegang unit yang mahukan pelaburan mereka berlandaskan syariah. Wartawan BH Ahad, KAMARULZAIDI KAMIS dan MAHANUM ABDUL AZIZ menemubual Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Abdul Wahid Omar bagi mengulas mengenai usaha itu dan sumbangan terhadap perkembangan kewangan Islam di negara ini serta peranan PNB dalam memperkasakan agenda Bumiputera.


Continue Reading

Sunday, 12 August 2018

Simbiosis Pelabur Dan Perunding Unit Amanah


Sebenarnya ada dua cara untuk melabur dalam unit amanah.

Satu cara ialah anda sendiri yang laburkan duit anda. Ini sesuai jika anda sendiri seorang yang aktif dan mempunyai kemahiran melabur yang tinggi.

Tetapi majoriti rakyat Malaysia lebih gemar melabur dalam instrument unit amanah menggunakan khidmat perunding unit amanah kerana mereka sendiri pun kurang pandai nak uruskan.

Simbiosis Pelabur Dan Perunding Unit Amanah
5 Item yang anda perlu ambil tahu bila melabur dalam Unit Amanah jika melabur sendiri

#GunakanKhidmatPerundingYangTerlatih

Continue Reading

Friday, 10 August 2018

Senarai Dana-Dana Unit Amanah di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP

Senarai Dana-Dana Unit Amanah di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP
Senarai Dana-Dana Unit Amanah di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP
Hari ini, Amir nak kongsikan senarai dana-dana Unit Amanah di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP sebab rata-rata kawan Amir biasanya akan melabur dengan menggunakan akaun 1.

Ada 23 Company yang diberi lesen oleh KWSP

1. MAYBAN ASSET MANAGEMENT SDN BHD  (IPD001)
Senarai baru dana berkuat kuasa mulai 1 Mac 2018

2. PUBLIC MUTUAL BERHAD (IPD 003)
Senarai baru dana berkuat kuasa mulai 1 Julai 2018

3. AMANAH SAHAM SARAWAK (IPD 004)
Senarai baru dana berkuat kuasa mulai 1 Mac 2018

4. HONG LEONG ASSET MANAGEMENT BERHAD (IPD 009)
Senarai baru dana berkuat kuasa mulai 1 Julai 2018

5. MIDF AMANAH ASSET MANAGEMENT BERHAD (IPD 012)
Senarai baru dana berkuat kuasa mulai 1 Mac 2018

Continue Reading

Thursday, 9 August 2018

Melabur Unit Trust tanpa guna duit poket?

Melabur Unit Trust tanpa guna duit poket?
Sesi face to face dengan agen
1. Sapa kat sini yang pernah kena approach dengan agen Unit Trust?

Kalau ada pernah, ada tak mereka guna ayat ni. "Encik, boleh melabur Unit Trust tanpa guna duit poket encik sendiri"

Jadi, apa maksud agen diatas tu?
Agen tu maksudkan ialah selain melabur menggunakan tunai di tangan, pelabur juga boleh menggunakan sebahagian dari Akaun 1 KWSP. Namun ia hanya tertakluk kepada dana yang diluluskan oleh KWSP sahaja.

Anda boleh rujuk Senarai Dana-dana Amanah Institusi Pengurusan Dana (IPD) Skim Pelaburan Ahli KWSP.

Continue Reading

Wednesday, 8 August 2018

Apa Itu Unit Trust?

Understanding Unit Trust
Word "Unit Trust" ini, Amir dengar pada 10 tahun yang lepas, tapi tak paham apa yang agen tu terangkan. Jadi, amir decide tak melabur dalam pelaburan yang Amir tak paham konsepnya. Ini kira kesilapan Amir sebab tak go detail pasal benda sebab tiadanya ilmu Menyimpan.

Tapi, pada tahun 2016, Amir berani melabur dalam Unit Trust ini apabila amir paham konsep & risikonya. Malam ni, Amir share pemahaman mudah pasal Unit Trust.

Keyword dia ialah Unit Trust atau Unit Amanah. Ia adalah satu produk pelaburan yang dikeluarkan oleh Syarikat Pengurusan Unit Amanah, yang mengutip duit orang ramai (bukan derma dari sesiapa!) supaya syarikat dapat melaburkan duit tersebut bagi pihak orang ramai, menerusi ikatan amanah.

Jadi, konsepnya ialah kita minta orang lain urus dan laburkan duit kita. Berikan kepercayaan anda kepada Fund Manager untuk kembangkan duit anda.

Continue Reading