Monday, 12 October 2015

40 Soalan Yang Perlu Anda Tanya Sebelum Beli Rumah

Sapa kat sini pernah borak2 dengan lawyer hartanah sebelum atau semasa hendak beli rumah?

Pengalaman Amir pada 2013 masa beli rumah pertama,  hanya tanya 2 soalan jer.
1. Bila boleh setel?
2. Legal fee ni sapa bayar?

Nak tanya lebih2 pun x pandai masa tu sebab takde ilmu. Ingat beli rumah ni macam beli kete jer. Sebab kami beli kereta tak sampai 5 hari, dah dapat kunci (2 hari waktu bekerja + 2 hari weekends + 1 public holiday).

Sebelum ada kawan2 yang jadi mcm Amir, mari kita menelaah buku ni dan kasi kita ni nampak educated skit bila nak bertanya dengan lawyer semasa nak sign S&P. Amir dulu jumpa tak sampai 30 minit, pastu lenguh tangan sign byk2 muka surat tanpa tahu apa yang tertulis dlm agreement ni. Bahaya bukan sebab silap hari bulan, kita akan terkena nanti. Hahaha.

Kat mana nk beli buku ni?
Anda boleh online di link ini

Buku ni ada sambungan dia bertajuk 40 soalan lagi sebelum beli rumah. Cuba la baca yang ini dulu sebelum beli yang lain.

No comments: