Tuesday, 24 November 2015

Bagaimana Jutawan India Muslim Ini Menyumbang RM56.6 Juta Selama 25 Tahun Selepas Kematiannya

SEBAIK-BAIK INSAN ADALAH INSAN YANG MEMBERI MANFAAT KEPADA ORANG LAIN.

Kisah Ahmad Dawjee Dadabhoy ini diceritakan oleh Ustaz Mohd Ramadhan Fitri Elias (Senior Vice President Maybank Islamic/ Ketua Jabatan Pengurusan Syariah Maybank Islamic Malaysia) dalam pembentangannya di Konvensyen Pejuang Hartanah di Cyberjaya.


Pernahkah kita dengar cerita tentang Ahmad Dawjee Dadabhoy?
Ahmad Dawjee Dhadabhoy

Beliau merupakan seorang jutawan Malaysia berketurunan India Muslim. Di akhir hayatnya beliau mewakafkan hampir keseluruhan hartanya berupa sebidang tanah yang luas sekitar 1.2 ekar di Jalan Perak dan juga lot lot saham bernilai jutaan dolar di Bursa Saham London dan beberapa bursa saham lain.

Tanah beliau di Jalan Perak, Kuala Lumpur dibangunkan sebuah menara wakaf 34 tingkat yang hari ini dikenali sebagai Menara Wakaf Bank Islam.

Bangunan yang dibina dengan modal dikeluarkan Tabung Haji itu pada tahun 2007 dengan kos RM151 juta. Hari ini, bangunan tersebut disewakan sebagai pejabat Kelas A di kawasan segitiga emas yang kedudukannya tidak jauh dari KLCC.

Diberitakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebagai pemegang amanah harta wakaf Ahmad Dawjee Dadabhoy ini akan menerima RM56.6 juta hasil sewaan bangunan ini selama 25 tahun.

Sekarang, bangunan ini disewa oleh Bank Islam, dan menjadi pejabat utama headquarters mereka.

Dihari kematian beliau pada 24 Januari 1987, beliau meninggal di sebuah rumah flat kecil di Jalan Masjid India di kelilingi oleh buku-buku bacaan beliau.

Tidak ada harta lain lagi bersama beliau melainkan sedikit itulah.

Selebihnya sudah diwakafkan keseluruhannya untuk ummah.

Sunday, 22 November 2015

Simpan Duit Untuk beli Rumah

Ramai yang bagi cadangan supaya kita simpan 10%-30% gaji kita selama beberapa tahun untuk membolehkan kita beli rumah.

Sebagai contoh kalau gaji anda rm1500, simpan rm150-450 sebulan. So kalau anda nak beli rumah harga rm150k (sekarang ni nak dapat apartment pun susah dengan harga ni  jika tidak kena caranya), Anda perlukan lebih kurang 15% = 30k untuk legal fees & stamping transfer, legal fees & stamping loan & kos renovate. Dengan simpanan sebanyak itu, anda memerlukan tempoh 5-6tahun. Satu cadangan yg nampak bagus.

Tapi masalahnya:-

1. Bukan senang nak simpan duit banyak macam tu kalau gaji cukup2 makan je.. kena guna segala talian hayat sana-sini lg hujung bulan.

2. Nak tunggu 5 tahun duit tu duduk dlm bank tak kacau2 memang agak mustahil (jika tiada displin. Ini yang selalu orang kantoi)

3. Kehendak anda mesti tak boleh berubah dalam masa tersebut.. tak kira lah berapa ramai anak yg anda tambah dlm tempoh menunggu tersebut. Kena ada ilmu pengurusan kewangan.

4. Doa banyak2 juga supaya rumah yang anda idamkan akan kekal pada harga yg sama (memang hampir mustahil tetapi boleh diusahakan untuk rumah lelong atau subsale)

Kesimpulannya, anda perlu ada ilmu pengurusan kewangan dan juga tahu bagaimana nak buat side income atau cari kerja yang boleh membantu meningkatkan lagi income supaya dapat menyimpan lebih banyak duit untuk deposit rumah. Amir syorkan supaya melabur dulu dalam ilmu hartanah dan juga kewangan supaya mental dan fizikal kita boleh prepare untuk semua ni.

Caveat @ Kaveat Dalam Hartanah

Anda WAJIB ambil tahu pasal Kaveat jika ingin menjadi seorang pelabur hartanah


Perkataan ini berasal dari bahasa latin yang membawa maksud : BERHATI-HATI!!

Ia adalah sejenis “Statutory injuction”, dan termaktub dalam kitab kanun tanah Negara seksyen. 322(1).

Kepentingannya ialah mengelakkan pertindihan hak terhadap hartanah yang sama.

Dalam bahasa mudah :-
Kalau hartanah tu ada caveat, kena berhati2 sebab dah ada orang lain yang menyatakan dia mempunyai kepentingan terlebih dahulu terhadap tanah tu.

Kalau nak mudah lagi :-
Bila kita tengok tanah tu ada caveat, check dulu siapa yang masukkan & kenapa dia masukkan caveat tu. Takut nanti kita dah bayar, rupanya2 ada orang lain yang lebih berhak atas tanah tu

Kalau tak paham lagi (contoh paling mudah) :-
Bro, awek tu dah bertunang, yang kau nak gi sebok2 g tackle dia pasal ape? dah habis ke gadis2 sunti dalam dunia ni?

Tapi Bro, kalau kau betul2 dah jatuh hati kat awek tu..ada jalan lain sebab dia baru tunang jer...kira ada can lagi nak kasi adjust. Yang penting, ko kena cari yang pakar (lawyer hartanah yg berkaliber)

Syarat yang kau perlu tahu nak dapatkan awek tu..ayat kau kena power… then nak kena tahu apa risiko2 yang terlibat, dan macam mana nak tackle bagi awek tu sangkul kat kau plak.. dengan syarat, jangan main bomoh2 ni. kita pakai law punya. 

Semoga anda paham la apa itu kaveat. Kalo nak lagi info, leh klik kat sini 

Info ini amir dapat dari FB member, Brother Khairul yang banyak membantu kami dalam menguruskan kes2 hartanah.

Saturday, 21 November 2015

Rezeki Berupa Kebijaksanaan

"Sesiapa yang bertakwa kepada Allah, maka Dia (Allah) akan tunjukkan jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, maka Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (Surah Ath-Thalaq : 2-3)

Rezeki yang Allah berikan kepada kita ini ada pelbagai rupa. Bukan hanya wang ringgit, harta benda dan anak2 sahaja. Kebijaksanaan kita sebagai seorang manusia juga adalah rezeki dari Allah. Setiap manusia yang lahir ini mempunyai kebijaksaan yang berlainan dari yang mahir membuat kereta, membaiki rumah, menguruskan pendapatan dan pelbagai lagi. Jika kita menimba ilmu dan mendapat kebijaksanaan menguruskan pendapatan keluarga, ia adalah satu rezeki dari Allah juga. Dengan ilmu itu lah, kita dapat hidup dengan tenang walaupun pendapatan kita tidak besar tetapi ia serba mencukupi.

Skim Cepat Kaya : Highway Resources

KOMEN AZIZI ALI TENTANG HIGHWAY RESOURCES
"Dipetik dari FB Fan Page Azizi Ali Mentor Wang"

1. Setelah membaca write-up dan mendapat keterangan tentang Highway Resources, saya mempunyai banyak kesangsian dan reservations tentang operasi syarikat ini. Mengapa? Read on.


2. Berikut adalah write-up dalam laman web mereka:
“Konsep highwaygroup ialah muafakat jemaah, bukan perniagaan. Sebagaimana khairat kematian yang diwujudkan dalam sistem ekonomi islam. Wang yang kita join akan disimpan dalam tabung kumpulan dana highwaygroup. Wang tersebut akan dibahagi apabila tiba masanya seperti yang telah ditetapkan, iaitu pada 10hb, 20hb & 30hb. Untuk mudah faham. Contoh khairat kematian. Wang dikumpul dalam satu tabung, dan akan dibahagi kepada ahli yang menyertai bila tiba waktu yang ditetapkan iaitu mati. Begitu jugalah dengan highwaygroup. Amatlah mudah untuk anda fahamkan perjalanan wang dalam highwaygroup.”

3. Ayat ini memang power sebab mereka meminjam konsep khairat kematian dan bayangan agama Islam untuk mempromosi program mereka. (FYI, konsep yang lebih kurang serupa digunakan oleh scam Mecca Fund untuk menarik wang ‘pelabur’ yang kurang arif tentang pelaburan.)


4. Jadi in summary, Highway Resources mengutip wang daripada ‘pelabur’ dan kemudiannya memberi pulangan selepas waktu tertentu. Lebih banyak wang yang ‘dilaburkan’, maka lebih tinggilah jumlah pulangan. Dan jika anda merekrut ‘pelabur’ lain ke dalam program ini, anda akan dapat menikmati pulangan yang amat menarik.

Antara 10 Point Penting Yang Dipelajari Dalam ‪#‎Super2015‬.


Amir tidak berksempatan nak join seminar #super2015 ini kerana sibuk dengan proses pemindahan rumah yang sudah berlangsung sejak 2 minggu lepas. Walaupun ini proses pemindahan kami yang ke 4 (dalam masa 6 tahun), tetapi persiapannya tetap mencabar kerana terasa makin lama makin banyak pulak barang yang ada di rumah ni. Hehe

Pagi ini, Amir nak kongsikan beberapa tips yang diambil dari peserta yang hadir ke seminar #super2015 berkaitan dengan pengurusan kewangan:-


#1 Always honour parent first- Asingkan awal2 peruntukan untuk mak ayah setiap bulan. Jangan anggap sebagai bebanan tapi anggap sebagai amal jariah dan sedekah yang paling utama. InsyaAllah rezeki tidak akan putus dan selalu rasa mencukupi.

#2 Provide 3-6 months emergency fund- Kena simpan at least 3-6 bulan duit simpanan kecemasan (min-3 bulan gaji / maks- 6-12 bulan) sebelum start fikir untuk pelaburan dsb. Duit ni x boleh diusik walau apa keadaan sekali pun, hanya untuk kegunaan kecemasan spt. ketika dibuang kerja dsb.

#3 Saving AT LEAST 10% per month- at least kena simpan 10% dari jumlah pendapatan bersih yang diterima. Lagi bagus simpan dalam bentuk "Forgotten Saving" spt emas. Kalau nak simpan dalam cash, simpan dalam tabung haji etc (yang susah nak keluar & xde kad ATM)

Monday, 16 November 2015

Skim Cepat Kaya : Telefon

Bila baca bab 5 ini, Amir terus teringat yang 2 hari lepas ada orang dari Hotel Swiss Garden call bgtau nak bagi percutian percuma selama 3 hari 2 malam di KL.

Syarat nya mudah sahaja.
1. Bawa isteri
2. Bawa kad kredit
3. Dengar taklimat 1 jam
4. Boleh menang hadiah penginapan dimana2 hotel Swiss Garden di seluruh dunia.

Masa call tu mmg ada musykil gak sbb mana dpt hp ni. Pastu teringat pernah beberapa kali duduk kat hotel Swiss Garden sblm ni. Jadi, dr situ la kot dpt no hp ni.

Kebetulan pula mmg bz hujung mggu ni, jadi tolak dgn cara baik sbb yang menelefon tu ckp dengan sopan (kena ada skill kalo nak ajak org mai event kita. Hehe)

Tips Amir buat kawan2 yg ada dapat call seperti ini :-

1. Abaikan sahaja dan bagi alasan munasabah.
2. Jangan sesekali cuba dtg ke seminar tu sbb takut terperangkap jer nanti dengan tawaran mereka. Maklumlah, bayaran hanya rm300++ dan boleh stay selama 7 hari setahun. Kalo x pakai, leh carry foward lg tu.
3. Bagi tau kat keluarga terdekat atau kawan2.
4. Jangan sesekali bagi bukti sebenar kita walaupun mereka mendesak. Especially kad kredit kita.

Semoga tips ini bermanfaat smile emoticon

Sunday, 15 November 2015

Skim Cepat Kaya : Emas

Tahukah anda bahawa tahun 2014 adalah tahun yang malang buat pelabur emas kerana ada lebih 20 Skim Cepat Kaya yang beroperasi ketika itu yang melibatkan nilai lebih 1 Billion Ringgit. Ramai pelabur emas yang terkena dengan mereka termasuk la juga dari ahli keluarga Amir sendiri sehingga puluhan ribu ringgit habis begitu sahaja. Amir ada dengar mereka masuk skim2 ini sebab bgtau dapat pulanagan secara bulanan, tetapi tak berani nak suarakan sebab ilmu tiada didada. Cuma boleh bgtau, berhati2 sebab pelaburan sebegitu sangatlah "Manis" compare dengan pelaburan yang sebenar dimana keuntungan yang boleh dapat paling tinggi 20% SETAHUN. Bukan sebulan yer kawan2 atau mingguan.


Akhbar harian Metro ini (bulan Feb 2015) Amir jumpa dalam stor semasa tengah kemaskan barang, just nak beritahu bagaimana lelaki berumur 29 tahun boleh menipu ramai tauke emas sehingga RM195 Juta dengan nilai emas seberat 1.5 tan.

Dari hasil bacaan Amir, modus operandinya mudah jer.
1. Promote kat media sosial.
2. Jual emas harga bawah 10-20% dr harga market.
3. Tarik minat tauke emas dengan wat deal utk beberapa bulan.
4. Setup opis cantik2 sebab tauke2 emas nak dtg tgk sendiri termsk skali documentation.
5. Bila dah rasa cukup duit yg dicollect, bagi alasan yg stok emas xde.
6. Lesapkan diri ke luar negara.
7. Hidup happy sampai duit abis & plan bisnes lain plak.

Orang yang wat bisnes ni akal mereka lagi pintar dan sentiasa upgrade kelemahan mereka sampaikan org yang expert pun akan terpedaya juga akhirnya. Mereka boleh dikatakan telah train diri mereka supaya berterampilan seperti orang professional malah gaya percakapan mereka juga sangat menarik.

Jadi, berhati2 lah bila berurusan dengan orang2 sebegini dan siasat habis2an company mereka. Dan Amir syorkan juga korang baca buku2 tentang Skim Cepat Kaya atau Sindiket Penipuan ni sebagai ilmu tambahan sebab diorang nya konsep lebih kurg sama jer.

"Berguru dengan kesilapan itu Mahal Harganya"

Pelaburan Emas : Nak Tambah GRAM atau DUIT?

Rakan2 Amir kebiasaannya membeli emas sebab apa yer? Simpanan, Pelaburan atau Berniaga Emas?

Jika anda memilih salah satu dari sebab diatas, anda memerlukan 2 benda yang paling penting iaitu ILMU dan MINDSET. Tetapi perlu dingatkan bahawa ketiga2 kategori diatas tadi juga berbeza yer dari segi Ilmu dan Mindset nya.

Amir kongsikan sedikit apa yang Amir belajar di Kelas Emas bulan lepas.

PENYIMPAN EMAS
Matlamatnya ialah kumpul GRAM emas. Emas naik atau turun, dia tak peduli sangat. Yang penting, kepingan emasnya bertambah. Asalkan duit jadi emas. Penyimpan emas sangat jatuh hati dengan emas. Dalam kepala dia cuma beli, beli, dan beli. Nak jual rasa sayang. Akhir sekali dia kaya sebab harta dia sentiasa bertambah.

TRADER
Dia tak peduli berapa banyak kepingan emas yang dia ada. Yang penting, BUY LOW, SELL HIGH. Asalkan DUIT dia bertambah. Trader tak boleh jatuh hati dengan emas. Bila harga naik, jual. Bila harga jatuh, mesti beli lagi untuk cost averaging (untuk pendekkan lagi tempoh menunggu). Kalau tak ada modal untuk beli lagi, terpaksa tunggu jer lah.

PENIAGA EMAS
dia lebih mudah tambah GRAM, dan dalam masa sama, dia boleh tambah DUIT dengan emas. Harga emas naik atau turun, dealer tetap untung sebab dealer dibayar komisyen. Dealer bukan sahaja "pelabur", tapi dealer juga adalah "peniaga". Dengan keuntungan tu, dia berpeluang tambah kepingan emas dari semasa ke semasa.

Jadi apa pilihan anda buat yang baru ingin menceburi dalam bidang ini?

Amir kongsikan tips dari Sifu Amir :-

1) Kalau nak GRAM emas bertambah, dalam masa yang sama DUIT pun bertambah (tak kira harga emas naik atau turun), maka posisi terbaik ialah jadi peniaga emas.

2) Kalau tak, pilih salah satu. Nak jadi PENYIMPAN, ataupun TRADER?

Sekarang anda sudah tahu apa perbezaan bagi ketiga2 kategori di atas bukan? Buatlah pilihan yang bijak dan ikut situasi masing2, jangan hanya follow orang sahaja.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Tips Membeli Rumah Dari Pemaju (Part 1)

Di Malaysia ni, ada banyak kategori rumah yang boleh dibeli samada under construction (dengan pemaju), subsale, lelong atau buat sendiri rumah diatas tanah sendiri.

Buat kawan2 yang ingin membeli rumah dengan pemaju ni, apa yg anda WAJIB tahu sebelum membeli rumah ini?

1.) Sebelum anda putuskan untuktk membeli rumah dengan sesebuah syarikat pemaju, selidikilah dulu latar belakang pemaju tersebut. Cuba dapatkan sedikit gambaran tentang syarikat tersebut. Saya amat galakkan anda untuk membuat carian syarikat (company search) untuk mengetahui maklumat-maklumat penting tentang syarikat tersebut.

2.) Melalui carian syarikat anda boleh mengetahui tentang status syarikat tersebut sama ada ianya syarikat berdaftar ataupun tidak, sama ada ianya masih aktif dan tidak digulungkan (bankrupt) atau sebaliknya, bilakah syarikat tersebut ditubuhkan dan adakah syarikat tersebut didaftarkan sebagai syarikat yang menjalankan perniagaan pemajuan hartanah ataupun tidak (kerana banyak syarikat yang buat bisnes hartanah tapi sbnrnya syarikat tersebut tidak pun didaftarkan sebagai syarikat yang mana perniagaannya adalah pemajuan hartanah).
3.) Melalui carian syarikat juga anda boleh mengetahui siapakah pemegang saham syarikat tersebut, ahli lembaga pengarah dan juga modal berbayar (paid-up capital) serta untung rugi syarikat tersebut. Maklumat tersebut dapat memberi gambaran awal kepada anda tentang sejauh manakah establishnya serta kemampuan syarikat tersebut untuk memajukan sesuatu projek hartanah. Kalau syarikat yg modal berbayarnya (paid-up capitalnya) hanyalah RM2 atau baru seminggu didaftarkan, bagaimanakah anda boleh meyakini ianya mampu melaksanakan satu projek perumahan yg melibatkan 100 unit buah rumah misalnya. Bagi saya gambaran awal sebegitu amat penting dalam kita menilai sesuatu.

4.) Saya amat sarankan anda membuat semakan tentang pengalaman dan track record pemaju tersebut dalam bidang hartanah dan berapa banyakkah projek perumahan yg pemaju tersebut telah bina dan siapkan. Caranya, adalah dengan menghubungi Bahagian Perlesenan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengetahui tentang pengalaman syarikat tersebut dalam bidang hartanah.

http://ehome.kpkt.gov.my/

5.) Melalui semakan tersebut anda boleh tahu setakat mula penubuhannya, berapakah banyakkah projek perumahan yang mereka telah bina dan siapkan dgn sempurna, berapa banyakkah projek perumahan mereka yang lewat atau terbengkalai, adakah pemaju atau mana-mana ahli lembaga pengarahnya pernah disabitkan dengan apa-apa pertuduhan atau kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan), adakah pemaju tersebut pernah kena black list oleh kementerian dan lain-lain maklumat yg berkenaan lagi.

6.) Melalui maklumat tersebut juga anda dapat membuat penilaian sejauh manakah bersihnya track record syarikat pemaju tersebut. Kalau anda dah tahu yg syarikat tersebut ada projeknya pernah terbengkalai dan bermasalah, eloklah jangan ambil risiko untuk membeli hartanah yg dibina olehnya.

7.) Sila semak juga dengan kementerian sama ada pemaju tersebut telah memperolehi lesen pemajuan perumahan serta permit iklan dan jualan atau tidak untuk sesuatu projek perumahan yang didirikan tersebut. Lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini perlu diperolehi oleh mana-mana syarikat pemaju sebelum mereka boleh memulakan pembinaan sesuatu projek perumahan dan menawarkannya untuk jualan kepad orang ramai. Adalah satu kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) bagi mana-mana pemaju yang gagal mendapatkan kelulusan lessen dan permit tersebut.

8.) Biasanya syarikat yang telah memperolehi lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini, mereka dikehendaki menulis nombor lesen dan permit tersebut dlm setiap notice board atau pamphlet/ broucher yg mereka keluarkan. Walaubagaimanapun, untuk pengesahan, sila semak dgn kementerian ttg nombor lesen pemajuan dan permit iklan dan jualan tersebut sama ada ianya benar-benar telah diluluskan dan sah (valid).

9.) Setelah anda meyakini yang syarikat tersebut benar-benar berpengalaman dan kukuh dalam melaksanakan sesuatu projek perumahan, bolehlah anda deal dgn mereka untuk mengetahui maklumat terperinci tentang rumah yg anda ingin beli tersebut. Cumanya, satu perkara yang saya ingin ingatkan, sebelum anda putuskan untuk membeli rumah tersebut, macam biasa, sila mintak salinan geran rumah tersebut daripada pemaju dan lakukanlah carian tanah di pejabat tanah. Sila juga mintak drpd pemaju salinan Lesen Pemajuan Perumahan dan Permit Iklan dan Jualan untuk projek tersebut sebagai pengesahan.

10.) Jika anda telah berpuas hati dgn keadaan fizikal, status tanah, harga dll berkenaan hartanah tersebut, barulah anda memasuki perjanjian jual beli dgn pemaju. Jgn sama sekali anda tergesa-gesa untuk t.tgn perjanjian jual beli selagi anda masih belum berpuas hati dgn hartanah tersebut. Kalau boleh masa ini lah anda nak tanya, mintak dan clarify apa sahaja dgn pemaju. Kerana setelah anda menandatangani perjanjian jual beli kelak anda dianggap telah terikat dengan terma-terma perjanjian jual beli tersebut dan kebiasaannya, pemaju pun sudah agak kurang minat untuk melayan anda, kerana mereka sudah berjaya ikat anda.

Insyaallah, Amir akan kongsikan lagi tips ni di post akan datang. Semoga ia memberi manfaat kepada anda semua.

Tuesday, 3 November 2015

4 Faktor Kenaikan Harga Hartanah

Biasa kita lihat di dada akhbar dan juga media sosial yang harga hartanah ni makin lama makin naik dan tak de pun tanda2 akan turun. Yups, itu lah trendingnya selepas 20-30 tahun kalo kita tengok history hartanah ini. Anak2 muda mesti bimbang samada mampukah mereka hendak membeli rumah dengan paras gaji yang mereka dapat sekarang ini.

Jadi, nasihat Amir adalah dengan menimba ilmu dahulu sebelum membeli hartanah ini sebab ada cara untuk dapat harga rumah bawah dari market value apabila kita tahu caranya.

Sebelum Amir terlupa dari tajuk asal iaitu apakah faktor yang buatkan nilai hartanah semakin meningkat naik ni. Jum sama2 kita lihat samada faktor2 ini betul atau tidak.

Faktor #1: Perbandingan antara leasehold dan freehold.
Ramai yang lebih suka beli hartanah freehold berbanding leasehold. Sebab milikan hartanah jenis freehold kekal bersama dengan nama pemilik yang beli hartanah itu. Dan ia tak ada had masa (seperti leasehold), melainkan hartanah itu ditukar milik kepada orang lain.

Hartanah jenis leasehold pula adalah aset tetap yang mempunyai had masa maksimum selama 99 tahun. 
Habis tempoh masa ini, kerajaan akan ambil balik hartanah itu. Atau, kita boleh bayar fi untuk kekal duduk di hartanah itu.

Hartanah freehold lebih baik untuk kita miliki. Ia jauh lebih baik dari sudut peningkatan nilai jangka masa panjang, disebabkan oleh jumlah bayaran pajakan yang lebih besar.

Faktor #2: Lokasi hartanah.

Ada beberapa faktor yang menjadikan lokasi hartanah baik daripada segi nilai, dan ia bergantung kepada keperluan individu. Antaranya:
Jarak hartanah dengan sekolah, tempat kerja, dan pusat beli-belah. Kalau dekat dengan tempat-tempat ini, nilai hartanah boleh jadi lebih tinggi.

Pemilik atau penyewa ada akses ke tempat-tempat ini dengan mudah. 
Kalau ada pusat beli-belah seperti supermarket atau hypermarket, ia akan jadi sebab nilai sesebuah hartanah itu meningkat.

Ada kemudahan sekuriti yang menjamin keselamatan komuniti. 
Hakikat tentang kadar jenayah di Malaysia semakin meningkat sukar untuk kita pandang ringan.

Hartanah yang lengkap dengan sekuriti sudah jadi keperluan oleh pembeli hartanah masa kini.


Faktor #3: Akses yang mudah ke merata tempat, serta fasiliti yang lengkap.
Akses kepada kemudahan awam menjadi keperluan utama bagi golongan yang tak ada kenderaan sendiri. Kemudahan seperti stesyen bas atau teksi, LRT, atau MRT dalam jarak berjalan kaki boleh tambah nilai hartanah.

Tapi, kalau rumah terlalu dekat dengan kemudahan awam ini, ia akan berikan masalah kepada pembeli atau penyewa. 
Tak ada siapa yang suka duduk di kawasan yang padat dengan orang ramai, bising dan ada kemungkinan aktiviti jenayah kecil untuk berlaku.

Hartanah yang dekat dengan lebuhraya juga boleh beri impak kepada secara mendadak kepada nilai rumah di kawasan itu. 
Kita boleh sahaja lihat dan kaji kawasan perumahan yang dekat dengan lebuhraya, seperti LDP atau Kesas. Harga rumah di kawasan seperti ini lebih mahal berbanding kawasan lain.

Fasiliti seperti taman rekreasi, kolam renang, gym, atau sauna juga jadi faktor harga rumah sesuatu kawasan itu jadi tinggi.


Faktor #4: Potensi pembangunan di masa hadapan.

Kawasan mewah yang ada kemungkinan tingkat-taraf daripada sudut pembangunan, akan dijual pada harga yang lebih tinggi.

Kita boleh lihat pengezonan semula tanah di kawasan Seksyen 13, Petaling Jaya sebagai contoh. 
Dahulu, ia adalah kawasan perindustrian. Sekarang, ia telah ditukar menjadi kawasan komersial.

Perubahan ini beri impak kepada nilai hartanah di kawasan ini secara mendadak. 
Kalau kita perhatikan sekarang, kawasan yang dekat dengan kemudahan MRT akan mengalami peningkatan tinggi dari sudut harga.

Sekarang anda sudah tahu apa faktor yang menyebabkan harga hartanah boleh meningkat dengan banyak. Jika sesiapa yang ingin melabur, boleh consider faktor2 ini dalam budget anda nanti.

Monday, 2 November 2015

Berapa % Perlu Kita Tukarkan Simpanan Kepada Emas?

Dari apa yang Amir belajar mengenai Menyimpan EMAS ni, ia bukanlah bermaksud kita kena keluarkan semua wang yang ada dan beli emas. Perlu ada sebahagian simpanan dalam bentuk wang kertas supaya urusan seharian kita berjalan lancar. Berapa banyak boleh ditukarkan kepada Emas ni? Yang disyorkan adalah 10-30% dari simpanan wang yang kita ada.

Tetapi Amir yakin dengan sistem kewangan dunia hari ini yang terlalu mengagungkan duit kertas (Lebih2 lagi banyak matawang bersandarkan dengan Dollar), Ia tidak bertahan dan akan runtuh bila2 masa jika ia tidak dikawal dengan betul. Ini memang pernah terjadi semasa Zaman Jepun dulu2, apabila wang kertas dah dicetak keterlaluan tanpa disandarkan pada emas & perak. Dalam masa yang sama, masyarakat dah mula hilang keyakinan kepada duit kertas seterusnya menyebabkan kuasa beli duit kertas makin merosot dan kehilangan nilai.
Jadi walaupun hanya sebahagian sahaja aset yang kita simpan dalam bentuk emas dan perak, insyaAllah ianya mampu bertindak sebagai INSURANS untuk menghadapi segala bencana kewangan yang timbul.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738

Handphone :012-2372641