Saturday, 31 October 2015

Apakah maksud MRTT dan MLTT?

MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful. Dalam istilah insurans konvensional, ia juga dikenali sebagai MRTA. Manakala MLTT pula merujuk kepada Mortgage Level Term Takaful.


2 produk ini adalah produk yang patuh syariah, selari dengan konteks perancangan kewangan Islam. Jadi, MRTT dan MLTT adalah releven untuk tujuan ini. Dan ia ditawarkan oleh kebanyakan syarikat takaful yang ada di Malaysia.

Setiap produk yang ada di dunia ini ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Korang boleh rujuk jadual perbandingan antara MLTT dan MLTT ini.

Dari segi harga, MRTT jauh lebih rendah berbanding MLTT.

Cuma, MRTT perlu dibayar sekaligus. Manakala MLTT boleh dibayar secara ansuran.

Ada juga pelan MRTT yang berikan pilihan kepada peminjam, untuk dimasukkan sekali ke dalam bayaran ansuran pembiayaan perumahan yang dibuat (dan ia bergantung kepada jenis bank yang kita buat pinjaman).

Payment of contributions (pembayaran caruman sumbangan) untuk MRTT 100% dibayar untuk perlindungan. Ini jadi sebab MRTT lebih murah berbanding MLTT. Bagi MLTT pula, ada sedikit aliran tunai.

Insyaallah, lepas ni Amir akan kongsikan lagi bab lain mengenai MRTT & MLTT ni lagi.

Tips Elak Kebocoran Wang Dengan Simpan Emas

Ramai yang buat simpanan tiap-tiap bulan, tapi duit simpanan selalu bocor. Nak simpan makan masa, sekali bocor sekejap jer. Itu antara penyakit bila simpan duit.

Tapi duit yang disimpan datam bentuk emas lebih
selamat dari kebocoran sebab EMAS ada 'MAGNET" kekayaan yang Amir pun susah nak explain.

Sekali pegang emas, rasa nak beli (memiliki).

Sekali beli, rasa nak kumpul banyak lagi. Bila nak
pakai duit, rasa SAYANG nak jual. Kalau jual sekalipun, biasanya dia akan cari balik duit untuk beli emas tu lagi.
Tapi kalau simpan duit datam bentuk tunai (akaun
bank), otak asyik fikir nak belanjajer. Sekali belanja, duit tu terus hangus... Dah tak ada ganti lagi dah...

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Sejauh Mana Keuntungan Yang Dapat?

SEJAUH MANA KEUNTUNGAN yang diperolehi seseorang melalui pelaburan emas, bergantung kepada sejauh mana ilmunya tentang emas.

Jadi sebelum bermula, eloklah dapatkan dulu sebanyak mungkin informasi penting berkaitan emas.
Jika anda mahukan rujukan terbaik tentang pelaburan emas di Malaysia, Amir syorkan layarilah website www.mohdzulkifli.com, milik Tuan Mohd Zulkifli Shafie dan website www.jutawanemas.com, milik Tuan Syukor Hasyim.

2 website inilah yang membuatkan Amir termotivasi untuk membeli emas pelaburan pertama Amir dulu. Selamat menimba ilmu emas yer kawan2.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Thursday, 29 October 2015

Tips : Tawar Menawar Membeli Rumah Subsale

Hari ni, Amir nak kongsikan 10 tips tawar menawar apabila ingin membeli rumah subsale. Tips ini Amir ambil dari buku Cinta Rumah Subsale dimana penulisnya berjaya mendapat keuntungan rm84k dengan modal rm1k. Menarik bukan?

Jadi, apa tipsnya? Meh sama2 kita baca :)
1. Jangan tunjukkan kekayaan anda dengan memakai kereta yang mewah atau pakaian yang berjenama semasa melawat rumah yang ingin dibeli.

2. Kalau boleh bawa anak dan isteri untuk tunjukkan kesungguhan anda membeli rumah tersebut.

3. Tanya sebab sebab owner jual rumah tersebut. Sekiranya owner terdesak ingin guna duit, sila tawar harga yang lebih rendah lagi.

4. Perjelaskan satu persatu kerosakan dan kos baik pulih rumah yang hendak dibeli.

5. Bawa buku cek anda.

6. Setkan satu harga yang rendah dan anda serius bayar deposit booking pada hari itu juga dengan cek anda.

7. Beritahu pihak penjual bahawa anda telah semak di bank berkenaan dengan kelayakan pinjaman anda dan tiada masalah untuk dapatkan loon.

8. Cuba yakinkan penjual bahawa anda adalah seorang yang senang berurusan dan tidak mempunyai masalah kewangan.

9. Jangan terlalu menunjukkan bahawa anda suka akan rumah tersebut di hadapan owner atau agent.

1o. Berikan sedikit tempoh masa untuk owner pertimbangkan harga yang anda tawarkan.


Jangan Rompak Duit Bisnes

Mula2 masa kami berbisnes, memang ada terpakai duit bisnes untuk keperluan keluarga. Tetapi lama2, rasa macam ada yang tak kena sebab rasa macam susah duit nak rolling. Sampai la Amir terbaca di blog bab Merompak Duit Bisnes yang sering berlaku di kalangan usahawan baru.
Kisah benar yang Amir lihat sendiri apabila ada seorang pakcik ini yang mengusahakan kedai runcit sejak berbelas2 tahun dahulu. Dulu, kedainya sangat la femes sampai tak menang tangan,barang kat kedai dia pun sampai ke siling kedai bersusun. Sejak kedai itu diambil oleh anaknya, makin lama makin skit pelanggan yang datang sebab barang2nya tidak direstok.

Bila Amir bertanya jiran2 yang terdekat, khabarnya duit kedai selalu kena ambil untuk belanja sendiri. Akhirnya, tiada modal lagi untuk beli stok di kedai runcitnya melainkan pelanggan setia yang datang hanya membeli rokok atau barang2 biasa.

Jadi Sifu Amir selalu pesan dalam group supaya manage duit dengan betul. Kalo dah pinjam duit bisnes, kena pulangkan balik (rekod setiap duit yang keluar). Pesanannya mungkin agak keras berbunyi, "kalau kita tak boleh asingkan DUIT BISNES dari DUIT PERIBADI, jangan berniaga!". Sebabnya, kita akan MEROMPAK BISNES SENDIRI. Bisnes kita akan rosak disebabkan tangan kita sendiri.

Amir pun pesan juga beberapa kali dengan downline kami supaya beringat bab pengurusan kewangan ini. Sebab dahulu, kami pun pernah merasainya dan sekarang sudah on track balik dengan mengurangkan segala perbelanjaan yang boleh dikawal dan tambah lagi side income supaya mendapat positif cash flow setiap bulan.

Apa Yang Menarik Bila Simpan Emas?

Nak tahu apa yang menarik apabila anda mula menyimpan emas atau membuat pelaburan emas ini?

Ia merupakan aset kewangan yang dimiliki SEPENUHNYA oleh pemilik emas tersebut.
Sebagai contoh, wang kertas yang anda disimpan, nilai kuasa belinya dipengaruhi oleh kerajaan memerintah. Tak percaya? Lihat bagaimana ringgit kita sekarang?

Jika anda membeli saham, ianya bergantung pada prestasi untung rugi syarikat. Sebab itu ada naik turunnya. Itu belum masuk lagi bab spekulasinya lagi.
Pelaburan hartanah, walaupun aset fizikal sempurna milik anda, tiada hutang dan lain-lain, ianya tetap berisiko untuk dirampas jika berlaku kegagalan membayar pinjaman kepada bank.
Akhirnya, aset kewangan yang benar-benar anda boleh miliki secara mutlak (yang sebenarnya tetap pinjaman dari Allah), tanpa terikat nilainya dengan sesiapa, ialah logam kuning bernama EMAS. Sebab itulah emas sentiasa relevan zaman berzaman.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 

Handphone :012-2372641

Thursday, 22 October 2015

Kiraan Duti Setem

Pada yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia pelaburan hartanah ni, tahu tak apa itu ‘Duti Setem’?

Secara bahasa mudah, duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. Setiap transaksi hartanah yang berlaku adalah wajib dikenakan duti setem.

Tapi, bagaimana duti setem di kenakan pada hartanah yang dibeli?
Di dalam mana-mana urusniaga pembelian hartanah, sebagai pemilik baru pada hartanah tersebut anda akan dikenakan duti mengikut nilai harga yang berkaitan.

Kiraan duti setem dilakukan seperti berikut:

1. RM100,000 pertama : 1% dari RM100.000 yang pertama.

2. RM100,000 keatas tetapi tidak melebihi RM500,000 : 2% dari RM100,000 sehingga RM500,000

3. Melebihi RM500,000 : 3% untuk RM500,000 seterusnya.

Contohnya, jika anda membeli rumah berharga RM250,000, setem duti yang dikenakan adalah RM4,000.

Semoga ilmu ini bermanfaat :)

Order Emas Public Gold via Telefon

Tahukah anda selain order secara online, anda juga boleh order melalui telefon. Kaedah order melalui telefon boleh dibuat sepanjang tempoh bekerja pejabat Public Gold iaitu:
Hari Isnin – Jumaat 9.00 pagi sehingga 6.00 petang
Hari Sabtu 9.00 pagi sehingga 1 tengahari
Hari Ahad (pejabat ditutup)

Proses order melalui telefon pun mudah sahaja. Anda hanya perlu menelefon pejabat Public Gold yang berhampiran dengan anda. Lihat nombor telefon cawangan Public Gold di bawah, kemudian telefon sahaja:
Beritahu mereka yang anda ingin order produk Public Gold. Kemudian staf akan memaklumkan harga semasa produk tersebut. Jika anda bersetuju maka anda boleh lock harga tersebut melalui telefon.

Staf Public Gold akan bertanya nama maklumat berikut:-

Nama Penuh anda
No ic
Email
Nombor hp anda
Nama introducer anda.
Beritahu mereka introducer anda adalah Muhammad Amir, PG00058738.

Selepas itu, staf Public Gold yang berkenaan akan menghantar sales order pembelian emas ke email anda. Itu sahaja prosesnya, selesai kaedah order melalui telefon namun Amir ada sedikit tips tambahan untuk anda.

Tips tambahan :-
1. Jika talian sedang sibuk, sila telefon lagi sehingga dapat. Mungkin waktu yang anda call tengah sibuk. Amir biasa call waktu pagi atau lepas lunch hour. So far, tembus talian lagi.

2. Jika tidak dapat call juga, cuba call cawangan lain tetapi beritahu nak ambil barang di cawangan yang berhampiran dengan kita.

3. Kalau tak dapat juga, anda boleh order online. Lagi mudah rasanya bagi Amir.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
Handphone :012-2372641

Wednesday, 21 October 2015

Apa Perbezaan Public Gold & Kedai Emas Lain



Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Tips Mengesyorkan Item Kepada PENYIMPAN EMAS


Tips asas ini sesuai untuk semua orang yang baru nak berjinak2 menyimpan emas. Jika anda mahu membeli emas sebagai simpanan, dealer emas seelok2nya kena tahu bajet customer untuk beli emas;
PILIHAN #1 - SPREAD RENDAH
Amir akan syorkan item yang SPREAD LEBIH RENDAH terlebih dahulu. Walaupun anda mungkin nak simpan jangka panjang, dimasa depan pasti anda akan semak harga emas semasa juga untuk menilai sejauh mana keuntungan yang akan dapat apabila menyimpan emas ini. Item spread lebih rendah lebih cepat untung bila harga naik.

Contohnya bajet RM10k. Maka Amir akan syorkan Gold Bar 50g + 10g = 60g.

PILIHAN #2 - SENANG DIJUAL SIKIT2
Kemudian Amir akan bagi tahu juga, kalau anda nak senang jual sikit-sikit bila nak pakai duit nanti, item yang kecil-kecil lebih baik. Jadi dengan bajet RM10k, anda boleh pilih mana kombinasi Gold Bar 10g atau 20g untuk cukupkan 60g.

Amir hanya bagi cadangan, anda yang buat keputusan sendiri nak pilih yang mana satu. 

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)


Tuesday, 20 October 2015

Tips Jual Emas Dengan Harga Tinggi

Buat pelabur atau peniaga emas, mesti nak jual emas dengan harga yang tinggi kan? Yer la kan, sebab mau dapat untung banyak. Tetapi, perlu diingatkan bahawa niaga emas ini bukan beli hari ini, esok dah boleh jual untuk dapat untung. Banyak perkara lagi yang perlu diambil kira seperti Spread, Kos Beli, dan lain2.

Hari ini, Amir nak share perkara asas buat penyimpan emas fizikal jika tidak mahu ada masalah untuk jual balik emas ialah dengan menjual emas yang dibeli kepada mana-mana kedai emas dan ianya laku di seluruh dunia.

Tapi, untuk dapatkan harga TERBAIK, JUAL BALIK EMAS PADA PENGELUAR YANG MENJUAL EMAS TU. Kalau beli emas Poh Kong, jual balik pada Poh Kong. Kalau beli emas Public Gold, jual balik terus pada Public Gold atau dealer Public Gold. Rekod Public Gold membeli balik emas dalam satu hari adalah sebanyak rm8 juta. Jadi, tok sah risau sangat jika anda nak jual 1-2kg emas kepada Public Gold. Mereka mampu beli punya. Hehe

Jangan jual pada kedai emas lain sebab susut harganya boleh mencecah sehingga 25%.

p/s: Pastikan pengeluar emas yang anda beli memiliki rekod yang baik dalam membeli balik emas. Kalau tak, anda mungkin akan berdepan masalah pada masa hadapan.


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Apakah itu London Bullion Market Association (LBMA) ?

"The LBMA is an international trade association, representing the London market for gold and silver bullion which has a global client base. This includes the majority of the gold-holding central banks, private sector investors, mining companies, producers, refiners and fabricators.

The on-going work of the Association covers a number of areas, among them refining standards, trading documentation and the development of good trading practices. The maintenance of the Good Delivery List, including the accreditation of new refiners and the regular retesting of listed refiners, is the most important core activity of the LBMA. “

sumber: http://www.lbma.org.uk/about-us

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Public Gold, Datuk Louis Ng berkata, sijil tersebut membolehkan warga Malaysia & Singapura memiliki emas yang dikeluarkan syarikat itu tanpa dikenakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST). Pengecualian ini adalah kerana emas tergolong dalam logam pelaburan berharga (Invesment Precious Metal – IPM) yang diiktiraf sebagai aset kewangan penting seperti mana instrumen kewangan lain yang aktif didagangkan seperti saham dan bon.

Jadi pengiktirafan ini menyebabkan emas keluaran Public Gold amat mudah diperlakukan di seluruh dunia tanpa ada sebarang sekatan atau birokrasi. Menarik bukan?


Tiket Dato' Louis di LBMA Conference di Austria

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Apa itu Real Property Gain Tax (RPGT)?

Amir sendiri pun sebelum ini kurang faham akan perkara ini. Selepas membuat sedikit kajian dan bacaan barulah Amir faham. 

RPGT bermaksud (Real Property Gain Tax). Dan didalam bahasa melayu RPGT ini disebut sebagai Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT). Maksud RPGT ini adalah cukai yang dikenakan keatas harta tanah yang menjana keuntungan. Dari sini fahamlah kita, di Malaysia adanya terdapat satu bentuk cukai yang dikenakan terhadap harta tanah yang dijual kembali atau dilupuskan dengan dikenakan peratusan (percentage %) tertentu.

Persoalan tentang RPGT ini banyak mengelirukan pemilik rumah yang muda dan yang baru. Rata-rata pemain hartanah sangat arif tentang polisi RPGT ini, dan ramai yang tidak berapa peduli. Kebiasaannya, pemilik rumah yang bernilai RM300,000.00 kebawah sangat risau, ya lah, jika dah cukainya 30%, dah kena bayar RM90,000.00, beli rumah dulu sudah RM200,000.00. Campur itu ini, dah lebih kos dari harga jual, langsung tak ada untung.

TAPI hakikat sebenarnya, ramai yang tersalah anggap. Nilai cukai RPGT itu adalah dari nilai keuntungan jualan, dan bukanlah dari nilai harga jualan rumah tersebut. Ok begini sebenarnya.

RPGT ini cukai yang dikenakan apabila kita menjual hartanah dalam tempoh tertentu. Polisi ini dibuat untuk mengelakkan spekulator dari memanipulasi hartanah. Pada Amir, ia dapat membendung sedikit, namun tidak dapat menyelesaikan 100% masalah sebenar.

Syarat cukai ini, apabila kita menjual hartanah kita sebelum tempoh 3 tahun dari tarikh kita menandatangani SPA (Sales & Purchase Agreement), kita akan dikenakan cukai pada kadar 30%. Tahun ke 4 ia turun kepada 20% dan tahun ke 5 kadarnya adalah 15%. Tiada cukai dikenakan selepas 5 tahun 1 hari, dari tarikh kita menandatangan SPA.
Apa maksud cukai ini? Secara mudahnya cukai ini dikira dari Harga Jualan, di tolak kos belian kita. Maksudnya lebih kurang begini

Harga Jualan : RM 500,000.00
Harga Belian : RM 350,000.00
Tempoh Belian : Belum cukup 3 tahun dari tarikh SPA (Tahun 2014 & 2015)
Jadi nilai yg perlu dibayar adalah : RM500,000.00 – RM350,000.00 = RM150,000.00 x 30%
Nilai Cukai Keuntungan Harta Tanah = RM 45,000.00

Oh, namun ada berita baik. RPGT boleh dikecualikan dengan 3 kondisi berikut :

1. Sekali dalam seumur hidup anda, anda boleh pilih mana-mana satu hartanah yang anda ingin jual utk dikecualikan dari RPGT.
2. Penjualan hartanah kepada ahli keluarga terdekat.
3. Keuntungan jualan 10% atau RM10,000.00 yang mana lebih rendah.

Untuk penjelasan lebih terperinci, anda boleh ke link berikut Info CKHT | LHDN

Semoga tips yang Amir kongsikan dapat membantu insyaAllah.

Monday, 19 October 2015

Nilai Emas VS Myvi

Gambar diatas ni, Amir sekadar membuat perbandingan emas dengan kereta myvi apabila kita boleh melihat sendiri nilai ringgit kita yang masih lemah berbanding dengan nilai emas (makin mahal).

Tidak salah jika kita mula menyimpan emas ini sedikit demi sedikit kerana ia cantik dan bernilai (macam harta karun gitu). Nak tambah lagi satu tips nak simpan emas ini, Sifu Amir pernah berkata, kalo nak simpan emas ini tidak perlu semua wang simpanan (100%) kita sebab apabila ada kecemasan, agak sukar kita hendak tunaikan seperti tengah2 malam di rumah hendak balik ke kampung. Better simpan dalam 10% - 30% dari wang simpanan itu agar ia tidak terpakai kelak. 


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Sunday, 18 October 2015

Lama vs Baru




Ini adalah gambar Gold bar LBMA 10g versi baru (kanan) dan versi lama (kiri). Versi baru lebih kemas buatannya dan lebih tahan calar pada sealnya. 
Tapi kedua-duanya tetap cantik kan? Harga pun ikut harga pasaran di website Public Gold

Jika ada yang berminat, boleh contact Amir
Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Saturday, 17 October 2015

Tony Fernandes's top 10 tips for entrepreneurs

Amir nak sharekan 10 tips dari Tan Sri Tony yang famous dengan Air Asianya.

1) You don’t need to know everything
I came from the music business. I knew nothing about planes. To all the entrepreneurs out there, you don’t need to know everything about what you want to do. It’s all about the idea, it’s about passion, it’s about implementing it.

2) Just do it!
Don’t let anyone tell you that you can’t do it. You’ve got one life, so you can’t press the rewind button and say ‘I wished I had done that.’
So I recommend to all of you out there, just do it. Live your life to the utmost, be positive. If you fail, at least you have tried.
I have failed miserably at Formula One, but I have no regrets because I got to stand with the greats from Ferrari, McLaren, and others.

3) Passion is a key problem-solver
Dreams do come true. Don’t worry about failure. You have one life, make the most out of it. Nine times out of 10, if you have the passion, you will find a way to work through it.

4) Invest in marketing
If you have the greatest idea in the world, please, please, please put some money on marketing. This is because if you don’t put money on marketing, nobody is going to hear about your great idea.

There are so many great ideas that never took off because of a lack of marketing.

Marketing is not about the dollars, it is also about public relations (PR). In AirAsia, we had no money. So I ran around with a red cap on and said controversial things so that the press would always take a picture of me. That was our marketing in AirAsia’s early days.

We have been through so many issues, and marketing played a key role in overcoming them.

Remember SARS (severe acute respiratory syndrome)? At that time, nobody wanted to fly; we all thought we are going to die.

Everyone cut their advertising, but I told my guys not to cut because this was the best time to build our brand. In fact, we tripled our advertising and everyone looked at me and said, “Are you on drugs?” I said, no, it is the best time because no one else is advertising.

When the first Bali bomb attack happened, everyone cancelled their flights. I said to the guys, we cannot let the Bali route die. We must continue to fly.
So we came up with ‘Love Bali’ campaign, giving away 10,000 free seats, and it worked. All 10,000 seats were snapped up in like under one minute. And all those who got those seats told all their friends about it on social media. Your best advertisement is your customers.

5) Leverage social media
When Malaysians get a good deal, they will tell the whole world about it. So the 10,000 people who went and had a good time in Bali, told 10,000 people that they had a good time. That was the early gestation of AirAsia’s social media.

We realised the power of social media very early on, so when Facebook and Twitter came up, we latched onto them. We were early adopters. We now have 32 million people on our various social media platforms, and 7 per cent of our business comes directly from social media.

The Bali campaign taught us that our best advertisements are our customers.

6) Don’t be scared of complaints
Complaints are actually free market research. Someone took the effort to write to you to tell you where things went wrong and how they should be improved. These are things that companies pay a lot of money for consultants to tell them that same thing.

So we treat every email preciously.

7) Focus on one image when it comes to branding
During the early days, there was the word ‘AirAsia’ and a logo of a bird in our branding.

If you look at the top brands in the world, there’s only one image that comes to your mind. When I say “Shell,” you think of the Shell logo. When I say “Coca-Cola,” you think of the word ‘Coke’ in italics, and when I say “Nike,” you think of the swoosh.

So, back to our earlier AirAsia brand, we said drop the bird – we felt it was facing the wrong way anyway – and we used ‘AirAsia’ as our logo. Just one image. Why spend double the money to promote two images?

We also dropped the blue and the green colours. I tried very hard not to go with red, because everyone thinks that I want to be Richard Branson [the Virgin Group founder and Fernandes’ former boss] ... but it was the best colour, so we picked red.

So yes, the colour does make a big difference!

8) Go on the ground
What I used to do – although I don’t do this anymore – was that once a month, I would carry bags, I would be a cabin crew [member], and also at the check-in counter.

I did this for two reasons. The first is that you can’t be an effective CEO (chief executive officer) unless you go on the ground to experience the real situation.

Here’s a true story. The baggage handling team told me that they needed belt loaders. I told them, “No, we can’t buy that as it’s too expensive.”

So one day when I was tasked to carry bags, they put me on one of the Indonesia flights. People who fly with us generally bring their house with them, but people who fly to Indonesia bring their neighbour’s house as well!

So there was a lot of bags. I broke my back in the process, and I told my team that they were right and I was wrong, and let’s buy the belt loaders.

If I didn’t do that [go on the ground] and just sat comfortably in the office, I would have made a wrong decision, damaged a lot of bags, and probably started a union.

The second reason [for going on the ground] is that I wanted to look for talent. I wasn’t looking for the talents from Oxford or Cambridge, I was looking for the Grade 3 SPM [O Levels equivalent] kind of guys who needed a second chance.

9) Never underestimate the potential of your staff
I broke all the rules in terms of hiring people. To me, as long as you have a dream, you can do anything.

There was an ex-cabin crew member – she came up to me one day and told me that her dream was to become a pilot. I told her to go for it.

Then she called me up one day and asked if she could take part in the Miss Thailand [beauty pageant], and I told her okay, as long as I get to use her photographs in our marketing materials.

She won the [Miss Universe Thailand] pageant and recently became a captain – so we are the only airline in the world with a Miss Thailand flying with us.

The moral of the story is that we have such a flat structure that she was able to tell me what her dreams were, and we were able to make a raw diamond into a diamond.

Another one of my boys, a baggage handler in Kuching, told me he wanted to become a pilot. I told him to go for it. He passed all the exams ... he had the top marks in the flying academy. Today, he is a captain.

We have many of such stories at AirAsia.

Your biggest assets, besides your ideas, are your people – because at the end of the day, it is the people who will deliver your ideas.

10) Data is king
We have a huge amount of data that we don’t know what to do with it, but everyone else wants our data ... so we figured it must be something very valuable and there must be an opportunity there.

We are investing in a few ventures. We plan to launch our own version of TripAdvisor, a travel dongle, a new YouTube-type of channel and more – data will be playing an essential role in these ventures. Data will be king. —

Apa Maksud Kaveat (caveat) Dalam Hartanah?

Amir pernah dengar perkataan Kaveat ni tapi masih tak faham sepenuhnya. Apa yang Amir dengar dari member2, better berhati2 dengan hartanah yang ada Kaveat ni. Sebenarnya ramai yang kurang tahu atau kurang arif mengenai istilah ini dan apakah kesan terhadap pembeli. Jadi, hasil dari godek2 di internet dan buku. Dapat la sedikit maksudnya dan contoh2 yang boleh dishare disini.

KAVEAT bermaksud sekatan atau halangan; adalah satu instrumen / alat / mekanisme yang disediakan oleh undang-undang untuk melindungi kepentingan seseorang ke atas urus niaga hartanah miliknya.

Terdapat 4 (empat) jenis kaveat berdasarkan Akta Kanun Tanah Negara 1965 ( Bab 19 Bahagian 1)

1. Kaveat Pendaftar - Kaveat yang didaftarkan oleh Pendaftar ke atas Dokumen Hakmilik. Menurut Seksyen 320, Antara tujuan kaveat jenis ini adalah untuk melindungi hak-hak pemilik tertentu dan juga berkaitan dengan hak-hak kerajaan. Ia juga untuk menghalang dari perbuatan / urusniaga fraud ataupun urus niaga yang tidak wajar.

2. Kaveat Persendirian- Kaveat yang dimasukkan oleh individu atau sebuah badan yang mempunyai kepentingan ke atas pemilikan hertanah tersebut. (Seksyen 322)

3. Kaveat Pemegang(Lien)- Kaveat yang dimasukkan oleh seseorang individu atau sesebuah badan yang memegang dokumen Hakmilik Hartanah tersebut untuk tujuan tertentu contohnya sebagai cagaran untuk tujuan pinjaman bank. (Seksyen 330)

4. Kaveat Amanah- Kaveat ini dimasukkan oleh pendaftar ke atas mana-mana individu atau badan yang memegang amanah ke atas milikan tersebut (Seksyen 332)

--------------------------------------------------------
Kesan Kaveat dari segi Undang-undang ?
Kesan dari segi undang-undang adalah apabila dimasukkan kaveat ke atas sesuatu hartanah itu, ia akan menghalang apa-apa urus niaga daripada berlaku seperti menjual, menggadai atau menyewakan hartanah tersebut.

Bagaimana Kaveat Terbatal ?
Kaveat hanya akan terbatal apabila individu yang memasukkan kaveat itu menarik kembali kaveatnya ataupun apabila kaveat telah tamat tempoh. Contohnya kaveat persendirian hanya bertahan selama 6 (enam) tahun.

Siapa boleh lakukan Kaveat ?
a) Suami / isteri, bank, adik beradik ; boleh lakukan kaveat.

b) Mana-mana pihak yang merasakan dirinya ada kepentingan terhadap sesuatu hartanah ; sama ada tanah atau bangunan, dia berhak untuk masukkan kaveat bagi melindungi hak dan kepentingannya. 
i) Sebagai contoh, jika anda telah membayar sejumlah wang untuk membeli sesuatu hartanah tetapi urusan pindah milik belum dapat diselesaikan, maka anda berhak untuk memasukkan kaveat bagi menjaga kepentingan anda. Perlu tunjukkan bukti yang anda telah membuat bayaran tertentu ke atas hartanah itu, iaitu dokumen sokongan. 

ii) Sekiranya satu urusan pusaka belum selesai, anda boleh melakukan kaveat untuk mengelakkan sebarang salah laku pecah amanah.

iii) Suami isteri yang sedang dalam proses cerai juga boleh memasukkan kaveat bagi mengelakkan apa-apa transaksi, sementara mahkamah memutuskan pembahagian harta sepencarian.

iv) Selain itu, pihak bank juga berhak memasukkan kaveat sekiranya mendapati peminjam mencagarkan harta mereka untuk mendapat pinjaman. Di situ terdapat kepentingan terhadap pihak yang mengkaveatkan hartanah itu.

Cara untuk Melakukan Kaveat
Cara untuk melakukan kaveat hanya perlu berurusan dengan pejabat tanah sahaja. Memandangkan hartanah yang dikaveatkan tidak boleh dibuat sebarang urus niaga (jika kaveat tidak tamat tempoh atau ditarik balik).

Senario/Contoh :-
Sekiranya transaksi anda terhalang disebabkan wujudnya kaveat, maka tuanpunya tanah atau mereka yang menentang kaveat itu perlu membawa perkara ini ke mahkamah dan mendapatkan perintah mahkamah untuk menyelesaikan isu kewujudan kaveat di atas hartanah tersebut. Dalam hal ini, anda dinasihatkan untuk melantik peguam bagi mewakili anda.

Harus diingat peguam yang anda lantik untuk mengendalikan Perjanjian Jual Beli anda hanya dilantik untuk mengendalikan Perjanjian Jual Beli dan / atau untuk mengendalikan pindah milik hartanah yang anda beli. Sekiranya ada masalah mengenai isu kaveat, anda boleh melantik peguam yang sama untuk mengendalikan isu kaveat ini (sekiranya peguam tersebut bersetuju) atau anda boleh melantik peguam lain. Ini bermakna ada anda perlu menanggung kos guaman secara berasingan dalam hal ini. Kos guaman dalam hal ini adalah berbeza, bergantung kepada peguam / firma yang mengendalikan perkara ini. Untuk mengelakkan sebarang masalah, adalah lebih baik jika anda mendapatkan “quotation” sebelum melantik peguam dalam hal ini.

Sumber info dari Tips Hartahanah & FB

Friday, 16 October 2015

Emas Yang Paling Cepat Untung

Sesiapa yang ingin melabur mesti fikir bagaimana hendak cepat untung kan? Hakikatnya, tiada pelaburan yang dapat pulangan yang cepat dan untungnya lebih dari 100% dalam masa sebulan. Kalo ada, Amir leh katakan ia salah satu pelaburan Skim Cepat Kaya. Jadi, kena lebih berhati2. 

Mesti ramai yang tertanya2 ada ke Emas yang boleh cepat untung? 
Ini maksudnya, apabila kita hendak beli emas, carilah yang spread / susut nilai paling rendah. Apabila spread lebih rendah, secara tidak langsung ia akan menjana keuntungan yang lebih dan cepat apabila harga naik compare dengan Emas yang spread tinggi. 

Kalau nak senang jual sikit-sikit bila nak pakai duit nanti, pilih item yang kecil-kecil itu lebih baik.


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Formula Dulu VS Formula Kini

Amir dapat formula ni dari FB dan rasa relevant la plak sebab perbezaan pemikiran kita tak sama dengan ibu bapa kita. Apa yang Amir lihat, ini berlaku kerana arus teknologi dan ilmu itu mudah sangat didapati sekarang ini kerana semuanya dihujung jari jer :)
DULU = Simpan duit , beli rumah dan tinggal sendiri
KINI = Simpan duit , beli rumah dan sewakan

DULU = Kerja dekat dengan tempat tinggal
KINI = Tinggal dekat dengan tempat kerja

DULU = Sekolah rajin-rajin , dapat kerja , gaji besar
KINI = Berniaga rajin-rajin , simpan duit buat harta

DULU = Dapat gaji , beli kereta
KINI = Ada duit beli harta

DULU = Kerja sampai pencen
KINI = Kerja cari pengalaman sahaja

DULU = Cukup berniaga di kaki lima
KINI = Buka syarikat banyak cabangnya

DULU = Boleh cuba-cuba
KINI = Berkuli , berguru dan bercoaching segala

DULU = Cukuplah apa yang ada
KINI = 7 keturunan tak habis makan di usaha

DULU = Cukup satu punca pendapatan
KINI = Perlukan pelbagai punca pendapatan

Wednesday, 14 October 2015

Apa itu Pegangan Hartanah?

Ilmu yang Amir nak kongsikan ini dapat dari website GilaHartanah dan ia sangat berbaloi untuk kita tahu kerana ia dapat membantu kita menentukan hartanah bagaimana yang sesuai dengan tujuan kita.

Di Malaysia, ada berapa jenis pegangan hartanah iaitu:

1. Pegangan milik bebas (freehold),
2. Pajakan (leasehold), dan
3. Hakmilik Sementara (boleh jadi freehold atau leasehold).

1. Apakah maksud hartanah jenis pegangan milik bebas (freehold)?
Dalam kata yang mudah, pegangan milik bebas bermaksud pembeli adalah pemilik hartanah itu, tanpa ada kekangan untuk sebarang tempoh (maksudnya, ia adalah hakmilik kekal si pembeli).

Kalau nak lagi jelas, pegangan milik bebas tak perlu risau hartanah yang dibeli itu dipulangkan semula kepada pihak kerajaan. Tapi, ia bergantung sebab ada juga kes pengambilan balik tanah freehold oleh kerajaan, namun ia jarang berlaku.

Dalam dokumen hakmilik muktamad (atau panggilan lainnya, final title), hartanah freehold dikenali sebagai Geran. Ia juga ada 2 nama berlainan, sama ada Geran sahaja atau dipanggil Geran Mukim.

Anda boleh lihat contoh gambar geran di bawah ni:
Sumber: tipshartanah.com

Geran ini merujuk kepada hakmilik yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Negeri. Manakala Geran Mukim pula merujuk kepada hakmilik yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah dan Daerah. Ia adalah 2 perkara yang sedikit berbeza.

2. Apakah pula maksud hartanah jenis pajakan (leasehold)?
Pegangan jenis leasehold pula adalah jenis pegangan ke atas sesuatu hartanah untuk tempoh masa yang telah ditetapkan. Ketika ini, tempoh pajakan yang biasa kita akan dengar untuk leasehold adalah selama 99 tahun.

Di negeri seperti Sabah & Sarawak, kita mungkin akan jumpa tempoh pajakan yang lebih lama. Manakala untuk jenis hakmilik lama atau tujuan selain kediaman, kita mungkin akan dapat tempoh pajakan untuk tempoh selama 30 atau 60 tahun. Tanah ini akan kembali jadi hakmilik kerajaan negeri apabila dah tamat tempoh pegangan.

Namun, ia perkara yang jarang berlaku. Biasanya, pemilik tanah leasehold ini akan diberi peluang untuk memperbaharui (atau panjangkan) tempoh pajakan ini. Pemilik perlu membayar sejumlah premium mengikut kadar nilai semasa yang telah ditetapkan.

Untuk memperbaharui tempoh pajakan ini, tak perlu tunggu sehingga tamat tempoh, baru kita boleh buat. Kita boleh sahaja memohon untuk panjangkan tempoh ini apabila ia jadi semakin pendek tempohnya (sekitar 30 atau 50 tahun). Kita boleh buat perkara ini di Pejabat Tanah. Petugas di Pejabat Tanah akan maklumkan kepada anda jumlah premium yang perlu dibayar, dan buat bayaran sebelum ia diluluskan.

Adakah dokumen leasehold lain daripada freehold?
Dokumen pegangan jenis pajakan juga ada pengenalan tersendiri mirip hakmilik freehold. Ia bergantung kepada status Pajakan atau Pajakan Mukim, sama seperti hartanah freehold.

Adakah banyak projek perumahan sekarang berstatus freehold?
Secara am, tanah yang digunakan untuk projek perumahan pada masa ini memegang status Pajakan. Ini sebab tanah yang ada sekarang dipinjamkan kepada oleh kerajaan kepada pemaju untuk dibangunkan. Hanya projek perumahan terdahulu yang tanah itu dimiliki oleh individu sahaja yang memiliki status freehold.

Apakah perbezaan antara hartanah jenis freehold dan leasehold dari sudut nilai?
Dari segi nilai pula, hartanah dengan ciri-ciri yang sama (tak kira rumah jenis landed, apartment, semi-d, atau sebagainya) mempunyai nilai yang lebih tinggi untuk pegangan freehold berbanding leasehold.

Selain itu, faktor lain yang akan mempengaruhi nilai hartanah adalah seperti permintaan (demand) hartanah. Ia juga bergantung kepada tempoh pindahmilik yang lebih panjang untuk hartanah leasehold, dan ini perlu mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Negeri untuk kerja pindahmilik yang boleh makan masa sehingga 1 tahun.

3. Apa pula maksud pegangan jenis Hakmilik Sementara?
Seperti yang dah dijelaskan sebelum ini, dokumen hakmilik muktamad akan gunakan nombor pengenalan seperti Geran, Geran Mukim, Pajakan, atau Pajakan Mukim.

Untuk pegangan jenis ini, nombor pengenalan yang mungkin anda pernah lihat adalah seperti H.S (D) 1234, atau H.S (M) 1234. Huruf pengenalan H.S ini merujuk kepada Hakmilik Sementara, dan huruf (D) dan (M) ini pula merujuk kepada Pejabat Pendaftar atau Pejabat Tanah Daerah.

Ia boleh dijelaskan begini:

D (Daftar): Pejabat Pendaftar Negeri, dan
M (Mukim): Pejabat Tanah Daerah.
Ramai yang keliru dengan menganggap Hakmilik Sementara sama seperti hartanah leasehold.

Ini adalah 2 perkara yang berbeza. Ia boleh jadi pegangan bebas (freehold) atau pegangan pajakan (leasehold), dan ia boleh dirujuk dalam dokumen hakmilik.

Walaupun Hakmilik Sementara bukan dokumen hakmilik muktamad, ia tetap sah digunakan menurut segala butiran yang tercatit dalam dokumen itu, sehingga hakmilik muktamad dikeluarkan.

Hakmilik muktamad adalah hakmillik yang berdasarkan ukuran akhir (atau sebenar) daripada pihak Pejabat Tanah. Ada kemungkinan saiz ini akan sedikit berbeza daripada saiz dalam dokumen Hakmilik Sementara sebelum ini.

Semoga ilmu yang dikongsikan disini dapat memberi manfaat kepada rakan2 untuk membeli rumah.