Wednesday, 25 May 2016

Jadi Scammer adalah Kerjaya yang Hebat

Ulasan dari FB Tuan Azizi Ali Mentor Kewangan mengenai kerjaya sebagai Scammer.

*************************************************************
1. Saya baru terperasan yang menjadi scammer adalah satu kerjaya hebat. Mari kita buat analisisnya.

2. Pertamanya anda tak perlu modal sesen pun untuk pun untuk memulakan scam baru. Semuanya adalah self-sustaining dengan menggunakan duit mangsa.

3. Anda tak perlu belajar tinggi2 (malah setakat darjah 6 pun sudah cukup).

4. Anda tak perlu apa2 ilmu kewangan dan pelaburan (kerjanya hanyalah me-rcycle-kan duit).

5. Anda tak perlu apa2 pengalaman kerja (sebab tu student pun boleh jadi scammer).

6. Anda boleh cipta identiti baru siap dengan Datoship sekali.

7. Anda boleh maki hamun semua pakar kewangan yang mengexposekan scam anda.

8. Anda akan dipuja oleh semua pengikut anda sebagai pemberi rezeki mereka.

9. Anda boleh dapat gelaran Pakar Ekonomi Asia!

10. Anda mendapat kepuasan diri kerana dapat memperbodohkan orang yang lebih pandai.

11. Anda boleh bawa kereta super mewah yang disponsor oleh mangsa.

12. PULANGANNYA TINGGI MENGGILA (masuk ratusan juta ringgit)!!!
13. Bila skim itu berkubur, anda boleh selamat dengan kata anda jatuh sakit.

Tuesday, 17 May 2016

Skim Cepat Kaya : Mecca Fund atau Makkah Islamic Hotel?

Assalamualaikum semua, Amir doakan kepada para pembaca blog ini agar dilindungi dari segala tipu helah yang memberikan janji2 manis dari scammer yang pandai berlakon seperti orang "alim".

Dari pembacaan dan penilaian Amir sendiri, bukan semua ustaz mahupun imam muda mahir dengan pelaburan yang patuh syariah ini (kenyataan ini diulas oleh Dr Zaharuddin dalam buku beliau bertajuk Wang, Anda & Islam). Malah ramai diantara mereka terjebak dengan skim2 ini apabila nafsu tamak mengaburi akal fikiran mereka tentang hukum hakam pelaburan yang tidak patuh syariah.

Dalam Islam sendiri menyatakan bahawa jika pelaburan itu menjanjikan "pulangan tetap", ROI nya melebihi (lebih dari 50% setahun) dari pelaburan biasa, dan sumber pelaburan yang kabur2 telah disahkan bahawa HARAM.

Ini adalah screenshot dari salah seorang pelabur Mecca Fund yang mengatakan bahawa ramai orang salah faham dengan pelaburan mereka ini. Adakah itu termasuk skali dengan Bank Negara & juga JAKIM? Anda mampu menilainya.

Amir attachkan juga ulasan dari Dr Anas Madani mengenai skim ini

Sunday, 15 May 2016

Skim Cepat Kaya : Mymi1

Updated 14/1/2017

Assalamualaikum semua, hari ini Amir nak kongsikan satu lagi Skim Cepat Kaya yang dah mula merebak di kalangan kawan2 Amir sendiri yang dikenali dengan Skim Mymi1 dimana mereka akan katakan bahawa ini adalah "bisnes pelaburan" yang berasaskan product top-up tetapi bisnes mereka menjadi orang tengah kepada semua operator yang ada di Malaysia termasuk oversea.

Jadi, Amir nak huraikan kenapa bisnes ini adalah skim cepat kaya seperti yang lain2 diluar sana (samada dah tutup ataupun masih aktif). Boleh baca point2 Amir dibawah ini dan boleh buat penilaian sendiri.

1. Nak join bisnes ini perlu melalui beberapa package yang sangat menarik untuk mendapatkan komisen/insentif setiap 10 hari (bukan setiap bulan yer!!). Bab ni dah sah2 mirip dengan skim Highway Group Resources, Mecca Fund, IPO (Yang dah lingkup & blacklist by Bank Negara Malaysia).

Ini link senarai blacklist BNM.


Tak percaya? Meh kita lihat antara persamaan skim mereka ialah dengan memerlukan mereka membayar deposit/yuran keahlian mengikut pakej yang mereka promote.



Mymi1
Highway Group Resources
Mecca Fund


Friday, 13 May 2016

Cikgu Sanggup Hutang Along Sebab Rakan


Ada beberapa mentor Amir mengatakan bahawa "Niat tidak menghalalkan cara". Apa maksudnya? Sebagai contoh ialah Robin Hood yang mencuri duit dari orang kaya untuk membantu orang miskin. Cara dia tu dah salah sebab "mencuri" walaupun niat dia baik iaitu "membantu" orang miskin.

Sama juga dengan niat murni seorang cikgu ini yang membantu orang lain terutama rakan yang dalam kesempitan dengan meminjamkan wang, memakan diri apabila dia kini menanggung hutang hampir RM2 juta akibat meminjam duit dari Along & Ceti Haram.

Ibu kepada 12 anak yang bertugas sebagai guru di Sabah itu mengaku dia tidak berfikir panjang apabila menawarkan diri membantu 102 rakan dan kenalannya dengan meminjam wang daripada tiga ceti haram atau along tanpa pengetahuan suami dan keluarganya.

“Pada awalnya, saya hanya berniat ingin membantu rakan yang terdesak. Mungkin kerana bahagia melihat kegembiraan orang lain, saya langsung tidak terfikir niat baik itu memakan diri,” katanya kesal.

Wanita berasal dari utara Semenanjung hanya mahu dikenali sebagai Masni, 50, berkata, hidupnya makin tersepit apabila rakan yang meminjam mula mengadu tidak mampu membayar semula mengikut jadual dipersetujui sebelum ini, kerana terikat dengan pelbagai komitmen.

“Bayangkan, hanya dalam tempoh kurang sebulan pada Jun lalu, saya sudah meminjam RM685,000 daripada ceti untuk membantu 102 rakan dan kenalan.

Pengajaran dalam kisah ini ialah 
1. Bantulah rakan atau ahli keluarga mengikut kemampuan kita
2. Jangan pinjam Along
3. Kalau ada yang ingin pinjam duit dengan banyak, better mereka apply di Bank.
4. Jika kita sendiri tidak cukup makan, kita boleh bantu menasihatkan rakan2 ini dengan supaya mengurangkan komitmen mereka sendiri (belajar berjimat cermat seperti potong astro, kurgkan makan diluar).

Thursday, 12 May 2016

Bagaimana Nak Elak Duit Bocor?

‘Bagaimana nak elak duit bocor?’
Jawapannya ialah  ‘Tukar duit anda ke dalam bentuk emas’

Apa sebabnya? Ada 3 sebab.
1. Fitrah manusia dengan emas ialah nak simpan elok-elok
2. Fitrah manusia dengan emas ialah nak kumpul banyak-banyak
3. Emas orang tak pinjam.

1. Fitrah manusia dengan emas : Anda nak simpan elok-elok. Cuba beli emas dan peganglah ia seperti gambar ni.
Mula-mula hati anda akan cakap ‘wah cantiknya emas nie’. Kemudian hati anda akan cakap ‘emas nie kena simpan elok-elok’

Inilah yang akan berlaku bila anda pegang emas. Anda akan fikir kat mana nak simpan emas ini dengan selamat. Sebab itu anda kena tukar duit jadi emas secepat mungkin.

Bila dapat duit, maka hati asyik fikir belanja atau bayar hutang ajer.. takder fikir pasal simpan. Sebab itu emas magnet kekayaan. Ia selari dengan fitrah manusia ingin menyimpan.

Kenapa menyimpan duit sukar dibuat? Sebab fitrah manusia dengan duit ialah nak belanja dan bayar hutang. Bila duit dah jadi emas.. anda terpaksa simpan.


2. Fitrah manusia dengan emas : Anda teringin nak kumpul banyak-banyak. Emas memberikan kepuasan jika dikumpulkan. Ini kerana fitrah manusia dengan emas ialah ia seronok jika dikumpulkan. Semakin banyak emas, semakin seronok hati anda. Tanpa disedari, lama-kelamaan emas anda akan bertambah banyak. Anda akan faham perkara ini apabila anda dah beli emas. Selagi anda belum membeli emas, anda susah nak faham perasaan seronok mengumpulkan emas


3. Emas orang tak boleh pinjam.

Bila duit dah jadi emas maka orang dah tak boleh pinjam duit
anda. Hehehe.. selamat duit. Kalau ada orang yang nak pinjam duit anda, maka anda cakap ayat ini ‘Saya minta maaflah, semua duit saya dah habis beli emas’. Biasanya kalau anda cakap macam itu, maka orang yang nak pinjam duit anda tidak boleh berbuat apa-apa.
Jadi terpaksalah dia pergi mencari orang lain pula. Takkan orang tu nak cakap “Kalau macam itu, boleh tak saya pinjam emas tuan@puan sekejap?” Jadi, selamatlah duit anda kerana dah ditukarkan ke dalam bentuk emas. Itulah sebab kenapa emas itu dipanggil magnet kekayaan.


Jadi tuan puan pembaca sekalian, inilah 3 sebab utama kenapa anda perlu menukarkan duit kertas kepada emas. Mari kita ulang suara..

1. Bila duit jadi emas, maka anda kena simpan elok-elok.
2. Bila dah beli emas, nanti akan rasa seronok nak kumpul banyak-banyak.
3. Emas orang tak pinjam.

Wednesday, 11 May 2016

Promosi Untuk Wanita Sempena Mother's Day

Tawaran istimewa hanya belian RM11,000 dah boleh jadi dealer, biasanya belian RM30,000

# Tips menjadi Dealer Public Gold
Dengan menjadi dealer emas Public Gold, kita boleh jana keuntungan dalam apa juga urusniaga dan pergerakan harga emas. Walaupun beli hanya untuk simpanan sendiri semata-mata, kita boleh dapat untung lebih besar kalau manfaatkan posisi sebenar sebagai dealer dengan membantu orang lain turut sama menyimpan emas. 

Siapa yang jadi dealer sambil simpan emas, dia untung:
1) Jimat susut nilai at least 1.3% – 2.3 (rebat).
2) Peluang jual emas sendiri tanpa susut nilai (jual harga PG Sell).
3) Peluang beli emas dengan harga diskaun 5% – 8% (susut nilai).
4) Untung berganda bila bantu orang lain membeli emas (komisyen jualan).
5) Untung simpan 
emas bila harga emas naik.
6) Untung komisyen berganda bila harga emas jatuh (komisyen jualan).
7) Beli emas untung, simpan emas untung, jual emas pun untung.
8) Harga emas naik untung, harga emas turun lagi untung.


Home Office Public Gold di Penang

Tuesday, 10 May 2016

Tips Beli Emas Harga Murah

Untuk sahabat yang nak beli tiga item emas bersaiz kecil di bawah ini, ini tips sangat penting kalau nak dapat HARGA JAUH LEBIH MURAH:

1. Gold bar 1 gram (pelbagai design)

2. Gold bar 5 gram

3. 1/2 Dinar

Sila pastikan beli melalui akaun emas GAP. Ia jauh lebih murah berbanding beli secara cash and carry (non-GAP). Item sama sahaja, cuma kaedah pembelian sahaja berbeza sebab Public Gold bermurah hati menjual item kecil (yang minting costnya mahal) dengan harga murah jika keluarkan dari akaun GAP.

Contohnya, gold bar 1 gram RM210, tetapi melalui GAP hari ni cuma RM177. Masa nak keluarkan emas tu nanti, bayar RM5 je untuk caj premium. Jadi TOTAL cuma RM182.

Jimat RM28! Banyak tu...

Untuk maklumat lanjut tentang akaun emas GAP (cara pembelian emas fizikal paling mudah di Malaysia), baca artikel Amir di link ini
http://bit.ly/ApaItuGAP

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738
h/p : 012-2372641

Monday, 9 May 2016

Hukum Pelaburan Dinar Iraq?

Baru-baru ini, kotak email saya dan telefon bimbit saya di ‘serang' oleh pertanyaan berkenaan sebuah pelaburan membeli satu set wang kertas Dinar Iraq sebagai satu jenis pelaburan yang dikatakan amat menguntungkan. Saya difahamkan bahawa cara membelinya adalah melalui internet dengan. Berbekalkan harga RM 680 maka anda mampu memiliki satu set wang kertas Dinar Iraq berjumlah 41,800 dalam masa dua ke tiga hari. Bagaimanapun, saya difahamkan harga RM680 tidak lagi terpakai, harga baru yang ditawarkan adalah RM 720 pula bagi mendapatkan set yang sama.

Para pembelinya memaklumkan kepada saya bahawa potensi Dinar ini untuk naik adalah amat tinggi berdasarkan ‘trend' turun naik nilai matawang Kuwait dan Afghanistan yang turun amat teruk apabila peperangan berlaku, kemudian nialinya akan naik dan kembali stabil selepas kerajaan dan situasi ekonomi Negaranya stabil. Sebagai contoh yang diberikan kepada saya. Nilai matawang Kuwait semasa perang adalah USD 00.10 dan sekarang melonjat kepada USD 3.50 bagi satu Dinar Kuwait. Berkenaan matawang Afghanistan pula disebut bahawa nilai 1 Afghanis bersamaan US$0.03 sebelum perang dan semasa perang, 1 Afghanis = US$0.0001, manakala nilainya sekarang 1 Afghanis bersamaan US$0.02.

Hukum Kutu Emas


Skim kutu emas bermasalah dari sudut syariah. Ini disebabkan harga emas ada naik turun. Ust Dr. Azman dah bagi pencerahan dalam artikel beliau di www.bit.ly/kutuemas 

Alternatif kepada kutu emas ialah KUTU DUIT tetapi digunakan untuk membeli emas.

Katakanlah peserta kutu 10 orang dengan caruman RM20 sebulan. Jumlahnya RM200.

Katakanlah bila sampai giliran si A, maka dia akan dapat RM200. Dengan RM200 itu dia boleh dapat sekeping gold bar 1 gram. Bila sampai giliran B, harga emas telahpun naik RM210. Maka si B tetap akan terima RM200 dan terpulang kepada si B untuk top-up lagi RM10 dengan duit sendiri untuk membeli gold bar 1 gram. Kaedah begitu patuh syariah.

Itu yg saya fahami. Jika silap harap perbetulkan.

------------
Penulisan ini dibuat oleh Mentor Amir, En Zulkifli


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738

h/p : 012-2372641