Thursday, 31 December 2015

18 Tips Untuk Mengenal Pasti Pelaburan Yang Valid


Tips ini dishare oleh Tuan Azizi Ali, Pakar Kewangan yang terkenal di Malaysia. Amir ada baca beberapa buku beliau mengenai kewangan dan salah satu topik yang hangat ialah pelaburan.

Di Malaysia, ada terdapat beratus2 pelaburan yang sah tetapi orang kita masih gemar melabur di tempat yang tidak sah akibat seronok mendengar pulangannya yang lumayan tanpa perlu bersusah payah. Jadi, Amir kongsikan 18 tips buat pembaca blog Amir mengenai pelaburan yang valid dan sah :-

1. Saya telah mendapat banyak soalan serta PM tentang beberapa produk kewangan dan skim pelaburan yang terkini dan panas di Malaysia sekarang. Ini termasuklah Arba, Amethyst Gold, Bitcoin, CycleRich, EmGoldex, JTC33, KongsiMakan, MFace, MyBCWorld, MyMi1, One World Community Centre, Power Gold dan Zenith Gold.

2. Saya tidak dapat menjelaskan semuanya dengan terperinci. Ini adalah kerana (1) jumlah pelaburan-pelaburan tersebut terlalu banyak dan (2) saya perlu membuat pemeriksaan yang komprehensif yang memerlukan masa dan tenaga yang terlalu banyak, which I cannot spare.

3. Bagaimanapun, berikut adalah beberapa petunjuk untuk menilai sesuatu pelaburan.
4. Jika ianya sesuatu dana pelaburan (e.g. unit amanah dan mutual fund), ianya perlu mempunyai pengurus, auditor dan trustee. Nama2 mereka, pengalaman serta kelayakkan mereka mesti dijelaskan dengan terang (bukan main sebut nama saja).

5. Dana tersebut juga mesti mempunyai prospectus dan laporan tahunan. Kandungan prospectus dan laporan tahunan mestilah menerangkan objektif dana tersebut, sejarahnya, pulangannya, risikonya dan maklumat tentang poin 4 di atas.

6. Jika ianya sesuatu pelaburan semata (e.g. emas, perak dan hartanah) pula, sipenjual mestilah menceritakan tentang proses dan cara pembelian, penjualan, pulangan dan juga risiko.

7. Pengurus mestilah mempunyai alamat fizikal dan bukan alamat servis office atau alamat virtual saja.
8. Lagi satu petunjuk ialah pulangan tahunan (ROI) yang diberikan oleh 'pelaburan' tersebut. Walaupun sudah tentu kita mahukan pulangan yang tinggi, ianya mestilah angka yang reasonable dan sensible. Sebagai contoh, ROI melebihi 30% setahun adalah TIDAK reasonable ATAU sensible! Sesiapa yang claim long term ROI (tempoh > 2 tahun) yang lebih tinggi daripada 30% setahun (e.g. 120% setahun) don't know what he is talking about! Ini adalah seperti berkata pasukan bolasepak Kampung Seri Wangi telah mengalahkan pasukan Barcelona dengan scoreline 10 – 0!

9. Jika pelaburan-pelaburan tersebut mempunyai ciri-ciri yang seakan sama dengan Pegasus Bullion dan UFun yang telah saya tulis sebelum ini, besar kemungkinan ianya juga satu scam. Salah satu bayangan bahaya ialah pulangan bulanan/mingguan/harian kerana 99% daripada 'pelaburan' yang memberikan pulangan bulanan/mingguan/harian adalah scam.

10. Sudah tentu nama syarikat dan pelaburan tersebut tidak boleh ada dalam blacklist BNM dan/atau Securities Commission. Jika ada, lupakan saja 'pelaburan' tersebut. Jangan lupa juga yang banyak scam2 ini telah menukar nama syarikat, nama 'pelaburan' atau nama laman web (url) mereka untuk menutup langkah2 gelap mereka (e.g. UFun ditukar nama menjadi Unascos). Kalau sipengurus dan kuncu2nya orang yang sama, lupakan juga 'pelaburan' tersebut.

11. FYI, syarikat Sdn Bhd sebarangan tidak boleh mengutip wang pelabur tanpa lesen dan kebenaran daripada BNM. Hanya bank, syarikat unit amanah, syarikat insurans, pengendali takaful dan penyedia perkhidmatan pengiriman wang yang boleh bertindak demikian. Ini bermakna 'pelaburan' seperti UFun/UToken, Unascos, Mecca Fund dan HighwayGroup Resources (HGR) telah menyalahi undang2 Malaysia and therefore tak valid.

12. Syarikat Sdn Bhd juga tidak boleh menawarkan atau menjual sahamnya kepada public. (Hanya syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia yang dibenarkan menjual saham kepada public.) Jadi mana2 syarikat (baru ditubuhkan atau sudah wujud) yang menawarkan atau menjual sahamnya kepada public – melalui ceramah, seminar, FB atau internet – telah menyalahi undang2 Malaysia.

13. Jika ianya peluang perniagaan MLM (boleh rekrut downline) pula, syarikat tersebut perlu ada lesen jualan langsung. Kalau tak ada, syarikat tersebut telah menyalahi undang2 Malaysia, and therefore tak valid juga.

14. Jangan juga lupa yang mana2 pelaburan yang memberikan fixed return (pulangan tetap) seperti Fixed Deposit adalah haram dalam Islam. Ini bermakna banyak skim2 yang tengah panas sekarang termasuk HGR adalah haram.

15. Seperti yang anda boleh lihat, kebanyakkan 'pelaburan2' yang disebut orang melalui FB, internet dan email tidak mempunyai dokumen2 yang saya sebut diatas terutamanya poin 4 hingga 7! Dan oleh kerana itu, besar kemungkinan ianya pelaburan yang tidak valid. Ini bermakna risiko untuk semua 'pelabur' dalam skim2 tersebut adalah teramat tinggi dan peluang untuk mereka menanggung kerugian adalah super tinggi – kira tahap dewalah!!!

16. Sudah tentu pengusaha2 scam akan memberikan berbagai alasan mengapa skim mereka special. Mereka akan claim macam2, menjanjikan bulan dan bintang dan malah membohong, menipu dan tak akan teragak2 untuk menggunakan ayat2 agama untuk menarik hati dan wang pelabur. But at the end of the day, jika skim tersebut tidak mempunyai banyak poin2 yang saya sebut di atas, besar kemungkinan (as in > 98%!) ianya adalah scam.

17. Akhir kata, mengapa nak bermain api melabur dalam skim2 yang pelik2 ini? Terdapat ratusan dana unit amanah yang valid di Malaysia, ratusan saham di Bursa Malaysia, pilihan emas yang banyak dan ratusan ribu hartanah untuk kita buat pelaburan. Mengapa tak pilih yang sah dan terbukti ini?

18. Jadi baca buku2 tentang kewangan dan pelaburan, dan semua yang dulunya samar2 akan menjadi jelas. As a result, peluang anda untuk menjana keuntungan naik dan peluang menanggung kerugian akan jatuh!

Wednesday, 30 December 2015

Nilai Emas Kekal Ketika Inflasi Hyper

Mungkin ada diantara kita biasa dengar tajuk ni kan? Sampaikan bila dengar banyak kali sehingga nampak seperti satu kebenaran. Malangnya, kenyataan ini tidak 100% tepat di dalam situasi inflasi biasa. Tetapi kebanyakan darinya adalah sebaliknya.

Sebagai contoh, selepas harga yang tinggi $850 pada Januari 1980, walaupun ada ketika ia naik dan turun, nilai emas telah susut sekitar 70% nilainya dalam 20 tahun berikutnya di Amerika Syarikat dimana kadar inflasi dalam tempoh yang sama berkisar setinggi 13.58 %  pada tahun 1980 menjadi rendah 1.55% pada tahun 1998.

Tetapi apabila inflasi hyper berlaku ketika Jerman diserang inflasi hyper pada tahun 1923, mata wang mereka meningkat dengan mendadak sehingga harga sepasang kasut yang dahulunya berharga 12 mark menjadi 30 trillion mark selepas perang dunia 1. Masa itu, matawang mereka seperti tidak laku. Ia berlainan dengan emas apabila harga 1 blok hartanah komersial boleh dibeli dengan 25 auns emas. 

Kesimpulannya, sesiapa yang mempunyai emas, mereka dianggap berharta tidak kira apa jua situasi.

Harga 3 biji telur bersamaan 100 Billion Dollars Zimbabwe yang menghadapi Hyper Inflasi sekarang ini

Tuesday, 29 December 2015

Kekurangan Emas Sebagai Pelaburan

Sudah semestinya setiap pelaburan ada untung dan rugi ibarat langit tidak selalunya cerah. Korang tau tak sebenarnya, pelaburan emas juga ada kekurangannya :-

1. Emas yang anda simpan hilang atau dicuri oleh orang.
Benda yang mempunyai nilai adalah benda yang paling suka buat si pencuri termasuklah emas.
Emas yang hilang akibat kita sendiri lupa dimana kita simpan juga kerap berlaku apabila kita suka berahsia dengan pasangan masing2 sehingga kita sendiri dah lupa mana letaknya emas2 kita itu. Ada ahli keluarga tidah tahu langsung bahawa ibubapa mereka menyimpan emas kerana tidak ditulis didalam wasiat. Emas itu akan hilang buat selamanya sehingga ia dijumpai oleh orang yang bertuah.

2. Melabur emas pada product yang salah
Korang perlu tahu bahawa dipasaran ada banyak product emas yang dijual oleh kedai2 emas mahupun syarikat swasta termasuk lah Public Gold. Tetapi anda perlu tahu apa product yang membawa keuntungan apabila harga emas naik kerana setiap product ada kriterianya seperti spread, hot item, buy back dari company dan lain2.

3. Membeli emas pada masa yang salah
Mesti ada yang terkejut bahawa harga emas pernah suatu dahulu berada statik atau tidak banyak berubah selama puluhan tahun (1930-1970). Siapa yang menyimpan masa ini, sudah pasti telah wariskan kepada anak cucu mereka. Yang untung adalah anak cucu mereka.

4. Anda tidak tahu apa yang anda buat
Ini adalah benda yang paling bahaya sekali kerana anda mungkin mudah ditipu oleh penjual emas, terbeli emas palsu, beli product emas yang sukar dijual balik atau termasuk dalam Skim Cepat Kaya versi Emas.


Sunday, 27 December 2015

Fakta Emas :: Emas vs US Dollar

Kajian World Gold Council menunjukkan naik turun harga emas tidak lagi berkadar terus dengan matawang US Dollar. Trend terkini memperlihatkan, bila US Dollar jatuh, harga emas dunia naik 14.9%. Bila US Dollar naik, harga emas turun hanya 6.5%. Harga emas naik 2 kali ganda bila USD Dollar turun, tetapi ia tak berlaku sebaliknya bila US Dollar naik.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
012-2372641

Hati-hati Beli Barang Kemas


Amir akui yang Amir tiada kepakaran untuk mengesan ketulenan emas selain dari mengujinya dengan densimeter atau menggunakan ujian asid.

Ia berbeza dengan pekedai-pekedai emas. Mereka dah lama 'bermain' dengan emas, tengok dan sentuh emas tu sahaja mereka boleh tahu itu emas tu tulen atau palsu. Deria mereka sangat sensitif mengesan emas-emas palsu. Tetapi ada diantara mereka terkena juga sekali sekala apabila si PENIPU menggunakan silap mata dengan menukar barang kemas asli dengan tiruan.

Atas faktor ini, Amir cuba elakkan membeli barang kemas daripada ORANG PERSEORANGAN sebelum diuji ketulenannya. Jangan terpesona dengan HARGA MURAH. Nanti kita bayar HARGA EMAS 916 tapi di dalamnya ada BESI!

Ini foto yang dishare oleh rakan2 di FB

** Jika ada yang nak uji ketulenan emas, boleh bawa emas tu ke office Public Gold terdekat. Cajnya hanya RM10 je. Lebih baik lebur RM10 daripada lebur duit beribu-ribu ringgit.

Fakta Emas :: Jumlah Emas Yang Telah Digali

Menurut data yang dikeluarkan oleh World Gold Council, sehingga sekarang sebanyak 177,000 tonnes emas yang telahpun dikeluarkan dari perut bumi dengan nilaian sebanyak USD8 trillion. 

49% daripadanya dijadikan sebagai barang kemas perhiasan.


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
012-2372641

Saturday, 26 December 2015

Hidup Mengikut Kemampuan

Hidup mengikut kemampuan ini Amir dapat tahu dari blog En Zulkifli dimana beliau terangkan dengan pelbagai konsep yang mudah bagaimana kita boleh hidup dengan tenang tanpa memikirkan sangat tentang kemahuan kita yang tidak pernah habis2.

Dan prinsip ini juga adalah salah satu kunci kebahagiaan sebenar. Itu jugalah langkah pertama untuk bebas dari masalah kewangan. Bahagia hadir bila hati dan fizikal tak bergelut untuk penuhi kemahuan nafsu. Nafsu memang selalu nak itu dan nak ini. Tapi kena sedar duit hanya ada yang ini.

Antara tipsnya ialah :-
1) Belajar untuk berbelanja kurang daripada gaji dan wang yang masuk.
2) Berlatih untuk beli barang yang mampu dibeli sahaja.
3) Terima hakikat yang tak semua perkara mampu dimiliki.
Mungkin kita tak semewah orang lain, tapi hati kita senang sebab poket tetap berduit dan tiada hutang mengikis.

Hidup ikut kemampuan, insyaAllah bahagia jadi kenyataan.



Friday, 25 December 2015

Bagaimana Simpan Emas Untuk Pelaburan?


Buat kawan2 yang menyimpan emas untuk tujuan pelaburan, bila cecah je TARGET KEUNTUNGAN, kena jual terus. 

Contohnya, bila kenaikan harganya dah sampai 25% atau 30%, atau ikut target peribadi yang diletakkan, terus jual.

Jangan rasa sayang.

Jangan rasa tamak.

Anggap saja tu adalah BISNES.
Beli dan jual. Beli dan jual. Ulang proses ni berkali-kali.

p/s: Harga emas sekarang ni tengah murah. Masa yang baik untuk membeli. Jika ada pertanyaan berkaitan emas, boleh whatsapp Amir di 012-237 2641 (Muhd Amir). 

Amir bantu setakat termampu insyaAllah.

Thursday, 24 December 2015

Salam Malidur Rasul

Salam Malidur Rasul buat semua rakan2 yang beragama Islam.


Jum kita perbanyakkan selawat ke atas Rasullullah pada setiap hari.



Skim Cepat Kaya : RISIKO SKIM EMAS 70:30



Siapa disini familiar dengan SKIM 70 : 30 atau dikenali dengan nama "Serambi Emas". Ada 1 kisah dimana seorang bakal pesara tersangkut hutang lebih RM90,000 dengan Ar-Rahnu Agrobank! Modal belian RM60,000 guna duit gratuiti tu bakal lebur 100%!

Kesan buruknya:

✔ Duit RM60,000 lebur
✔ Tinggal rekod hutang yang buruk dalam CCRIS
✔ Susah apply loan lain in case nak buat loan lagi

Kalau umur dia muda lagi, boleh juga usahakan personal loan untuk tebus emas tu, tapi bila umur dah nak pencen, tak ada lagi bank yang nak bagi personal loan sebanyak tu.

Memang pelan keuntungan pembelian emas SKIM 70 : 30 nampak bulan dan bintang, tapi hakikatnya, bila harga emas turun 10% SAHAJA, mereka confirm rugi 100%! Rugi memang confirm. Yang ada cuma jalan meminimumkan kerugian sahaja.

Antara RULE PALING PENTING pelaburan emas:

✔ beli emas, dapat emas (kalau dapat kertas, biasanya ada problem)
✔ emas tu kita simpan sendiri (bukan serah pada orang lain 'laburkan')

Kekadang ada baiknya ambil masa bertenang untuk belajar sebelum melabur. Sebelum labur besar-besar, mulakan dulu secara kecil-kecil, dan tambahkan ilmu dari semasa ke semasa.

Wallahu a'lam.


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Wednesday, 23 December 2015

Peminjam Tegar





Ustaz selalu pesan, apabila kita meminjam duit dari orang lain ataupun bank, ciri2 nya sama sahaja iaitu kita perlu bayar balik. Kes dipinjam ini sudah beberapa kali terjadi pada Amir sendiri sampai dah serik nak bagi pinjam kerana naik segan pun ada apabila asik meminta2 hutang dibayar balik.

Gambar ini memang mendalam maksudnya. Mohon sesiapa yang ada hutang tu, better korang terasa. Sebab nanti kalo dah mati esok, kena bayar hutang guna pahala plak. Itupun kalo pahala kita banyak.

Kredit : Dear Malaysia

Siapa Public Gold?

Public Gold pada hakikatnya bukan pelaburan. Syarikat ini cuma JUAL BELI emas macam kedai emas je. Hulur duit dapat emas, hulur emas dapat duit. Tak ada apa-apa SKIM pulangan ditawarkan.

Untung rugi berdasarkan pergerakan sebenar harga emas dunia yang hakikatnya di luar kawalan Public Gold.

Cuma Public Gold menyediakan platform terbaik untuk menyimpan kekayaan dalam bentuk emas.

1. Urusniaga telus
2. Senang beli
3. Senang jual
4. Untung maksimum

InsyaAllah.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Saturday, 19 December 2015

Pengertian Sebenar "Beli" EMAS

Ini adalah salah satu sharing dari rakan FB mengenai pengertian "membeli" dimana Amir pun bersetuju dengan beliau.


Jika BELI BARANGAN
✔Nilai barang itu akan MENYUSUT saban tahun seiring dgn kualitinya.

Jika BELI EMAS
✔Nilai Emas itu tidak MENYUSUT sepertimana nilai barangan lain. Beratnya tidak akan berkurangan. Emas tetap Emas. Yang berubah hanyalah harga pasaran dunia.

Pada hemat Amir:
↪ Istilah "BELI" Emas agak kurang sesuai.
↪ Istilah "TUKAR" kpd Emas adalah yg paling tepat.
ℹ "TUKAR" membawa maksud harta / kekayaan kita TIDAK BERKURANG tetapi hanya BERUBAH BENTUK dari Wang Kertas a.k.a "Wang Fiat" kpd EMAS (fizikal).

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
(h/p:012-2372641)

Thursday, 17 December 2015

Kenapa Barang Kemas Kurang Sesuai Untuk Pelaburan?

Apabila seseorang itu membeli emas dengan tujuan 'pelaburan', barang kemas dianggap kurang sesuai berbanding dengan Gold bar atau Dinar yang jauh lebih baik. 
Antara sebab kenapa barang kemas dianggap rugi:

(1) Harga Lebih Mahal
Dengan bajet yang sama, kita boleh dapat GRAM lebih banyak kalau beli gold bar / dinar yang rata-ratanya dijual lebih murah 10% - 15% berbanding harga barang kemas.

(2) Spread / Susut Nilai Lebih Tinggi
Bila nak jual balik nanti, spread (potongan harga dari harga semasa) yang dikenakan oleh pekedai emas sekitar 25%, bahkan boleh cecah 40%. Sedangkan gold bar / dinar, spreadnya boleh dapat serendah 5%, dan tak lebih 15% (bergantung kepada pengeluar). Kalau emas Public Gold, spread paling tinggi cuma 8%. Kalau barang kemas, Amir boleh katakan mustahil boleh dapat emas yang spread bawah 15%.

(3) Kos Upah Yang Boleh Dimanipulasi
Kalau tengok harga barang kemas, jangan lupa tanya kos upahnya sekali. Kos upahnya berbeza mengikut kedai dan kehalusan pembuatan barang kemas itu. Kekadang harga yang dipaparkan tu agak rendah, tapi bila ditambah dengan kos upah pembuatan, harganya jadi mahal juga. Bahkan kekadang kosnya membolehkan kita beli lagi 1 gram emas berbentuk gold bar!


(4) Barang kemas ada GST!
Yes, semua barang kemas dikenakan GST berbanding dengan gold bar/dinar bagi certain2 company (Emas Public Gold tiada GST yer kawan2)

Jadi kalau beli emas untuk PELABURAN, beli dalam bentuk gold bar / dinar sahaja. Kalau untuk PERHIASAN, barulah barang kemas. Barang kemas pun untung juga, tapi TEMPOH MENUNGGU jauh lebih lama berbanding gold bar & dinar.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

(h/p:012-2372641)

Tuesday, 15 December 2015

Scam: Rumah Sewa

Anda Tahu Tak?

Teknik penyelewangan ini boleh berlaku pada bila2 masa, dimana2 sahaja dan kepada sesiapa pun tidak kira muda atau tua. Baru Amir tahu hari ini ada teknik penyelewengan dengan mengiklankan rumah sewa di mudah.my dan selepas terima deposit, terus senyap "tuan rumah" tersebut. Ini yang berlaku di area Bandar Baru Bangi yg tgh hot membangun dimana sewa rumah teres average dalam 1k ke atas tetapi iklan tulis dlm range 500-700.

Berhati2 la yer kawan2 apabila berurusan dengan sesiapa yang berkaitan dengan duit. Buat bakal penyewa, better g survey rumah & wat site visit kawasan itu dengan bertanya jiran2 tersebut tentang rumah sewa tu. Sebab kes ni rupanya dah banyak berlaku sebab ramai yang nak rumah sewa murah dengan 1 bulan deposit + transfer gitu2 jer guna online banking.

Semoga kita lebih bijak menilai sesuatu benda jika ia nampak murah sangat dan suspicious.



Sunday, 13 December 2015

Tips Beli Emas Dengan Harga Diskaun

Anda tahu tak mengapa emas tulen Public Gold memegang status emas pelaburan terbaik di Malaysia, ialah kerana HARGANYA YANG RENDAH. Bukan itu je, penyimpan emas juga berpeluang untuk beli emas dengan HARGA DISKAUN.

Diskaun ini khas untuk PENYIMPAN/PELABUR EMAS bertaraf Dealer. Status dealer tu memberikan pemiliknya diskaun jimat 1% - 2% setiap kali beli emas. Dealer ini ibarat agen dimana mereka wajib berkongsi ilmu dan juga tips kepada pelanggan mereka. Ia bukan hanya tertakluk kepada urusan jual beli sahaja yer.

Bagi setiap kali dealer beli emas, contohnya gold bar 250g (RM38,728), dia jimat sehingga RM774.56 (2%) berbanding pembeli biasa. Ini contoh buat Master Dealer. Yang dealer biasa akan dapat 1% diskaun bagi setiap belian yang dibuat. Menarik bukan?

Sebab tu, Amir sangat galakkan sesiapa yang serius nak simpan emas, dapatkan dulu status dealer Public Gold supaya berpeluang untuk beli emas dengan harga yang betul-betul rendah dan jimatkan lebih banyak wang!

Nota penting: TIADA YURAN dikenakan untuk jadi dealer Public Gold.

Saturday, 12 December 2015

Jangan Silap Membeli Emas

Jika anda ingin MEMBELI EMAS, jangan anggap ia macam beli gula-gula di kedai. Kalau tersilap pilih emas, tak pasal-pasal kena tunggu lama baru boleh merasa untung. Lama tu mungkin cecah bertahun-tahun.

Banyak kesilapan boleh terjadi kalau melabur tanpa ilmu emas yang tepat.

Antara yang biasa berlaku:
+ Terbeli emas dengan harga mahal
+ Beli emas berspread tinggi
+ Beli emas perhiasan untuk tujuan pelaburan
+ Terpaksa bayar kos-kos lain selain harga emas
+ Masa nak beli mudah, masa nak jual balik bukan main susah hingga kena jual di tempat lain

Akhirnya bila tak dapat untung macam yang dibayang, dikatanya pelaburan emas tak menguntungkan. Padahal, silap sendiri melabur tak guna ilmu.

Untuk rakan-rakan yang baru nak bermula, Amir cadangkan baca dulu 5 ciri-ciri penting emas pelaburan terbaik di SINI

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
Handphone :012-2372641

Seminar Pelaburan Hartanah

☛ JADI DAFTAR SEKARANG UNTUK BEST DEAL & HARGA TERMURAH
Dapatkan ilmu hartanah yang terkini dan terbukti di seminar ini. Berbekalkan ilmu yang secukupnya, ANYTIME IS A GOOD TIME untuk melabur dan menjana wang besar dalam hartanah!
Jadi jika anda ingin menjadi pelabur hartanah yang berjaya, dan seterusnya membina kekayaan, tempah tempat anda sekarang!
=============================
SEMINAR PELABURAN HARTANAH
=============================
✶ Sabtu 30 Jan 2016
✶ 9 pg – 6 ptg
✶ Menara SSM, KL Sentral, KL
(Seminar ini hanya dilangsungkan di KL, jadi anda perlu datang ke KL jika nak jadi JUTAWAN HARTANAH!)
===========================
BARISAN PENCERAMAH POWER
===========================
Azizi Ali – Prospek hartanah 2016
Asharil Suhardi – Hartanah lelong
Emrull Iqbarullah – Membeli rumah pertama
Jasaiyani Saad – Bisnes homestay
Khairul Anuar – Undang-undang hartanah
Mohd Ali Majis – Hartanah lelong
Seminar ini khas untuk:
✔ mereka yang ingin mengetahui rahsia pelaburan hartanah
✔ mereka yang ingin melabur dalam hartanah buat kali pertama
✔ mereka yang ingin tahu tentang undang-undang hartanah
✔ mereka yang ingin membina sumber pendapatan tambahan melalui hartanah
✔ mereka yang ingin menjadi JUTAWAN dengan secepat mungkin
✔ mereka yang ingin tahu cara mengurangkan kerja dan masalah dalam hartanah
MAKLUMAT LANJUT/DAFTAR DI
===========================
BONUS 100 PESERTA TERAWAL
===========================
100 peserta pertama layak untuk dapatkan HADIAH buku serta set video yang bernilai lebih RM160 secara PERCUMA! Siapa cepat dia dapat!
☛ DAFTAR SEKARANG UNTUK BEST DEAL & HARGA TERMURAH
Salam hormat,
Azizi Ali
Mentor Wang #1 Malaysia
P/S: Tempat adalah AMAT TERHAD kerana auditorium kecil! Jadi DAFTAR SEKARANG!

Bijak Memilih Dapat Maksimakan Keuntungan Emas

Korang tau tak bahawa bajet yang sama belum tentu boleh memberikan keuntungan yang sama.

Sebagai contoh, pelabur A dan pelabur B memperuntukkan jumlah RM8,000 untuk memulakan simpanan emas. Pelabur A memilih untuk menukarkan duitnya kepada emas tulen jenama PG dengan nilai RM160/gram. Manakala pelabur B menukarkan duitnya dengan emas tulen jenama XX dengan nilai RM200/g.

Pelabur A memiliki 50 gram emas dan pelabur B memiliki 40 gram emas. Walaupun kedua-kedua pelabur mempunyai bajet yang sama, tetapi pelabur A berjaya memiliki 10 gram emas lebih banyak berbanding pelabur B.

Lebih untung kan? Sebab tu kita perlu bijak memilih jenama emas yang paling memberikan keuntungan ke atas nilai wang yang kita laburkan.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Tips Membeli Rumah Dari Pemaju (Part 2)

Ini adalah sambungan dari part 1:-

Semoga ia memberi lagi ilmu tambahan buat semua yang ingin membeli rumah direct dengan pemaju.

11.) Apabila anda bersetuju untuk membeli sesebuah rumah yg dibina oleh Pemaju, anda akan menandatangani satu Perjanjian Jual Beli (SNP).Sebenarnya SNP untuk rumah yang dalam pembinaan yg dibina oleh Pemaju ini hendaklah menggunapakai Jadual G (untuk landed house) atau Jadual H (untuk strata title house) di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966.

12.) Pendek kata SNP yg pembeli t.tgn itu adalah SNP yg standard dan telah ditetapkan syarat dan termanya oleh Kerajaan. Dan ianya sama sekali tidak boleh diubah sama ada oleh Pemaju atau Pembeli. Disebabkan ianya satu agreement yang standard, maka majoriti daripada Pembeli tidak membaca SNP tersebut.

13.) Alasannya, ini agreement standard sahaja, kalau baca pun sampai besok pun tak habis. Lagipun ini ayat lawyer, manalah saya faham. Itulah alas an-alasan yang biasa kita dengar.Peguam pun (sesetengahnya sahaja) ada yang tidak sempat untk menerangkan kpd Pembeli secara keseluruhan apakah terma-terma penting yang terdapat dalam SNP tersebut sebelum Pembeli t.tangan. Akibatnya, ramai yang beli rumah tetapi mereka tidak faham kandungan agreement yang mereka t.tgn itu. Bila ada masalah dengan rumah tersebut nanti barulah mereka akan cuba belek belek semula SNP tersebut.

Tuesday, 24 November 2015

Bagaimana Jutawan India Muslim Ini Menyumbang RM56.6 Juta Selama 25 Tahun Selepas Kematiannya

SEBAIK-BAIK INSAN ADALAH INSAN YANG MEMBERI MANFAAT KEPADA ORANG LAIN.

Kisah Ahmad Dawjee Dadabhoy ini diceritakan oleh Ustaz Mohd Ramadhan Fitri Elias (Senior Vice President Maybank Islamic/ Ketua Jabatan Pengurusan Syariah Maybank Islamic Malaysia) dalam pembentangannya di Konvensyen Pejuang Hartanah di Cyberjaya.


Pernahkah kita dengar cerita tentang Ahmad Dawjee Dadabhoy?
Ahmad Dawjee Dhadabhoy

Beliau merupakan seorang jutawan Malaysia berketurunan India Muslim. Di akhir hayatnya beliau mewakafkan hampir keseluruhan hartanya berupa sebidang tanah yang luas sekitar 1.2 ekar di Jalan Perak dan juga lot lot saham bernilai jutaan dolar di Bursa Saham London dan beberapa bursa saham lain.

Tanah beliau di Jalan Perak, Kuala Lumpur dibangunkan sebuah menara wakaf 34 tingkat yang hari ini dikenali sebagai Menara Wakaf Bank Islam.

Bangunan yang dibina dengan modal dikeluarkan Tabung Haji itu pada tahun 2007 dengan kos RM151 juta. Hari ini, bangunan tersebut disewakan sebagai pejabat Kelas A di kawasan segitiga emas yang kedudukannya tidak jauh dari KLCC.

Diberitakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebagai pemegang amanah harta wakaf Ahmad Dawjee Dadabhoy ini akan menerima RM56.6 juta hasil sewaan bangunan ini selama 25 tahun.

Sekarang, bangunan ini disewa oleh Bank Islam, dan menjadi pejabat utama headquarters mereka.

Dihari kematian beliau pada 24 Januari 1987, beliau meninggal di sebuah rumah flat kecil di Jalan Masjid India di kelilingi oleh buku-buku bacaan beliau.

Tidak ada harta lain lagi bersama beliau melainkan sedikit itulah.

Selebihnya sudah diwakafkan keseluruhannya untuk ummah.

Sunday, 22 November 2015

Simpan Duit Untuk beli Rumah

Ramai yang bagi cadangan supaya kita simpan 10%-30% gaji kita selama beberapa tahun untuk membolehkan kita beli rumah.

Sebagai contoh kalau gaji anda rm1500, simpan rm150-450 sebulan. So kalau anda nak beli rumah harga rm150k (sekarang ni nak dapat apartment pun susah dengan harga ni  jika tidak kena caranya), Anda perlukan lebih kurang 15% = 30k untuk legal fees & stamping transfer, legal fees & stamping loan & kos renovate. Dengan simpanan sebanyak itu, anda memerlukan tempoh 5-6tahun. Satu cadangan yg nampak bagus.

Tapi masalahnya:-

1. Bukan senang nak simpan duit banyak macam tu kalau gaji cukup2 makan je.. kena guna segala talian hayat sana-sini lg hujung bulan.

2. Nak tunggu 5 tahun duit tu duduk dlm bank tak kacau2 memang agak mustahil (jika tiada displin. Ini yang selalu orang kantoi)

3. Kehendak anda mesti tak boleh berubah dalam masa tersebut.. tak kira lah berapa ramai anak yg anda tambah dlm tempoh menunggu tersebut. Kena ada ilmu pengurusan kewangan.

4. Doa banyak2 juga supaya rumah yang anda idamkan akan kekal pada harga yg sama (memang hampir mustahil tetapi boleh diusahakan untuk rumah lelong atau subsale)

Kesimpulannya, anda perlu ada ilmu pengurusan kewangan dan juga tahu bagaimana nak buat side income atau cari kerja yang boleh membantu meningkatkan lagi income supaya dapat menyimpan lebih banyak duit untuk deposit rumah. Amir syorkan supaya melabur dulu dalam ilmu hartanah dan juga kewangan supaya mental dan fizikal kita boleh prepare untuk semua ni.

Caveat @ Kaveat Dalam Hartanah

Anda WAJIB ambil tahu pasal Kaveat jika ingin menjadi seorang pelabur hartanah


Perkataan ini berasal dari bahasa latin yang membawa maksud : BERHATI-HATI!!

Ia adalah sejenis “Statutory injuction”, dan termaktub dalam kitab kanun tanah Negara seksyen. 322(1).

Kepentingannya ialah mengelakkan pertindihan hak terhadap hartanah yang sama.

Dalam bahasa mudah :-
Kalau hartanah tu ada caveat, kena berhati2 sebab dah ada orang lain yang menyatakan dia mempunyai kepentingan terlebih dahulu terhadap tanah tu.

Kalau nak mudah lagi :-
Bila kita tengok tanah tu ada caveat, check dulu siapa yang masukkan & kenapa dia masukkan caveat tu. Takut nanti kita dah bayar, rupanya2 ada orang lain yang lebih berhak atas tanah tu

Kalau tak paham lagi (contoh paling mudah) :-
Bro, awek tu dah bertunang, yang kau nak gi sebok2 g tackle dia pasal ape? dah habis ke gadis2 sunti dalam dunia ni?

Tapi Bro, kalau kau betul2 dah jatuh hati kat awek tu..ada jalan lain sebab dia baru tunang jer...kira ada can lagi nak kasi adjust. Yang penting, ko kena cari yang pakar (lawyer hartanah yg berkaliber)

Syarat yang kau perlu tahu nak dapatkan awek tu..ayat kau kena power… then nak kena tahu apa risiko2 yang terlibat, dan macam mana nak tackle bagi awek tu sangkul kat kau plak.. dengan syarat, jangan main bomoh2 ni. kita pakai law punya. 

Semoga anda paham la apa itu kaveat. Kalo nak lagi info, leh klik kat sini 

Info ini amir dapat dari FB member, Brother Khairul yang banyak membantu kami dalam menguruskan kes2 hartanah.

Saturday, 21 November 2015

Rezeki Berupa Kebijaksanaan

"Sesiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Dia (Allah) akan tunjukkan jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (Surah Ath-Thalaq : 2-3)

Rezeki yang Allah berikan kepada kita ini ada pelbagai rupa. Bukan hanya wang ringgit, harta benda dan anak2 sahaja. Kebijaksanaan kita sebagai seorang manusia juga adalah rezeki dari Allah. Setiap manusia yang lahir ini mempunyai kebijaksaan yang berlainan dari yang mahir membuat kereta, membaiki rumah, menguruskan pendapatan dan pelbagai lagi. Jika kita menimba ilmu dan mendapat kebijaksanaan menguruskan pendapatan keluarga, ia adalah satu rezeki dari Allah juga. Dengan ilmu itu lah, kita dapat hidup dengan tenang walaupun pendapatan kita tidak besar tetapi ia serba mencukupi.

Skim Cepat Kaya : Highway Resources

KOMEN AZIZI ALI TENTANG HIGHWAY RESOURCES
"Dipetik dari FB Fan Page Azizi Ali Mentor Wang"

1. Setelah membaca write-up dan mendapat keterangan tentang Highway Resources, saya mempunyai banyak kesangsian dan reservations tentang operasi syarikat ini. Mengapa? Read on.


2. Berikut adalah write-up dalam laman web mereka:
“Konsep highwaygroup ialah muafakat jemaah, bukan perniagaan. Sebagaimana khairat kematian yang diwujudkan dalam sistem ekonomi islam. Wang yang kita join akan disimpan dalam tabung kumpulan dana highwaygroup. Wang tersebut akan dibahagi apabila tiba masanya seperti yang telah ditetapkan, iaitu pada 10hb, 20hb & 30hb. Untuk mudah faham. Contoh khairat kematian. Wang dikumpul dalam satu tabung, dan akan dibahagi kepada ahli yang menyertai bila tiba waktu yang ditetapkan iaitu mati. Begitu jugalah dengan highwaygroup. Amatlah mudah untuk anda fahamkan perjalanan wang dalam highwaygroup.”

3. Ayat ini memang power sebab mereka meminjam konsep khairat kematian dan bayangan agama Islam untuk mempromosi program mereka. (FYI, konsep yang lebih kurang serupa digunakan oleh scam Mecca Fund untuk menarik wang ‘pelabur’ yang kurang arif tentang pelaburan.)


4. Jadi in summary, Highway Resources mengutip wang daripada ‘pelabur’ dan kemudiannya memberi pulangan selepas waktu tertentu. Lebih banyak wang yang ‘dilaburkan’, maka lebih tinggilah jumlah pulangan. Dan jika anda merekrut ‘pelabur’ lain ke dalam program ini, anda akan dapat menikmati pulangan yang amat menarik.

Antara 10 Point Penting Yang Dipelajari Dalam ‪#‎Super2015‬.


Amir tidak berksempatan nak join seminar #super2015 ini kerana sibuk dengan proses pemindahan rumah yang sudah berlangsung sejak 2 minggu lepas. Walaupun ini proses pemindahan kami yang ke 4 (dalam masa 6 tahun), tetapi persiapannya tetap mencabar kerana terasa makin lama makin banyak pulak barang yang ada di rumah ni. Hehe

Pagi ini, Amir nak kongsikan beberapa tips yang diambil dari peserta yang hadir ke seminar #super2015 berkaitan dengan pengurusan kewangan:-


#1 Always honour parent first- Asingkan awal2 peruntukan untuk mak ayah setiap bulan. Jangan anggap sebagai bebanan tapi anggap sebagai amal jariah dan sedekah yang paling utama. InsyaAllah rezeki tidak akan putus dan selalu rasa mencukupi.

#2 Provide 3-6 months emergency fund- Kena simpan at least 3-6 bulan duit simpanan kecemasan (min-3 bulan gaji / maks- 6-12 bulan) sebelum start fikir untuk pelaburan dsb. Duit ni x boleh diusik walau apa keadaan sekali pun, hanya untuk kegunaan kecemasan spt. ketika dibuang kerja dsb.

#3 Saving AT LEAST 10% per month- at least kena simpan 10% dari jumlah pendapatan bersih yang diterima. Lagi bagus simpan dalam bentuk "Forgotten Saving" spt emas. Kalau nak simpan dalam cash, simpan dalam tabung haji etc (yang susah nak keluar & xde kad ATM)

Monday, 16 November 2015

Skim Cepat Kaya : Telefon

Bila baca bab 5 ini, Amir terus teringat yang 2 hari lepas ada orang dari Hotel Swiss Garden call bgtau nak bagi percutian percuma selama 3 hari 2 malam di KL.

Syarat nya mudah sahaja.
1. Bawa isteri
2. Bawa kad kredit
3. Dengar taklimat 1 jam
4. Boleh menang hadiah penginapan dimana2 hotel Swiss Garden di seluruh dunia.

Masa call tu mmg ada musykil gak sbb mana dpt hp ni. Pastu teringat pernah beberapa kali duduk kat hotel Swiss Garden sblm ni. Jadi, dr situ la kot dpt no hp ni.

Kebetulan pula mmg bz hujung mggu ni, jadi tolak dgn cara baik sbb yang menelefon tu ckp dengan sopan (kena ada skill kalo nak ajak org mai event kita. Hehe)

Tips Amir buat kawan2 yg ada dapat call seperti ini :-

1. Abaikan sahaja dan bagi alasan munasabah.
2. Jangan sesekali cuba dtg ke seminar tu sbb takut terperangkap jer nanti dengan tawaran mereka. Maklumlah, bayaran hanya rm300++ dan boleh stay selama 7 hari setahun. Kalo x pakai, leh carry foward lg tu.
3. Bagi tau kat keluarga terdekat atau kawan2.
4. Jangan sesekali bagi bukti sebenar kita walaupun mereka mendesak. Especially kad kredit kita.

Semoga tips ini bermanfaat smile emoticon

Sunday, 15 November 2015

Skim Cepat Kaya : Emas

Tahukah anda bahawa tahun 2014 adalah tahun yang malang buat pelabur emas kerana ada lebih 20 Skim Cepat Kaya yang beroperasi ketika itu yang melibatkan nilai lebih 1 Billion Ringgit. Ramai pelabur emas yang terkena dengan mereka termasuk la juga dari ahli keluarga Amir sendiri sehingga puluhan ribu ringgit habis begitu sahaja. Amir ada dengar mereka masuk skim2 ini sebab bgtau dapat pulanagan secara bulanan, tetapi tak berani nak suarakan sebab ilmu tiada didada. Cuma boleh bgtau, berhati2 sebab pelaburan sebegitu sangatlah "Manis" compare dengan pelaburan yang sebenar dimana keuntungan yang boleh dapat paling tinggi 20% SETAHUN. Bukan sebulan yer kawan2 atau mingguan.


Akhbar harian Metro ini (bulan Feb 2015) Amir jumpa dalam stor semasa tengah kemaskan barang, just nak beritahu bagaimana lelaki berumur 29 tahun boleh menipu ramai tauke emas sehingga RM195 Juta dengan nilai emas seberat 1.5 tan.

Dari hasil bacaan Amir, modus operandinya mudah jer.
1. Promote kat media sosial.
2. Jual emas harga bawah 10-20% dr harga market.
3. Tarik minat tauke emas dengan wat deal utk beberapa bulan.
4. Setup opis cantik2 sebab tauke2 emas nak dtg tgk sendiri termsk skali documentation.
5. Bila dah rasa cukup duit yg dicollect, bagi alasan yg stok emas xde.
6. Lesapkan diri ke luar negara.
7. Hidup happy sampai duit abis & plan bisnes lain plak.

Orang yang wat bisnes ni akal mereka lagi pintar dan sentiasa upgrade kelemahan mereka sampaikan org yang expert pun akan terpedaya juga akhirnya. Mereka boleh dikatakan telah train diri mereka supaya berterampilan seperti orang professional malah gaya percakapan mereka juga sangat menarik.

Jadi, berhati2 lah bila berurusan dengan orang2 sebegini dan siasat habis2an company mereka. Dan Amir syorkan juga korang baca buku2 tentang Skim Cepat Kaya atau Sindiket Penipuan ni sebagai ilmu tambahan sebab diorang nya konsep lebih kurg sama jer.

"Berguru dengan kesilapan itu Mahal Harganya"

Pelaburan Emas : Nak Tambah GRAM atau DUIT?

Rakan2 Amir kebiasaannya membeli emas sebab apa yer? Simpanan, Pelaburan atau Berniaga Emas?

Jika anda memilih salah satu dari sebab diatas, anda memerlukan 2 benda yang paling penting iaitu ILMU dan MINDSET. Tetapi perlu dingatkan bahawa ketiga2 kategori diatas tadi juga berbeza yer dari segi Ilmu dan Mindset nya.

Amir kongsikan sedikit apa yang Amir belajar di Kelas Emas bulan lepas.

PENYIMPAN EMAS
Matlamatnya ialah kumpul GRAM emas. Emas naik atau turun, dia tak peduli sangat. Yang penting, kepingan emasnya bertambah. Asalkan duit jadi emas. Penyimpan emas sangat jatuh hati dengan emas. Dalam kepala dia cuma beli, beli, dan beli. Nak jual rasa sayang. Akhir sekali dia kaya sebab harta dia sentiasa bertambah.

TRADER
Dia tak peduli berapa banyak kepingan emas yang dia ada. Yang penting, BUY LOW, SELL HIGH. Asalkan DUIT dia bertambah. Trader tak boleh jatuh hati dengan emas. Bila harga naik, jual. Bila harga jatuh, mesti beli lagi untuk cost averaging (untuk pendekkan lagi tempoh menunggu). Kalau tak ada modal untuk beli lagi, terpaksa tunggu jer lah.

PENIAGA EMAS
dia lebih mudah tambah GRAM, dan dalam masa sama, dia boleh tambah DUIT dengan emas. Harga emas naik atau turun, dealer tetap untung sebab dealer dibayar komisyen. Dealer bukan sahaja "pelabur", tapi dealer juga adalah "peniaga". Dengan keuntungan tu, dia berpeluang tambah kepingan emas dari semasa ke semasa.

Jadi apa pilihan anda buat yang baru ingin menceburi dalam bidang ini?

Amir kongsikan tips dari Sifu Amir :-

1) Kalau nak GRAM emas bertambah, dalam masa yang sama DUIT pun bertambah (tak kira harga emas naik atau turun), maka posisi terbaik ialah jadi peniaga emas.

2) Kalau tak, pilih salah satu. Nak jadi PENYIMPAN, ataupun TRADER?

Sekarang anda sudah tahu apa perbezaan bagi ketiga2 kategori di atas bukan? Buatlah pilihan yang bijak dan ikut situasi masing2, jangan hanya follow orang sahaja.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Tips Membeli Rumah Dari Pemaju (Part 1)

Di Malaysia ni, ada banyak kategori rumah yang boleh dibeli samada under construction (dengan pemaju), subsale, lelong atau buat sendiri rumah diatas tanah sendiri.

Buat kawan2 yang ingin membeli rumah dengan pemaju ni, apa yg anda WAJIB tahu sebelum membeli rumah ini?

1.) Sebelum anda putuskan untuktk membeli rumah dengan sesebuah syarikat pemaju, selidikilah dulu latar belakang pemaju tersebut. Cuba dapatkan sedikit gambaran tentang syarikat tersebut. Saya amat galakkan anda untuk membuat carian syarikat (company search) untuk mengetahui maklumat-maklumat penting tentang syarikat tersebut.

2.) Melalui carian syarikat anda boleh mengetahui tentang status syarikat tersebut sama ada ianya syarikat berdaftar ataupun tidak, sama ada ianya masih aktif dan tidak digulungkan (bankrupt) atau sebaliknya, bilakah syarikat tersebut ditubuhkan dan adakah syarikat tersebut didaftarkan sebagai syarikat yang menjalankan perniagaan pemajuan hartanah ataupun tidak (kerana banyak syarikat yang buat bisnes hartanah tapi sbnrnya syarikat tersebut tidak pun didaftarkan sebagai syarikat yang mana perniagaannya adalah pemajuan hartanah).
3.) Melalui carian syarikat juga anda boleh mengetahui siapakah pemegang saham syarikat tersebut, ahli lembaga pengarah dan juga modal berbayar (paid-up capital) serta untung rugi syarikat tersebut. Maklumat tersebut dapat memberi gambaran awal kepada anda tentang sejauh manakah establishnya serta kemampuan syarikat tersebut untuk memajukan sesuatu projek hartanah. Kalau syarikat yg modal berbayarnya (paid-up capitalnya) hanyalah RM2 atau baru seminggu didaftarkan, bagaimanakah anda boleh meyakini ianya mampu melaksanakan satu projek perumahan yg melibatkan 100 unit buah rumah misalnya. Bagi saya gambaran awal sebegitu amat penting dalam kita menilai sesuatu.

4.) Saya amat sarankan anda membuat semakan tentang pengalaman dan track record pemaju tersebut dalam bidang hartanah dan berapa banyakkah projek perumahan yg pemaju tersebut telah bina dan siapkan. Caranya, adalah dengan menghubungi Bahagian Perlesenan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengetahui tentang pengalaman syarikat tersebut dalam bidang hartanah.

http://ehome.kpkt.gov.my/

5.) Melalui semakan tersebut anda boleh tahu setakat mula penubuhannya, berapakah banyakkah projek perumahan yang mereka telah bina dan siapkan dgn sempurna, berapa banyakkah projek perumahan mereka yang lewat atau terbengkalai, adakah pemaju atau mana-mana ahli lembaga pengarahnya pernah disabitkan dengan apa-apa pertuduhan atau kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan), adakah pemaju tersebut pernah kena black list oleh kementerian dan lain-lain maklumat yg berkenaan lagi.

6.) Melalui maklumat tersebut juga anda dapat membuat penilaian sejauh manakah bersihnya track record syarikat pemaju tersebut. Kalau anda dah tahu yg syarikat tersebut ada projeknya pernah terbengkalai dan bermasalah, eloklah jangan ambil risiko untuk membeli hartanah yg dibina olehnya.

7.) Sila semak juga dengan kementerian sama ada pemaju tersebut telah memperolehi lesen pemajuan perumahan serta permit iklan dan jualan atau tidak untuk sesuatu projek perumahan yang didirikan tersebut. Lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini perlu diperolehi oleh mana-mana syarikat pemaju sebelum mereka boleh memulakan pembinaan sesuatu projek perumahan dan menawarkannya untuk jualan kepad orang ramai. Adalah satu kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) bagi mana-mana pemaju yang gagal mendapatkan kelulusan lessen dan permit tersebut.

8.) Biasanya syarikat yang telah memperolehi lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini, mereka dikehendaki menulis nombor lesen dan permit tersebut dlm setiap notice board atau pamphlet/ broucher yg mereka keluarkan. Walaubagaimanapun, untuk pengesahan, sila semak dgn kementerian ttg nombor lesen pemajuan dan permit iklan dan jualan tersebut sama ada ianya benar-benar telah diluluskan dan sah (valid).

9.) Setelah anda meyakini yang syarikat tersebut benar-benar berpengalaman dan kukuh dalam melaksanakan sesuatu projek perumahan, bolehlah anda deal dgn mereka untuk mengetahui maklumat terperinci tentang rumah yg anda ingin beli tersebut. Cumanya, satu perkara yang saya ingin ingatkan, sebelum anda putuskan untuk membeli rumah tersebut, macam biasa, sila mintak salinan geran rumah tersebut daripada pemaju dan lakukanlah carian tanah di pejabat tanah. Sila juga mintak drpd pemaju salinan Lesen Pemajuan Perumahan dan Permit Iklan dan Jualan untuk projek tersebut sebagai pengesahan.

10.) Jika anda telah berpuas hati dgn keadaan fizikal, status tanah, harga dll berkenaan hartanah tersebut, barulah anda memasuki perjanjian jual beli dgn pemaju. Jgn sama sekali anda tergesa-gesa untuk t.tgn perjanjian jual beli selagi anda masih belum berpuas hati dgn hartanah tersebut. Kalau boleh masa ini lah anda nak tanya, mintak dan clarify apa sahaja dgn pemaju. Kerana setelah anda menandatangani perjanjian jual beli kelak anda dianggap telah terikat dengan terma-terma perjanjian jual beli tersebut dan kebiasaannya, pemaju pun sudah agak kurang minat untuk melayan anda, kerana mereka sudah berjaya ikat anda.

Insyaallah, Amir akan kongsikan lagi tips ni di post akan datang. Semoga ia memberi manfaat kepada anda semua.