Tuesday, 15 December 2015

Scam: Rumah Sewa

Anda Tahu Tak?

Teknik penyelewangan ini boleh berlaku pada bila2 masa, dimana2 sahaja dan kepada sesiapa pun tidak kira muda atau tua. Baru Amir tahu hari ini ada teknik penyelewengan dengan mengiklankan rumah sewa di mudah.my dan selepas terima deposit, terus senyap "tuan rumah" tersebut. Ini yang berlaku di area Bandar Baru Bangi yg tgh hot membangun dimana sewa rumah teres average dalam 1k ke atas tetapi iklan tulis dlm range 500-700.

Berhati2 la yer kawan2 apabila berurusan dengan sesiapa yang berkaitan dengan duit. Buat bakal penyewa, better g survey rumah & wat site visit kawasan itu dengan bertanya jiran2 tersebut tentang rumah sewa tu. Sebab kes ni rupanya dah banyak berlaku sebab ramai yang nak rumah sewa murah dengan 1 bulan deposit + transfer gitu2 jer guna online banking.

Semoga kita lebih bijak menilai sesuatu benda jika ia nampak murah sangat dan suspicious.



No comments: