Tuesday, 13 October 2015

Kenapa Kita Malas?

Antara sebab kenapa kita rasa malas nak pergi kerja setiap pagi (yes, Amir pernah alaminya semasa kerja makan gaji dulu. Hehe)
1. Tiada matlamat: Tiada matlamat yang kita nak capai. Ibarat main bola kalau tiada goal, bola tak akan kemana.

2. Tiada push/desakan dari orang lain: kita semangat bila tengok orang lain. Contoh macam kita pegi gym, semangat tengok abang2 sado sampai kita pun nk exercise sama. Sedangkan kalau kat rumah peralatan kita sampai berabuk kita tak guna pun. Oleh itu kalau tak nak jadi malas, join orang yang sama matlamat dengan kita. Join orang yang sedang melakukan apa yang kita nak buat. Ambil aura sifu atau mentor2. Ini apa yang Amir selalu buat bila berbisnes.

3. Rasa terlalu selesa: Tak akan lakukan benda baru, rasa apa yang kita ada sekarang dah cukup. Rasa dah cukup selesa dan tak nak usaha lebih. Sudah cukup ke bagi anda? 

Semoga kita menjadi orang yang lebih baik.

2 comments:

rubiah kadir said...

Aahh..master amir..saya mmg rase jugak penyakit M ni

Bila M dtg, mesti rase lemau, badan jd x sihat pulak rasenya..sebab penuh cas -ve di sebabkan M

Encik Gajah said...

Hehe..sebab itu kena cari banyak caj positive seperti berkawan dengan orang2 yang positive dan juga membaca ungkapan2 yang positif. :)