Friday, 28 October 2016

Tuntut Hutang Gaya Along


Untuk penghutang yang liat nak bayar hutang. Ambil langkah ini jika semua langkah berlembut dan diplomasi gagal. Jangan diamkan diri , ambil tindakan sewajarnya.

1. Hantar kad peringatan ke alamat rumah dan pejabat. Jangan hantar surat tapi hantar kad (mcm poskad) ------> tujuan biar orang lain pun boleh baca tuntukan tersebut.

2. Pergi ke tempat tinggal dan tuntut , kalau dia takda rumah , tinggalkan pesan kepada sesiapa yang ada di rumahnya bila dia nak bayar hutang dan tinggalkan kad (seperti no 1) -----> tujuan , untuk orang lain dalam rumah tu tahu yang si dia berhutang.

3. Pergi ke pejabat dia bekerja dan tuntut , tinggalkan pesan dan kad (seperti no 1) sebagai peringatan bila dia nak bayar hutang. Tujuan ----> Untuk rakan sepejabat tahu dia berhutang.

Thursday, 20 October 2016

Kijang Emas

Post ini diolah oleh En Zulkifli.
Kawan2, boleh la follow page beliau. Banyak tips yang dikongsikan mengenai emas.


Kijang Emas adalah antara emas terbaik untuk simpanan di Malaysia. Ia dijual di cawangan Maybank tertentu.

Selain harga per gramnya murah, spreadnya juga sangat nipis. Lebih nipis berbanding Public Gold (sebelum tolak komisyen bagi sesiapa jadi ejen).

Disebalik kelebihan itu, ada beberapa kekurangan yang perlu diambil perhatian sebelum membelinya;

1. Stoknya sangat terhad. Ketika harga murah, amat susah kita membelinya. Masa harga mahal barulah stoknya berlambak.

2. Emas ini tak boleh dibooking. Tiada istilah lock harga. Kita hanya boleh membelinya secara cash n carry. Stoknya berdasarkan siapa cepat dia dapat.

3. Syarat beli balik sangat cerewet. Kalau ada tercalar (biasanya ketika pajakan) walaupun sedikit, Maybank tak akan membelinya. Kita terpaksa menjualnya ke kedai emas dengan spread 25%.

4. Urusan jual beli hanya terhad kepada banking hours sahaja. Tak ada istilah lock harga. Kalau harga meroket pada waktu malam, kita hanya boleh 'ngaga' sahaja sebab tak boleh lock harga. Begitu juga bila harga jatuh.

5. Minimum belian ialah 1/4 oz (7.775 gram). Bajetnya sekitar RM1,500. Kalau bajet belian cuma RM1,000 ke bawah, memang tak ada harapan beli emas ini.

6. Bukan semua cawangan Maybank ada jual Kijang Emas. Cuma 30 cawangan sahaja. Kalau stok di cawangan itu habis, kita kena pergi ke cawangan lain. Tiada istilah reserve stok dan emas itu dihantar ke cawangan terdekat dengan kita.

Jadi itulah nota ringkas saya tentang Kijang Emas. Saya juga ada menyimpan dalam jumlah yang kecil. Jangan percaya apa yang saya tulis ini, tapi sahabat-sahabat boleh mencubanya sendiri.

Dapatkan PENGALAMAN SENDIRI.

Seperti yang saya selalu kongsikan, emas terbaik mesti dinilai 5 kriteria secara PAKEJ. Barulah dapat untung maksimum daripadanya, insyaAllah.

#kijangemas #emasterbaik #emasmurah

Wednesday, 19 October 2016

Apa khabar Mymi1?

Dah lama x menulis di blog ni sebab busy dengan bisnes. Amir nak nak share latest update dari group Ponzi Scheme Alert mengenai Mymi1.

Kawan2, boleh buat penilaian sendiri apabila company suka hati menukar SOP mereka tanpa mendapatkan consent dari ahli2 mereka. Masih ingat 5 ciri2 skim cepat kaya? Amir ada tulis DISINI.



Post ni diambil dari group Ponzi DISINI.

Berita baru masuk:
==========================

Sekali lagi MYMI1 tidak menepati janji dan menukar SOP secara tergesa-gesa tanpa mengambil kira kesan kepada ahli -ahli.

Setelah 2 hari menunggu untuk menukar TC/CP kepada tunai sebagaimana janji asal ialah 16.10.2016, kemudian di tangguh kepada 18.10.2016, akhirnya malam ini sekali lagi MYMI1 tanpa ragu-ragu membuat pusingan U untuk mendera ahli. Dengan memaksa tukaran TC/CP kepada unit saham, bermakna semua ahli telah dinafikan untuk mendapat TUNAI.