Tuesday, 12 April 2016

8 Tips Nak Elak Skim Penipuan Emas

Sekarang ini, Amir rasakan sudah ramai orang Malaysia mula menyimpan emas semenjak kejatuhan nilai wang ringgit kita pada tahun lepas. Dalam masa yang sama, skim2 cepat kaya pun bertopengkan emas pun tumbuh kembali & tidak pernah2 berputus asa untuk menipu lebih ramai orang lagi yang "tamak" dengan memberi janji2 manis.

Amir kongsikan 8 Tips bagaimana tidak terjebak dengan skim penipuan emas ni:-

1. Elakkan melabur di dalam skim yang menjanjikan pulangan tetap setiap bulan.
2. Elakkan melabur sekiranya harga emas yang dijual adalah terlalu tinggi
3. Elakkan melabur sekiranya anda perlu serahkan balik emas anda kepada syarikat untuk didagangkan.

Monday, 11 April 2016

Tak Boleh Login Sistem GAP?

Ada beberapa customer ada problem untuk 1st time login sistem GAP selepas pembelian telah dibuat (Dah dapat confirmation melalui email). Amir cuba kenal pasti apa masalahnya, dan rupanya customer perlu juga register di akaun Public Gold. Ini kerana akaun GAP berada di server lain dengan akaun normal Public Gold.

Langkah hendak register pun mudah jer. Tak perlu pening2. Amir kongsikan dibawah ini.

Langkah #1 : Register di Website Public Gold
Skrin #1: Pergi ke web www.publicgold.com.my, dan klik “Login”.

Skrin #2: Klik butang “Register”.

Skrin #3 : Klik Butang "OK"

Skrin #4: Masukkan maklumat peribadi. Letakkan maklumat dealer sebagai introducer anda. Ini penting sebab dealer tu nanti akan bantu anda follow-up dengan Public Gold bila diperlukan. Kalau nak saya jadi introducer anda, letakkan kod “PG00058738“, dan tekan “Check Introducer”. Pastikan keluar nama “Muhammad Amir Bin Marzhuki“. Peringatan penting, “Introducer” tak boleh ditukar kalau dah register nanti. Jadi, lebih baik anda kenal pasti betul-betul dealer mana yang boleh membimbing anda dengan betul dan penuh bertanggungjawab sebelum letak nama Introducer.

Last skali, tekan button submit. Dan anda dah boleh masuk ke akaun GAP melalui page login yang sama tadi.

Selamat membeli emas semua. Hehe

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
h/p : 012-2372641

Saturday, 9 April 2016

Check CCRIS dari Rumah


Tried and tested. Ini cara paling cepat nak dapatkan laporan CCRIS. Yang pernah ambil pinjaman PTPTN wajib semak laporan CCRIS sebelum memohon apa-apa pembiayaan, terutamanya kalau nak beli rumah.

1. Kenapa Laporan CCRIS Penting?

Laporan CCRIS ni menunjukkan rekod pembayaran hutang anda pada institusi perbankan. Daripada rekod ini dapatlah mengetahui samada anda ni pembayar hutang yang bagus atau tidak.

Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada yang dinyatakan di bawah, anda sudah mempunyai rekod CCRIS.

  • Pinjaman PTPTN
  • Pembiayaan peribadi daripada bank
  • Kad kredit
  • Pembiayaan pembelian kenderaan
  • Pembiayaan kereta
  • Pembiayaan perniagaan daripada bank

Daripada laporan ini, senanglah bank nak tahu samada seseorang itu pembayar hutang yang bagus atau tidak sebelum mereka beri pinjaman kepada individu tersebut.

2. Laporan CCRIS Untuk Siapa?

Bagi yang ada pinjaman PTPTN dan nak beli rumah, anda wajib semak laporan ini dahulu. Takut ada rekod buruk yang anda tak tahu. Leceh bila sampai masa nak beli rumah dan dah letak deposit, loan sangkut sebab ada masalah CCRIS.

Amir juga diberitahu melalui Facebook dari salah seorang banker bahawa ada yang dah membayar PTPTN on-time dan tiada tunggakan tapi PTPTN gagal mengemaskini akaunnya menyebabkan rekod buruk di dalam CCRIS. Ya, ini berlaku lebih-lebih lagi bila sistem ini baru diperkenalkan. Jadi kepada yang membayar on-time pun Amir sarankan supaya periksa rekod CCRIS.

Selain itu, yang dah ada banyak produk kewangan (personal loan, kad kredit, loan rumah) eloklah menyemak laporan CCRIS anda setahun sekali atau beberapa bulan sebelum membeli hartanah. Kalau ada yang tak cantik tu, adalah masa untuk cantikkan supaya mudah dapat pembiayaan.

Terutamanya yang nak masuk lelong, semak je laporan CCRIS. Just in case kan. Yang main lelong kalau menang tapi loan tak approve, memang menangis tak berlagu sebab deposit 10% hangus. Jangan main-main.

3. Bagaimana Nak Dapatkan Laporan CCRIS Tanpa Perlu Keluar Rumah?

Laporan CCRIS boleh didapati daripada kiosk yang disediakan di Bank Negara dan cawangannya. Tempat lain takde dah kiosk ni.

Satu lagi cara adalah yang saya ajarkan di sini. Kenapa cara ni penting? Sebab selama ni majoriti yang saya kenal bersusah payah bayar tol, bayar parking, redah traffic jam pergi Bank Negara semata-mata nak dapatkan laporan ni.

  1. Laporan boleh didapati daripada Credit Bureau Malaysia (CBM). Pergi ke laman Self Enquiry Report
  2. Download borang. Klik sini.
  3. First page borang ada checklist. Senang cerita, kena sertakan salinan IC dan dua dokumen sokongan.
  4. Second page borang isikan maklumat peribadi. Tandatangan.
  5. Third page borang. Pastikan anda tandatangan kat bahagian atas surat.
  6. Scan borang yang dah lengkap.
  7. Lakukan pembayaran pada akaun Maybank Credit Bureau Malaysia 5123 5260 4549 sebanyak RM10.
  8. Emelkan borang dan resit pembayaran tadi ke info@creditbureau.com.my.

Dalam masa kurang daripada 1 hari, anda akan dapat laporan kewangan penuh, termasuk laporan CCRIS dan rating tahap kewangan anda.

Ini pula rating yang bakal diberikan berdasarkan laporan kewangan anda. Rasa-rasanya anda di mana?

Selamat menyemak rekod CCRIS anda.

Tuesday, 5 April 2016

Cara Nak Cepat Kumpul Duit

Bagi Amir, tiada short cut untuk mengumpul duit dengan cepat. Berapa cepat kita dapat kumpul duit, bergantung kepada berapa cepat kita dapatkan ILMU kewangan & pelaburan, dan mempraktikkannya.

Itu je jalannya. Bukannya masuk Skim Cepat Kaya kerana kebanyakkan yang join memang tak kaya lama.


Monday, 4 April 2016

Fahami Pelaburan Emas Fizikal Dalam Masa 5 Minit

Sesiapa yang nak belajar dan tambah lagi ilmu tentang emas, Amir syorkan download dan baca ebook ni. Ianya disediakan sendiri oleh pakar dalam bidang pelaburan emas, Tuan Mohd Zulkifli Shafie (Mentor Amir).

Amir yakin lepas rakan-rakan baca ebook ni, banyak persoalan berkaitan pelaburan emas yang akan terjawab. InsyaAllah.

Nak download ebook ini?
Klik link DISINI

Saturday, 2 April 2016

Belian Melalui sistem GAP

Buat customer yang sudah buka akaun GAP. Jika belum buka akaun GAP, boleh follow step2nya di link DISINI

Sekarang ini sudah mudah nak tambah emas dengan akaun GAP. Semudah macam beli barang online di Lazada atau Mudah. Hehe

Amir kongsikan step2 nya dibawah:-

1. Klik login button terlebih dahulu di link Public Gold 

2. Masukkan username (PG code anda), password dan jangan lupa tick "I am Human" sebelum button login.


3. Anda akan dibawa terus ke akaun GAP. Klik button "Purchase" untuk belian emas.

4. Selepas itu, klik button "Add New"

5. Decide dahulu berapa gram yang anda hendak beli. Kemudian, buat pembayaran terus ke akaun Public Gold

5571-3923-8048 (Maybank) 
3167-52-0833 (Public Bank) atas nama “PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD”

Kemudian, masukkan detail2 nya di kotak dan attach juga slip pembayaran sebagai bukti pembelian.


6. Akhir skali, klik button "ok" untuk lengkapkan transaksi belian emas. Mudahkan?
Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
h/p : 012-2372641