Tuesday, 29 September 2015

Asal perkataan Mortgage aka Housing Loan?


Korang Tau Tak?


Dari mana asalnya perkataan Mortgage ini aka Housing Loan? Ia berasal dari bahasa Perancis bermaksud "Mort-gage" aka Perjanjian Sampai Mati. Menakutkan bunyi dia?

Bagus ke buat mortgage ini utk rmh kita? Mengikut pakar hartanah, kita perlu bezakan beli rumah untuk duduk sendiri atau untuk pelaburan. Jika beli rumah untuk duduk sendiri, better kita beli cash (jika banyak duit) atau setelkan loan tersebut secepat mungkin sebab kita mahu elakkan rumah ini jadi "penjara" kita bila terpaksa kerja untuk bayar rumah.

Lain pula jika kita beli rumah untuk pelaburan, dimana kita digalakkan membeli dengan housing loan semaximum yang boleh kerana kita mahu maximumkan keuntungan kita dengan duit bank. 

Contoh : Kita ada cash RM100 000, kita cuma boleh beli 1 rumah sahaja jika secara tunai. Jika mahu untung lagi, kita boleh beli 3-5 rumah dengan rm100 000 tersebut dengan membayar deposit rumah + fee2 yang lain semasa membeli rumah. Dengan ini, hartanah kita akan bernilai rm500 000 dengan duit RM100 000 tadi (untuk 5 buah rumah bernilai RM100 000 sebuah). Mana lagi untung?

Monday, 28 September 2015

Emas Naik LagI??

Sebelum raya, harga emas di Public Gold (pakai GAP) baru rm166/gram..lepas raya, harga terus naik sampai rm171/gram. Kalo g kedai emas, emas 999 dah cecah harga rm200/gram. Mau berpeluh nak beli emas skrg ni.

Tapi ada juga yg senyum lebar sebab leh jual emas yg dibeli masa bulan julai. Masa tu harga sekitar rm145/gram. Golongan ini digelar traders sebab mereka buat duit dengan kenaikan harga emas. Kalo penyimpan emas mcm Amir ni, x dpt la nk tambah emas lagi sebab harga emas dah makin naik.

Antara faktor kenaikan emas ini adalah kerana ringgit lemah compare dengan dollar. Harap2 benda ni x berterusan sebab impak dia sangat besar kepada semua peniaga especially barg2 import. Nak tak nak..harga barg mereka pun terpaksa naik dan pengguna pun terpaksa berjimat cermat.

Sekadar berkongsi sedikit pandangan mengenai emas.

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Pentingnya Menuntut Ilmu

Kesedaran secara serius Amir menuntut ilmu bukannya datang masa belajar di Universiti. Dulu belajar sebab nak score exam & dapat markah yang tinggi.

Masa itu, Amir sendiri tidak nampak kepentingan ilmu itu kerana rasa macam tak relevant jer ilmu yang dibelajar ketika itu untuk kerja nanti. Yups, hakikatnya macam itu sebab dulu belajar IT tapi kerja sebagai Executive Human Resource. 

Kesedaran tentang ilmu ini hadir disaat umur Amir hampir mencecah 30 tahun selepas hadir ke Seminar Azizi Ali kerana terkejut bila dengar beliau boleh baca 3 buku serentak dalam 1 hari. Bila Amir lihat video Irfan Khairi pun, dia rekemen kita baca buku at least 1 buku untuk 1 minggu. Baca buku juga ikut apa yang relevant dengan impian kita atau bisnes kita ini. Alhamdulillah, dengan kesedaran ini..Amir mula sedar tentang kepentingan ilmu ini.

Semoga kita menjadi golongan yang suka belajar ilmu, berkongsi ilmu, manfaatkan ilmu dan juga mencari ilmu akhirat & dunia

Sunday, 27 September 2015

ALASAN untuk membeli Rumah.

Gaji dia RM4k boleh lah beli rumah, duit banyak.
Gaji dia RM2K boleh lah beli low cost, lepas syarat.

Dia lelaki boleh lah beli rumah, tak suka shopping.
Dia perempuan boleh lah beli rumah, tak beli vape.

Dia bujang boleh lah beli rumah, belanja anak2 takde.
Dia dah kahwin boleh lah beli rumah, suami isteri keje.

Dia kerja Gov boleh lah beli rumah, ada loan gov,
Dia kerja swasta boleh lah beli rumah, boleh keluar EPF.

Siapa pun diri anda, pasti ada jalan.
Pepatah melayu ada menyebut "Hendak Seribu Daya, Tak Nak Seribu Alasan"

Nukilan dari kawan FB Amir, Muhamad Iqbal Hafifi yg sgt bermakna buat kawan2 yang ingin membeli rumah. Kita cari PELUANG dan bukannya ALASAN.

Tuesday, 22 September 2015

HUTANG JAHAT ATAU HUTANG BAIK?

Amir ingin berkongsi 1 ilmu yang baru juga bagi Amir mengenai hutang. Ilmu yang dikongsi ini hanyalah pendapat dan tiada yang betul atau salah. Bila ditanya pada ramai orang mengenai apa itu Hutang Jahat & Hutang Baik. Majoriti menjawab hutang kereta dan hutang peribadi itu adalah hutang jahat (bad debt), manakala hutang rumah itu adalah hutang baik (good debt).

Dari pendapat Amir, baik atau jahat sesuatu hutang itu bukanlah bergantung kepada nama atau jenis produk tersebut, tetapi ia bergantung kepada “PENGURUSAN” hutang tersebut. Hutang kereta atau hutang peribadi boleh jadi hutang baik (good debt) manakala hutang rumah juga boleh jadi hutang jahat (bad debt).

Monday, 21 September 2015

Ciri TERBARU bagi GAP & SAP

Tahukah anda bahawa Public Gold ada tambah new function dalam system GAP? Function terbaru ini membolehkan kita transfer EMAS/SILVER ke akaun GAP lain seperti akaun bank yang biasa kita pakai.
Apa kelebihan function ini?
Kita boleh pinjam emas dan bayar balik dgn emas. Riba dapat dielakkan. Tambahan lagi, ibu bapa juga boleh tranfer emas dari akaun mereka kepada anak2 dan lain2 dengan begitu mudah.

Ini adalah salah satu pembaharuan yang dilakukan oleh Public Gold demi mudahkan kita semua.

Apa yang Amir boleh lihat ialah dengan menggunakan sistem ini, kita dapat memartabatkan sistem kewangan yg sebenar seperti zaman Khalifah terdahulu dengan menggunakan emas dan dirham.


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Friday, 18 September 2015

LBMA EDISI TERHAD Tahun Monyet

PERHATIAN!!

Stok 1gm LBMA EDISI TERHAD Tahun Monyet sudah tersedia.
Pre-booking untuk 2kg yang pertama dah habis ditempah.
Disebabkan permintaan yang tinggi, Public Gold akan membuka lagi tempahan untuk 1kg dengan harga RM165/pc sahaja (termasuk gold premium).
*minimum order 100keping
Jika ada yang berminat, boleh contact Amir untuk tempahan :)


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)


Penting sangat ke “WHY” atau objektif ni?

Amir kongsikan nasihat yang bernas buat sesiapa yang ingin mula membeli hartanah. Status ini dikongsikan oleh En IqbalHafifi selepas ramai yang bertanya "How" dia membeli 3 biji rumah dalam masa 16 bulan.

“WHY” ATAU “HOW” DAHULU?
Sejumlah 99% pertanyaan yang saya terima di FB atau whatapps adalah berkenaan bagaimana saya beli rumah. (HOW) dan hanya 1% yang tanya saya kenapa saya beli rumah. (WHY)

Bagaimana Hendak Pintas Inflasi?

Ramai orang sudah maklum bahawa Malaysia sudah apply GST starting April 2015 dengan nilai 6% ke atas barang atau service yang diberikan. Jika dikira dengan kadar kenaikan kadar inflasi selepas GST sebenarnya membuatkan ramai orang lebih miskin walaupun mendapat kenaikan gaji (average kenaikkan 6% - 8%). Kenaikan gaji sebenarnya tak mampu menampung kejatuhan KUASA MEMBELI sebagai pengguna.

Salah satu langkah cara memintas inflasi ialah dengan memulakan BISNES SENDIRI (Tidak kira secara online atau pun offline). Orang berniaga tak kena GST sebenar sebab segala kos terlibat akan DIPINDAHKAN kepada pengguna akhirnya (jika peniaga itu sudah cukup syarat seperti perniagaan yang besar2).

Thursday, 17 September 2015

Muzium Emas Pertama Di Malaysia

Tahukah anda bahawa ada muzium emas di Malaysia ni?
Biasa yang orang tahu emas hanya sebagai perhiasan, tetapi Public Gold melangkah setapak lagi dengan memberikan pengetahuan kepada rakyat Malaysia tentang apa itu emas dan sejarah emas itu sendiri. Selain dari itu, muzium ini juga telah disenaraikan didalam Malaysia Book of Records sebagai Muzium Emas Pertama di Malaysia.

Time cuti sekolah yang akan datang ini, jika mai ke Penang..jangan lupa singgah di Public Gold Museum ini yer. Disini anda boleh merasai sendiri bagaimana emas itu diprocess, pegang dan merasai sendiri emas seberat 50kg tuuu.

Ia dibuka setiap hari dari jam 9 pagi sehingga 6 petang termasuk Public Holiday.
*Free entrance untuk kanak2 bawah 7 tahun.
Emas tulen seberat 50kg 

Tuesday, 15 September 2015

Kenapa ada orang kempen beli emas setiap bulan?

Ada orang bertanya dengan Amir, bagus la buat kempen simpan emas 1 gram 1 bulan ni.

Tahukah anda bahawa ia adalah strategi membeli emas setiap bulan dapat puratakan kos pembelian emas secara keseluruhan. Tak perlu terganggu emosi dengan naik turun harga emas.

Bagaimana ia berfungsi?
Dibawah harga emas 1 gram public gold untuk emas 999 / 24K untuk tahun 2015.

Jan +-RM145
Feb +-RM161
March +-RM153
April +-RM153
May +- RM147
Jun +- RM152
Jul +-RM152
Aug +-RM146
Sep +-RM164

Average Price : RM152.50 harga kalau konsisten beli tiap2 bulan.

Kesimpulannya : Jangan tunggu harga yang terbaik untuk beli emas, tetapi mulakan sekarang secara konsisten untuk dapatkan harga terbaik. 


Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Monday, 14 September 2015

Tips Kewangan : Bagaimana Hendak Langsaikan Hutang Kad Kredit? Part 2

Ini adalah sambungan dari post sebelum ini berkaitan dengan tips2 hendak langsaikan hutang kad kredit yg sgt membebankan.

TEKNIK NO. 2 : DISKAUN 70% UNTUK HUTANG KAD KREDIT

Tahukah anda bahawa kita layak mendapat diskaun sehingga 70% dari jumlah hutang yang kita berhutang dengan bank untuk kredit kad? Contohnya kita masih menangung hutang kad kredit RM 10,000, kita boleh dapat diskaun sehingga RM 7,000. Bukan beli barangan sahaja kita dapat diskaun, bayar hutang juga dapat diskaun juga, InsyaAllah.

Asal Usul Nama Kurma Ajwa

Minggu lepas, parent Amir ada kirim 1 kotak kurma dari Mekah sambil2 mereka tgh menunaikan Haji. Mmg kami ni jenis suka makan kurma juga sbb ia dapat memberi tenaga selain makan nasi.
Kebetulan pula, ada 1 slot di tv Al-Hijrah menceritakan kisah asal usul kurma Ajwa dimana ia digelar kurma kegemaran Rasullullah dan harga dia pun mmg mahal.
Jadi, Amir pun godek2 balik kat internet dan share diblog ini utk tatapan kawan2 mengenai kurma Ajwa ni.

Kisah asal usul kurma Ajwa ini dikatakan bermula selepas buah kurma Ajwa disebutkan oleh Nabi Muhammad ﷺ dalam sabdanya ketika Baginda ﷺ berbuka puasa.
Rasulullah ﷺ sendiri amat menggemari memakan buah kurma Ajwa dan menganjurkannya untuk sunnah memakan 7 biji buah kurma Ajwa di waktu pagi dan semasa berbuka puasa. Sabda Rasulullah ﷺ: “Sesiapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwa, maka akan terhindar daripadanya racun dan sihir pada hari itu.” (Riwayat Shahih Al-Bukhari)
Hadis ini menjelaskan bahawa kurma Ajwa boleh mengatasi racun dan sihir, mungkin kerana keberkatan dan kandungan yang ada di dalam kurma ini yang menyebabkan kekebalannya. Bagi yang memakannya akan beroleh keberkatan, disebabkan penanaman asal kurma ini telah bersentuhan dengan tangan Nabi Muhammad ﷺ yang mulia.

Buah kurma itu dinamakan Ajwa, berdasarkan ‘asbabul wurud’ (sebab-sebab turunnya hadis) yang menyatakan bahawa suatu ketika dahulu, Salaman Al-farisi seorang Nasrani yang baru memeluk Islam telah mewakafkan kebun kurmanya untuk perjuangan Islam. Beliau juga mempunyai seorang anak yang bernama Ajwa dan bagi mengenang jasa-jasanya itu, akhirnya Rasulullah ﷺ menamakan kurma yang dimakan ketika berbuka puasa itu dengan nama Ajwa.
Sekarang kawan2 sudah tahu asal usulnya kan? Tahniah2 :)

Saturday, 12 September 2015

Emas PG diterima Ar-Rahnu Bank Muamalat

Ini adalah berita baik buat semua pembeli dan pengumpul emas dari Public Gold.

Kredibiliti Public Gold yang meyakinkan menyebabkan emas keluaran kami diterima untuk pajakan di kebanyakan Ar-Rahnu.

Bermula pada 1hb September 2015, sebanyak 30 cawangan Ar-Rahnu Bank Muamalat di seluruh Malaysia menerima Gold Bar dan Gold Wafer Public Gold.

Ini adalah satu berita baik bagi anda yang sudah mula menyimpan emas Public Gold.

Kini anda berada di landasan yang sangat selamat!

Amir Marzhuki
Bandar Baru Bangi
Dealer Public Gold
PG00058738 
(h/p:012-2372641)

Friday, 11 September 2015

Kisah Abdullah Bin Mubarak Membatalkan Haji untuk Wanita Kelaparan



Kisah ini dikongsikan di dalam usrah IKIM petang tadi dan amat menyentuh hati Amir kerana semuanya tidak mustahil bagi Allah apabila kita sudah terpilih menjadi tetamu nya untuk menunaikan Haji.

Suatu hari, Abdullah Bin Mubarak dalam perjalanan menuju Baitullah untuk menunaikan ibadah haji, beliau sempat singgah di kota Kufah. Tanpa ia sengaja, Abdullah melihat wanita memungut bangkai ayam di tempat sampah kemudian mencabuti bulu-bulunya.

Lalu Abdullah bertanya kepada wanita tersebut, "Ayam ini bangkai atau sudah disembelih?" Si wanita menjawab, “Bangkai, dan aku akan memakan bersama anak-anakku yang kelaparan," jawabnya dengan jujur.

Bagaimana Mendapat Free Period Kad Kredit Selama 50 Hari

Ini adalah tips yang dishare oleh kawan FB Amir, Ahmad Mukarrami. Ia sangat berguna bagi pengguna kad kredit dan bagaimana kita dapat memaksimumkan penggunaannya tanpa dikenakan interest yang tinggi.

-----------------------------
Sebagai pengguna kad kredit, terdapat dua tarikh penting yang perlu anda tahu.
1) Statement Date
2) Due Date

Silver Bar Terbesar Dijual di Malaysia


Ini silver bar 5 kg - terbesar di Malaysia.

Harga tertinggi pernah cecah sekitar RM6,000/kg. Hari ni cuma sekitar RM2,200 +/- sahaja.

Mereka yang pakar tentang logam berharga (termasuk Tuan Azizi Ali sendiri) melihat silver sebagai "GOLD IN FUTURE". Ini disebabkan penggunaan terbesarnya ialah untuk industri sedangkan pengeluarannya sangat limited berbanding emas. Ditambah lagi nisbah emas berbanding silver sekarang ni 1 : 80, ia nisbah yang bagus untuk membeli silver.

Pemerhatian Amir, tak ada platform pelaburan silver yang reliable di Malaysia selain Public Gold. Siapa yang pernah beli silver jenama lain di Malaysia atau yang diimport dari luar negara, pastinya mereka tahu; sangat susah untuk menjualnya kembali. Spread mereka mencecah 40%!

Tetapi Silver Public Gold tak perlu risau. Boleh jual semula kepada Public Gold dengan SPREAD PALING RENDAH DI MALAYSIA.

Sejarah Penubuhan Public Gold

Hari ni, Amir nak berkongsikan sejarah berkaitan dengan company Public Gold supaya anda tahu bagaimana ia bermula dan juga cara operasinya. Ia adalah salah satu cara bagi kita yakin dengan sesuatu product tersebut apabila kita tahu sejarah mereka. 

Public Gold atau nama penuhnya Public Fine Gold International Sdn Bhd sememangnya diyakini oleh pelabur dan pembeli emas dan perak.

Public Gold adalah syarikat pengilang dan pedagang (jual beli) tempatan yang telah mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia (BNM) dan produknya iaitu terdiri dari jongkong emas dan jongkong perak telah pun diiktiraf oleh Malaysia Book Of Record sejak awal penubuhannya lagi iaitu pada tahun 2008. Pengiktirafan ini merupakan yang pertama kepada syarikat pengeluar dan pedagang jongkong emas dan perak tempatan. Pada peringkat permulaan, perniagaan Public Gold hanya tertumpu di Pulau Pinang dan kawasan utara Semenanjung Malaysia sahaja.

Wednesday, 9 September 2015

Malaysia Day

Sempena bulan September ini, Public Gold ada menawarkan pakej Dealer Recruitment Day dimana sesiapa yang membeli emas sebanyak 100 gram, akan layak menjadi dealer Public Gold ni. Tawaran ini sehingga 30 Sept 2015 ni jer.

Apa kelebihan jadi Dealer PG ni?
Anda boleh baca di entry sebelum ini.



Soalan Lazim Mengenai Zakat Emas

Assalamualaikum semua, sebelum ini Amir ada share berkaitan dengan Zakat Emas dan Perak dan ada beberapa soalan yang mungkin bermain dikepala pembaca. Jadi, Amir cuba share beberapa soalan bagi membantu menjawab sebarang kemusykilan mengenai zakat emas ini.

Jika ada yang ingin tahu, boleh tinggalkan soalan anda di ruanngan komen supaya Amir boleh menjawabnya kemudian.

Contoh-contoh soalan lazim mengenai zakat emas:-
1. Soalan: Sekiranya saya telah menggadaikan sejumlah emas perhiasan ke dalam skim Ar-Rahn, perlukah saya membayar zakat untuk emas yang digadaikan itu?
Jawapan: Tidak wajib, kerana tidak sempurna milik

Zakat Emas dan Perak

Sebagai umat islam, kita diwajibkan membayar zakat dan ada pelbagai jenis zakat. Emas dan Perak adalah jenis-jenis logam yang diwajibkan zakat. Kewajipan zakat ke atas logam ini dijelaskan dalam firman Allah S.W.T. bermaksud:
"Dan mereka yang menyimpan emas dan perak dan tidak membelanjakannya pada jalan Allah (mengeluarkan zakat) maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang pedih, pada hari emas dan perak dibakar di dalam neraka jahanam lalu diselar dengannya dahi dan rusuk mereka dan belakang mereka seraya dikatakan kepada mereka inilah harta yang kamu simpan selama ini buat dirimu, maka rasailah balasan apa yang kamu simpan dahulu".
At- Taubah; ayat 34-35

Friday, 4 September 2015

Dinar Public Gold & Dinar Kelantan

Ada beberapa sahabat Amir yang berkongsi tentang kecantikkan dinar kelantan ini dan ia sememangnya antara tercantik yang pernah Amir lihat. Mereka cuba membandingkan kelebihan dinar kelantan dengan dinar Public Gold ini dari segi konteks (Spread, Harga dan Stok yang ada)

Amir cuba catit dan lakukan yang terbaik berdasarkan kisah orang lain dan juga melalui pembacaan buku sebagai rujukan. Amir kongsikan kelebihan Dinar Public Gold dan juga Dinar Kelantan sebagai rujukan pembaca blog Amir.

Kelebihan #1: Dinar Public Gold spreadnya (susut nilai) lebih rendah.

Thursday, 3 September 2015

Jenis-jenis Dinar Emas

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera, Amir ada ditanyakan soalan apa perbezaan Dinar2 yang ada dipasaran dan mana satu yang lebih baik? Jadi, setelah Amir membuat rujukan dan Amir nak share based apa yang tahu tentang beberapa jenis dinar secara ringkas

Jenis-jenis Dinar di Malaysia
Dinar Sri Ayu (917)

Keuntungan Menjadi Dealer Public Gold

Hari ni, Amir nak share apa keuntungan yang boleh kita dapat jika menjadi Dealer Public Gold ni. Ini bergantung kepada baget apabila cukup membeli emas. Emas pun dapat, untung jadi dealer pun dapat. Seronok kan?

Apa yang untung?
1. Dealer boleh untung dalam semua urusniaga dan semua keadaan harga emas samada naik atau turun. 
2. Beli emas untuk diri sendiri untung, jual emas sendiri pun untung. 
3. Harga emas naik untung, harga emas turun mendadak lagi untung. 
4. Syaratnya, jadi dealer dan manfaatkan betul-betul posisi sebagai dealer emas Public Gold.

Okes, jadi Amir akan share lagi apa untung ni jadi Dealer Public Gold berdasarkan 6 faktor keuntungan disini:

#1 – Rebat Belian Emas Sendiri