Monday, 31 August 2015

Pelaburan Emas Melalui Barang Kemas

Sebelum kita melabur dalam emas, berbaloikah kita melabur dalam barang kemas ni walaupun ia salah satu cabang dari pelaburan emas. Dari entry Amir sebelum ini, Amir dah listkan beberapa tips bagaimana hendak memilih barang kemas sebagai pelaburan.

Disini, Amir cuma nak ceritakan apa rasionalnya orang menjadikan barang kemas sebagai pelaburan. Antara faktor utama ialah ia boleh dipakai dan orang perempuan sangat suka memakai emas. Itu adalah sifat semulajadi mereka kan? Yer la..perasaan memakai barang kemas ni amat menyeronokkan dan boleh menaikkan seri diwajah (ini orang kata)

Sunday, 30 August 2015

Bagaimana Memaksimumkan Keuntungan Melalui Barang Kemas?

Petang ni, Amir nak kongsikan beberapa tips cara hendak memaksimumkan keuntungan melalui barang kemas. Disini ada beberapa tips yang boleh anda follow :-

Tip 1 : Selidik terlebih dahulu samada kedai emas yang anda berkenan boleh menjual harga emas dibawah harga FGJAM(www.fgjam.org.my) sebab ada sesetengah kedai emas memang ada menjual dibawah harga ni. Anda cuma perlu bertanya.

Untung Besar dengan Manupulasi Ar-Rahnu?

Dalam group Emas Amir, ramai yang ingin tahu cara hendak untung besar dengan Ar-Rahnu. Bila Amir selidik punya selidik, sebenarnya bukan semua situasi yang dapat mendatangkan keuntungan yang besar bila bermain pajak memajak dengan Ar-Rahnu ni. 

Tahukah anda yang Ar-Rahnu hanyalah memberi pinjaman bercagarkan emas yang ‘interestnya’ sekitar 10% – 15% setahun! Tinggi bukan? Disini, Amir hendak nyatakan bahawa keuntungan dengan Ar-Rahnu bergantung sejauh mana kebijaksanaan seseorang itu memanfaatkan pinjaman. Yang benar-benar kaya dengan pajakan emas ialah peniaga emas yang suruh pembeli pajak ramai-ramai. Dia untung atas komisyen, bukan sebab dia pajak emas. Sedangkan pemajak emas untung nasibnya “untung secupak, rugi segantang”!

Apa kelebihan Emas Public Gold ni?

Jika ada yang bertanya pada Amir, bes ke beli emas Public Gold (PG) ni compare dengan jenama2 yang lain? Biasanya, Amir akan beritahu tentang kelebihan emas PG dimana rata2 pembeli emas PG ni akan mengatakan mereka suka kerana harga yang kompetetif dan mudah berurusniaga sebelum & selepas beli (jika mahu jual balik). Bagi Amir, PG adalah platform terbaik untuk pelaburan emas fizikal di Malaysia buat masa ni.

Kenapa Amir yakin berkata begitu? Meh kita lihat beberapa point yang perlu dilihat dahulu sebelum membeli emas PG ini.

5 kelebihan UTAMA emas Public Gold ni, dan buat anda boleh buat perbandingannya sendiri :) :

Thursday, 27 August 2015

Bahan bacaan tentang Emas & Perak

Pesan sifu2 pelaburan hartanah mahupun bisnes mesti akan kata "Jika mahu lakukan sesuatu, better ada ilmu..kerana ilmu itu yang akan membezakan kita dengan orang lain". Pentingnya ilmu ini kerana ia akan banyak membantu kita dalam membuat sesuatu keputusan, lebih2 lagi apabila melibatkan duit yang banyak.

Jadi, Amir nak kongsikan 2 bahan bacaan Amir yang sesuai bagi sesiapa yang ingin memulakan simpanan Emas atau melabur Emas.

Tuesday, 25 August 2015

Tips Kewangan : Bagaimana Hendak Langsaikan Hutang Kad Kredit? Part 1

Assalamualaikum semua, Amir doakan semua agar sihat2 belaka. Hari ini, amir nak kongsi tips bagaimana hendak langsaikan hutang Kad Kredit ni. Ilmu ini amir dapat dari ebook yg ditulis oleh Tuan Shamsuddin Kadir yg merupakan salah seorang pakar pengurusan kewangan. Boleh follow beliau di fb Shamsuddin Kadir atau layari di website www.ShamsuddinKadir.com

Amir share ilmu ini tidak 100% kerana anda sebenarnya perlu beli ebook ini dimana sekarang ni berharga RM30 sahaja (harga sbnr rm90) bersama 12 tips melangsaikan hutang kad kredit. Kat mana nak beli? Anda boleh layari dan buat pembayaran di www.langsaihutang.com.

Saturday, 22 August 2015

Tips Kewangan : Bagaimana Melangsaikan Pinjaman Rumah dalam tempoh 5 tahun (PART 2)

Okes..rasanya ramai mesti nak tahu apa lagi langkah yang boleh dibuat bagi melangsaikan pinjaman rumah dengan cepat. Disini Amir akan cuba share lagi 3 langkah yang boleh dibuat :

Langkah 4 : Bayar awal (sebelum tarikh matang)
Ia sama dengan langkah pertama cuma segelintir dari kita ada buat pemotongan berjadual melalui bank apabila masuk sahaja gaji kita. Cth tempoh matang ialah 30 haribulan, dan anda menerima gaji pada 25 haribulan, jadi terus bayar pada hari yang sama. Ia hanya awal 5 hari tetapi kesannya besar pada masa jangka panjang.

Tips Kewangan : Bagaimana Melangsaikan Pinjaman Rumah dalam tempoh 5 tahun (PART 1)

Assalamualaikum semua, mesti ramai tertanya2 mcm mana boleh melangsaikan pinjaman rumah dalam masa 5 tahun tu? Biasa kalo buat pinjaman mesti capai 30 tahun atau 35 tahun. Disini, amir nak berkongsi tips atau cara2 praktikal yg diajar oleh Tuan Azizi Ali melalui handbook beliau sendiri.

Sebelum anda mulakannya, better anda bertanya dahulu dengan pihak bank bagaimana pinjaman anda berfungsi. Amir sendiri baru sahaja bertanya dengan pihak bank dan terangkan macam mana amir nak setelkan pinjaman rumah dengan singkat. Pihak bank sendiri senyum sahaja.



Langkah 1 : Bayar pinjaman bulanan secepat yg mungkin.
Kebanyakan dari kita, akan bayar pinjaman bulanan ini pada akhir tempoh matang dalam bulan itu.
Cth : Tarikh matang pinjaman adalah 30hb setiap bulan. Dan kita dapat gaji pada 23 hb setiap bulan. Kebiasaannya, kita akan bayar pada 30hb dibulan kan? 
Tahukah anda bahawa caj faedah akan menjadi full apabila cukup matang? Jika bayar secepat mungkin iaitu pada 24hb, faedah yg dikenakan akan berkurang sbyk 6 hari!!. Itu baru sebulan, kalo 30 tahun? Agak2 byk tak kita boleh berjimat? paling kurg pun belas2 ribu

Edisi terhad : Emas Public Gold

Tahukah anda bahawa Public Gold ada mengeluarkan emas 1 gram & 0.5gram edisi terhad mengikut tema? Dibawah ni, Amir ada share beberapa edisi terhad jika ada yang berminat. Stok ini limited dan perlu dibooking terlebih dahulu.
0.5 gram || Public Gold Museum Design || RM110 (limited edition)

Friday, 21 August 2015

Bagaimana nak simpan Emas?

Masa awal2 Amir belajar pasal emas ini, ingatkan Ar-Rahnu tu adalah tempat nak simpan emas. Ingatkan Amir sorang jer pikir mcm tu, rupanya ramai yang berfikiran begitu. Takpe2, meh Amir bantu kawan2 bagaimana hendak simpan emas. 

Konsep 1 : Ar-Rahnu tu adalah tempat untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas. So, menyimpan emas di Ar-Rahnu sangat merugikan kalau tak tahu manfaatkan duit pinjaman tu untuk menggandakan keuntungan.


Konsep 2 : Simpan emas ni mudah sebenarnya. Tak percaya, cuba tanya mak ayah atau atuk nenek anda bagaimana mereka simpan barang kemas sehingga berkurun2. Buat yang masih baru macam kita2 ni, perasaan takut emas itu hilang memang besar sebab nilai ia besar. Cuba anda bayangkan risiko menyimpan handphone, simpan laptop dan barang berharga lain, sebenarnya ia lagi berisiko besar berbanding simpan emas. Sebab size Emas ni kecil jer. Senang disorokkan. Apa2 pun semuanya berkaitan dengan mindset kita. Lepas dah ada emas, dan cuba simpan sendiri..Insyaallah, perasaan takut itu akan mula hilang dan akan bertukar lebih berhati2.


Wednesday, 19 August 2015

Emas sebagai Mas Kahwin atau Hantaran Kahwin

Amir perhatikan sekarang ni dah jadi trend orang yang ingin bernikah akan meletakkan mas kahwin Dan juga hantaran kahwin mereka dengan emas (kebiasannya adalah Dinar Emas).

Pemberian mas kahwin oleh suami kepada si isteri melambangkan kesungguhan suami terhadap isteri, juga melambangkan kasih sayang dan kesediaan suami hidup bersama isteri serta sanggup berkorban demi kesejahteraan rumah tangga dan keluarga.


Salah seorang artis popular yang menggunakan dinar emas sebagai mas kahwin ialah M.Nasir ketika berkahwin dengan Marlia Musa. Mas kawin yang beliau gunakan adalah 13 keping dinar emas bernilai RM2,000 (nilai ketika itu) menjadi bukti penyatuan kedua-dua mereka. Menurut M.Nasir, dia memilih dinar emas kerana "ingin kembali kepada tradisi islam”. Jika diikutkan dengan nilai emas pada hari ini,13 keping dinar emas tersebut sudah bernilai hampir RM9,000. Nilai tersebut sudah MENINGKAT sehingga 350%.

Tuesday, 18 August 2015

Melabur dengan Ilmu

Jika kawan2 mempunyai duit simpanan rm100k dan ingin menceburi bidang hartanah atau pelaburan?

Apakata cuba buat pelaburan untuk bahan bacaannya terlebih dahulu dengan modal kurang rm100.

Ini pesan Pakar2 Hartanah & Pakar Kewangan yang terkenal seperti Azizi Ali, Robert Kiyosaki, Aziz Ali, "Pastikan kita buat sesuatu dengan berilmu"

Amir kongsikan jenis bahan bacaan yang Amir telah dilaburkan sejak awal tahun ni (2015) selepas tersedar dari tidur (29 tahun tidur) tentang kepentingan ilmu2 ini semua.

"It's never too late to learn something"



Berguru Dengan Kesilapan

Tajuk entry memang catchy sebab ia ada mention didalam mana2 buku kewangan yang Amir pernah baca. Apa yang dimaksudkan dengan berguru dengan kesilapan ini adalah belajar dari kesilapan. Benda ni kita biasa dengar dari guru di sekolah bahawa jangan takut melakukan kesilapan, kerana kita akan belajar darinya. Konsep itu besar kosnya apabila ia melibatkan duit yang beribu2 bila masuk ke dalam kancah pelaburan ni. Bila kita buat silap, kita akan menangung kerugiannya.

Ianya mungkin menyakitkan, tetapi ia mengajar kita jadi lebih pandai.

Amir pernah mengalaminya cuma KOSnya tidak besar mana kalo hendak dicompare dengan sifu2 yang lain. Tetapi ia lebih baik jika kita kita berguru dulu dengan orang yang pernah buat silap (Sifu2 atau Mentor2). Mereka sudah makan banyak garam dari kita yang baru2 lagi ni.

Kesimpulannya, carilah mentor atau sifu yang dapat membimbing kita ke jalan yang lurus yer.

Sunday, 16 August 2015

5 Kriteria Penting Memilih Emas Pelaburan

Sejak 2/3 tahun ini, sudah banyak company yang mengeluarkan emas bagi tujuan pelaburan (fizikal..Beli Emas, dapat Emas). Ada beberapa kawan Amir pun mula menilai mana satu emas yang sesuai bagi tujuan pelaburan atau simpanan. Selama 1 tahun lebih, Amir ada wat sedikit research mengenai syarikat lain seperti Power Gold, GCP, GSR, dan sebagainya. Amir rasa lebih adil jika anda tanya terus ejen syarikat tersebut sebab Amir takut maklumat yang diberi itu tak tepat ataupun tak lengkap kerana setiap syarikat sentiasa membuat pembaharuan ke atas sistem mereka bagi memantapkan perniagaan. Ejen syarikat atau dealer2 tersebut lebih arif untuk bagi penerangan tentang bisnes mereka.

Amir cuma mahir tentang Public Gold (PG) kerana pernah attend seminar & belajar secara online dengan Mentor. Ilmu2 berkaitan dengan pelaburan emas pula Amir ada yang secara umum sahaja. Dari hasil survey, ada beberapa emas pelaburan paling berkredibiliti di Malaysia seperti Kijang Emas BNM (dijual Maybank), emas jenama antarabangsa yang dijual di UOB Bank, emas Kuwait Finance House (KFH) dan termasuk juga Public Gold (lain orang, lain pendapatnya). Amir sendiri secara peribadi lebih fokus menyimpan Emas menggunakan Public Gold sebab ia mempunyai fasiliti terbaik di Malaysia buat masa sekarang.

Friday, 14 August 2015

Risiko Sebenar Pelaburan Emas Fizikal

Apa akan jadi pada pelabur emas Public Gold (PG) kalau syarikat lingkup? Pendek kata, apakah risiko pelabur emas fizikal kalau PENGELUAR lingkup?
Itu antara soalan yang biasa orang akan tanya sebelum membeli emas.

1) Risiko Syarikat Pengeluar Lingkup?
Amir dah jumpa jawapan yang paling mudah dan relevan bagi semua orang iaitu apakah risiko pembeli barang kemas kalau pekedai emas tutup kedai (Seperti Poh Kong atau Habib Jewel)? Pastinya TAK ADA RISIKO sebab emas tu ada ditangan kita. Betul tak?

‘Invest’ dalam emas fizikal ni kita tak perlu risau. Macam beli barang kemas di kedai emas jer. Kita tak perlu risau samada kedai pengeluar tu lingkup ataupun maju sebab yang paling penting, kita pegang emas FIZIKAL. Emas ada ditangan kita. Nilai kekayaan kita bukan lagi terletak pada kedai tu, tapi terletak pada nilai berat dan ketulenan emas itu sendiri. Cuma kalau kedai tu masih wujud dan kukuh, kita akan dapat LEBIH MANFAAT. Mungkin boleh jual balik atau trade in emas tu dengan harga yang lebih tinggi berbanding trade-in di kedai lain.

Thursday, 13 August 2015

Backup Plan Kejatuhan Ringgit


Pada hari ini bersamaan 13 Ogos 2015, Ringgit Malaysia sudah jatuh ke paras RM4 = 1 USD. Jadi ramai yang berkongsi status di laman sosial tentang perkara yang berlaku ini dan apa agaknya langkah2 yang sesuai untuk diambil bagi kita yang tidak mampu mengawal nilai wang ringgit ini?

Seperti Mentor Amir pernah menulis apa kaitan emas dengan mata wang ini dan kenapa kita perlu ada simpanan aset fizikal seperti emas, hartanah, tanah, antara sebab utamanya ialah Risiko Kejatuhan Ringgit.

Kekadang kita rasa ianya mustahil ringgit boleh jatuh dengan teruk. Lagi-lagi yang ceritakan pasal kejatuhan ringgit itu dari kalangan peniaga emas (sebab mereka menjual emas).

Hari ni RM4.00/USD. Kejatuhan yang begitu cepat. Tak mustahil ringgit boleh cecah RM4.80/USD dalam tempoh 6 - 12 bulan akan datang sebagaimana 1998. Jangan lupa, ringgit pernah jatuh 50% setahun!

Orang takut beli emas sebab emas pun jatuh juga. Tapi Amir ingin pesan yang EMAS kalau jatuh, ianya adalah "Emas". Ringgit kalau jatuh, ianya "kertas"... Beza tak antara "emas" dan "kertas"?

Sekadar renungan bersama...

Tuesday, 11 August 2015

Lepasan Siswazah Ini Kongsi Bagaimana Dia Miliki 3 Buah Rumah, Baru Bekerja 16 Bulan Dengan Gaji RM2,400 (Part 1)

Amir ingin berkongsi 1 kisah benar bagaimana seorang yang baru graduate dapat memiliki 3 buah rumah yang baru bekerja tak sampai lagi 2 tahun. Kawan ni pun baru Amir add di FB bagi menambah kawan2 yang mempunyai experience dalam bidang hartanah ini.

Mari kita baca kisah beliau ini..

1 tahun 4 bulan, 3 biji rumah.

Assalamualaikum.
Mintak maaf tak sempat nak reply satu satu PM yang diterima. Disebabkan ramai yang tanya macam mana cara saya beli 3 biji rumah selepas 1 tahun 4 bulan bekerja, jadi saya kongsikan secara umum sahaja di sini.

Gaji basic : RM2,400
Mula kerja : Februari 2014 (Fresh graduate)
Part time: Sublet 1 unit Cashflow (RM200)
Bilik Sewa free sebab duduk sekali dengan rumah sublet
Asset : 15g gold bar (kumpul masa student)
Cash : RM1,000 (kumpul masa praktikal 5 bulan (RM200 sebulan)

Buat Duit dengan Bisnes HOMESTAY?

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua, kita dah biasa dengar perkataan homestay ni kan? Dan ada juga yg pernah menginapnya. Amir nak berkongsi disini bagaimana hendak buat duit dengan bisnes homestay dari apa yang Amir dapat belajar semasa hadir ke seminar Tuan Azizi Ali pada bulan March 2015. 

Bisnes homestay ni bagi Amir sudah berada didepan mata Amir sendiri apabila kena caranya sebab sebelah rumah Amir (tengah menyewa sekarang ini) ni pun memang dah jadi homestay. Konsep yang digunakan oleh Tuan Rumah adalah mengupah orang lain untuk menguruskannya kerana beliau sekarang bekerja di oversea. Orang yang menguruskan homestay ni (Homestay Minhu) sudah ada 4 biji di Seksyen 7 Bndr Baru Bangi ni tanpa perlu membeli rumah. Konsepnya adalah hanya sekadar menguruskannya.

Sunday, 9 August 2015

Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu

Sekarang ni sudah ramai yang mula sedar tentang kelebihan menyimpan emas, dan ada juga yang bertanya kepada Amir bagaimana cara2 hendak memajakkan emas dari menjualnya sebab mereka rasa sayang nak jual emas ni. Maklumlah, ada sentimental value (Orang lebih sayangkan emas berbanding duit..Betul tak?) 

Cara pajak di Ar-Rahnu ni mudah jer. Di bawah ni Amir share panduannya secara umum:

Saturday, 8 August 2015

Tips Kewangan #5 : Apakah tips untuk membeli/mengumpul hartanah di Malaysia?

Alhamdullilah, Amir nak berkongsi dengan anda tentang intipati yang Amir belajar dalam Kelas Rezeki Berniaga dianjurkan oleh Tuan Azizi Ali. Topik hartanah kali ini dishare oleh Datuk Shah Razali(DSR) yang terkenal dalam bidang hartanah di Malaysia. Beliau sekarang memiliki 89 hartanah yang dipegang erat dengan pasif income RM60k sebulan dari hasil hartanah ni. Kebanyakan hartanah beliau telah disewa atau dalam proses jual beli.


Soalan pertama yang diajukan kepada audience adalah siapa yang tak beli rumah lagi? Dia kata rugi kalo tak beli rumah lagi ni. Ada yang beritahu harga rumah gila2 dan gaji kecik. Bagi DSR, itu sebenarnya tidak benar kerana ada jer rumah bawah 300k atau 200k (dimana ia dalam kategori rumah lelong, subsale dll). Point pasal gaji kecik pula, dia dulu beli rumah RM80 800 dengan gaji rm1000 sebulan. Macam mana dia buat adalah dengan cara menyimpan duit secara bersistematik dan berbelanja secara berhemah.

11 Kesilapan Pelabur Emas

Alhamdulillah, Amir diberi peluang hari ini untuk berkongsi perkara penting buat pelabur emas iaitu tentang 10 kesilapan biasa pelabur emas. Amir berkongsi disini sebab hendak kawan2 tahu apa yang boleh dibuat atau patut dielakkan jika berniat hendak menjadi pelabur emas ini

Amir sharekan 10 kesilapan yang biasa dilakukan oleh pelabur emas. Moga ianya bermanfaat:

#1 – Melabur ikut-ikut tanpa ilmu



Bukan emas itu yang membuatkan kita kaya, tapi ILMU kita tentang emas tu yang boleh membuatkan kita kaya. Lagi tinggi ilmu, lagi banyak untung yang akan kita dapat dalam mana-mana pelaburan sekalipun. Baca artikel-artikel tentang emas di blog ini, atau sekurang-kurangnya baca 1 buku pelaburan emas yang berkredibiliti sebelum bermula. Datanglah ke mana-mana seminar tentang pelaburan emas untuk belajar terus dari yang pakar.

Friday, 7 August 2015

6 Keistimewaan Emas Sebagai Simpanan

Harga emas dah naik sedikit sekarang ni. Jadi, ramai yang dah start membeli untuk simpanan. Ia adalah langkah yang bagus. Ada juga yang bertanya dengan Amir kenapa ada orang beli emas tapi tak jual? Macam nak untung kalo simpan jer? Bagi Amir sendiri, simpan emas ini adalah simpanan jangka masa panjang dimana ia boleh digunakan ketika kecemasan atau pelaburan masa depan (5-10 tahun akan datang)

Apa yang Amir belajar mengenai simpanan jangka panjang melalui emas ini atas beberapa faktor :

#1 – Emas Kali Inflasi


Zaman Nabi dulu, 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh beli seekor kambing. Sekarang ni, harga 1 dinar sekitar RM670. Secara relatifnya, ia masih mampu beli seekor kambing (Ada certain peladang kambing masih menerima 1 dinar sebagai tukaran). Pada tahun 1990, budak-budak sekolah boleh bawa duit 50 sen sehari, cukup untuk mereka makan kenyang. Tapi hari ni, 50 sen tu hanya mampu untuk beli segelas air sirap atau 1 biji kuih sahaja. Maksudnya hari ni, 50 sen tidak mencukupi untuk belanja sekolah. Nampak tak kesan inflasi ke atas emas berbanding duit kertas?

Tips Kewangan #5 : Simpanan Kecemasan

Ini kisah beberapa bulan lepas berkaitan dengan nasib 6000 pekerja MAS yang terpaksa diberhentikan. Majoriti dari mereka ini tidak bersedia menghadapinya kerana kekangan kewangan. Buat yang masih makan gaji ini atau berniaga secara sampingan, better kita buat simpanan kecemasan dimana saat2 CEMAS ia amat diperlukan.

1) At Least 3 BULAN



Kalau ikut nasihat pakar-pakar kewangan, kita kena simpan 3 bulan pendapatan, bukan 3 bulan gaji. Maksudnya, kalau kita kehilangan pekerjaan, kita masih boleh survive at least untuk tempoh lagi 3 bulan tanpa menjejaskan gaya hidup. Contoh : Gaji sebulan adalah rm4k, tapi kos perbelanjaan semua adalah rm3500. Jadi yg perlu dikira adalah rm3500.

Apa yg kami pernah buat masa Amir plan hendak berhenti kerja, kami sudah buat simpanan dengan nilai hampir 2 tahun untuk kegunaan masa depan. Simpanan ini yg kami perlu bayar pada company lama dan transportation dari Miri ke Bangi. Semuanya bernilai hampir rm30k. Kami buat simpanan ini kerana ia sangatlah perlu sebab apa2 boleh terjadi seperti kereta hilang, rumah terbakar atau hilang pekerjaan.

Tips Kewangan #4 : Mengenali Hutang Berkat & Hutang Mudarat

Apabila anda baca jer title post ni, mesti ada yg tertanya kan..hutang pun ada jenis2 yer. Amir akan ulaskan agar kita semua paham dan boleh bezakannya.

Dalam Malaysia ni, hampir 60% rakyat Malaysia berpendapatan bawah rm4500 sebulan, jadi agak sukar untuk membeli sesuatu aset secara tunai kerana harganya sangat tinggi (lebih dari 100 bulan gaji). Maka, banyak bank menawarkan khidmat pinjaman bagi memudahkan kita untuk memiliki asset. Ini dikira hutang, dan ia wajib dibayar.

Apa itu Hutang Berkat?


Maksudnya bertambah nilainya dari tahun ke tahun. Hutang Berkat ialah hutang pada perkara yang makin hari makin tinggi nilainya, seperti membeli hartanah. Bahasa Inggerisnya dipanggil “good debt”. Katakanlah hari ini kita berhutang RM100,000, tetapi setiap tahun nilai rumah kita makin meningkat. Mungkin ia boleh mencecah RM200,000 pada 5 tahun akan datang. Sebab itu bank boleh buat duit dengan memberi pinjaman ini (Cuba lihat bertapa megahnya bangunan mereka di tengah2 KL). Dan juga, proses pinjamannya mengambil masa yang panjang dan juga agak rumit.

Apa itu Hutang Mudarat –


Maksudnya susut nilai dari tahun ke tahun. Bahasa Inggerisnya dipanggil “bad debt” – jangan disalah ertikan sebagai Hutang Lapuk. Katakanlah hari ni, anda beli kereta Honda, keesokkan harinya nilai kereta itu boleh jatuh sehingga RM3,000! Tak percaya? Amir sendiri dah alaminya sendiri.

Thursday, 6 August 2015

Ciri-Ciri Skim Cepat Kaya

Minggu lepas, ada lagi 1 skim pelaburan emas yang boleh dapat income mingguan. Ia sudah makin popular selepas tahun 2014 adalah tahun yang malang buat pelabur yang ingin kaya cepat. Salah satunya adalah Tok Belagak yang berjaya melarikan duit sehingga rm40 juta. Adik Amir sendiri menjadi mangsanya, akibat pengaruh kawan2 yang ingin mencari wang dengan cepat dan mudah.

Skim terbaru ni adalah Wadiah Trading yang berkonsepkan sama dengan pelaburan emas yang mencurigakan. Ye lah, dividen yang diberi adalah mingguan dengan hanya bergoyang kaki. Keuntungannya pula lebih 70% dalam tempoh setahun! Walaupun hakikatnya, skim ini baru jer beroperasi pada Nov 2014.

Wednesday, 5 August 2015

Apa tu Gold Accumulation Program (GAP)?


Sekarang ni, ramai orang sudah mula sedar tentang kepentingan emas tetapi takut nak simpan sendiri (Takut hilang atau dicuri). Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) dan Al Rajhi sahaja. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang mula menyimpan emas. Masalah kedua, nak beli emas tapi modal kecil. Bajet cuma sekitar RM150 – RM200 sahaja sebulan.

Berita baik buat semua orang kerana Public Gold melangkah setapak lagi dengan melancarkan produk dan kaedah pembelian terbaru yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP). GAP sebenarnya nak bantu lebih ramai orang memulakan simpanan emas dengan cara yang lebih mudah. Selesai masalah di mana nak simpan, dan selesai masalah bajet kecil untuk bermula dengan Program GAP Ala2 “Akaun Emas”

Sunday, 2 August 2015

6 Tips Memahami Naik Turun Harga Emas

Untuk memudahkan sahabat fahami perangai harga emas, Amir senaraikan 6 tips penting. Walaupun mungkin kita tak faham analisis teknikal harga emas (yang agak rumit), insyaAllah kita boleh faham serba sedikit pasal naik turun harga emas ni.



Tips #1: Bila Harga Memuncak Tinggi – Perangai harga emas, bila ia naik puncak tertinggi, ia akan turun dulu seketika sebelum naik balik ke puncak yang baru.
Cuma berapa banyak ia akan naik, dan berapa banyak ia turun, tak siapa yang tahu. Bila harga emas cecah puncak yang baru, itu masanya untuk jual emas bagi sesiapa yang nak pakai duit dalam masa terdekat. Bila harga emas turun, tambahkan lagi simpanan emas. Jangan tunggu harga turun lagi sebab ia akan naik balik pada bila-bila masa. Ramai kenalan Amir yang tunggu harga paling rendah tapi akhirnya terpaksa beli harga lebih tinggi!

Tips Kewangan #3 : Hidup di BAWAH Kemampuan

Biasa kita dengar duit tak cukup walaupun gaji seseorg itu sudah mencapai 5 angka. Ada juga yang merasa sesak diawal bulan selepas 1 minggu gaji masuk. Agak2 kenapa perkara ni boleh berlaku?

Antara punca yang Amir sendiri pernah alami adalah hidup IKUT kemampuan, bukannya BAWAH kemampuan. Ini adalah satu prinsip kewangan yang diamalkan oleh orang kaya yang sebenar. Mereka kaya sebab mereka memang amalkan gaya hidup BAWAH kemampuan, bukan hanya masa dah jadi kaya, tapi sebelum dia jadi kaya lagi.

Kalau dia mampu pakai Honda sebagai contohnya, dia cuma pakai Preve. Bahkan mungkin cuma pakai Saga BLM. Kerana Saga dah cukup memadai untuk KEPERLUAN dia buat masa itu. Perbezaan nilai antara MAMPU dan PERLU itulah asset yang membuatkan dia lebih kaya!



Jika ada yang bertanya, "kenapa kami tak pakai BMW atau Merc?". Anda dah boleh agak apa jawapannya kan?

Antara langkah untuk memulakan hidup dibawah kemampuan ini.

1) Listkan semua kos belanjawan bulanan anda sedetail yg mungkin.
2) Cuba amalkan berjimat cermat seperti bil letrik (kurangkan pengunaannya)
3) Memotong services2 yang jarang diguna seperti Astro. Ada kawan2 Amir yang dah potong sebab bayar mahal tapi servis kurang memuaskan.
4) Mengurangkan makan di kedai dan memasak di rumah. Cara ini memang byk membantu.
5) Jangan follow trend menukar hp baru ke..kereta baru ke..handbag baru ke..Tak bermakna anda tak boleh membeli, boleh beli jika ianya dah rosak atau dah 5 tahun x ditukar.

Ini adalah langkah2 yang berkesan buat Amir. Jika ada orang lain yg ingin berkongsi experience anda plak..share terus di sini


Tips Kewangan #2 : Cara Mengekalkan Simpanan Kita

Apabila kita memiliki duit, automatik kepala kita akan cuba mengira berapa duit yang ada + nafsu juga akan turut serta menambah2 perisa agar suruh berbelanja. Kebiasannya, ia akan berlaku apabila kita akan dapat bonus tahunan atau tiba hari gaji.

Ada beberapa cara untuk anda buat simpanan dan kekalkannya:-

1) Buat tabung khas seperti Tabung Bercuti, Tabung Kereta, Tabung Umrah dan sebagainya. Tabung ini digalakkan supaya suami & anak2 pun participate sekali. Fungsi tabung ini juga supaya kita on track dengan apa yang kita nak capai, dan bukannya ikut suka hati.

2) Simpan didalam Tabung Haji dan 'hilangkan bukunya'. Anda boleh buat pemotongan gaji terus ke Tabung Haji (TH) atau masukkan secara deposit ke TH. Lepas dah masuk tu, biarkan jer dan jangan dikira2 berapa amount yg ada didalam. Ada yg suggest supaya jangan jenguk2 melalui M2U sbb amount didalam simpanan itu akan membuatkan anda lupa tujuan simpanan.

3) Jika anda rasa susah nak simpan di bank, boleh tukarkan kepada emas. Emas ni kalis inflasi jadi selamat digunakan apabila "PERLU". Dan bila simpan emas ni, anda akan rasa sayang nak menjualnya, jadi anda akan terus menyimpan dan menambah simpanan lagi.

4) Apabila simpanan duit tu dah capai certain amount yg besar, anda boleh beli hartanah kerana nilainya akan naik setiap tahun. Sebab tu biasa kita dengar

"Ish...ruginya, aku x beli rumah 3 tahun lepas".

Alhamdullilah, berjaya juga kami membeli 2 rumah dan plan nak menambah lagi sebagai simpanan utk masa depan.

Ini adalah cara2 yang Amir rasa relevan buat Amir. Maybe orang lain ada caranya sendiri. Leh la kot nak share di sini.




5 Tips Elak Penipuan Jual Beli Emas!


Dalam keghairahan melabur emas, sebenarnya terlalu banyak kes penipuan dalam urusan jual beli emas, especially urusniaga melalui facebook! Itulah pemerhatian Amir. Sebab tu Amir tak syorkan orang terlibat dengan emas buat belian PERTAMA melalui facebook.

Kelebihan membeli emas melalui facebook (secondary market) ialah mungkin kita dapat harga lebih murah daripada harga pasaran (primary market) sebab kebanyakkan penjual adalah penjual individu,  bukan dealer. Tetapi silap hari bulan, duit kita boleh lebur! Mengharapkan untung secupak, tapi akhirnya terpaksa rugi segantang…
Selain daripada penipuan, kekurangan membeli emas melalui facebook ialah anda melabur tanpa BIMBINGAN yang betul, di mana Amir nampak, dealer yang berpengalaman jer yang boleh bagi bimbingan yang tepat. Tanpa bimbingan yang tepat, duit yang anda nak labur boleh jadi lebur! 

Tips Kewangan #1 : Elakkan Duit BISNES BOCOR

Amir nak share salah satu tips bagaimana kita boleh elakkan duit bisnes kita bocor. Buat ahli perniagan yang berbisnes besar atau kecil, perlu ada pengurusan wang yang efisien supaya bisnes anda akan maintain dan dapat berkembang lagi.

Antara contoh terbaik yang boleh anda lakukan ialah

1. Mengasingkan duit bisnes dengan gaji bulanan (bagi yg bekerja) setiap bulan.

2. Duit keuntungan bisnes yang diterima perlu disimpan at least 30% ke dalam tabung simpanan. Lebih banyak, lebih bagus. Selebihnya akan digunakan sebagai modal rolling bisnes.

3. Modal asal (sewaktu kita buka bisnes) perlu di”rolling” setiap bulan tanpa disentuh. Digalakkan dgn menambahnya dengan duit untung tadi.

4. Elakkan memakai duit modal tersebut untuk belanja benda lain.

Semoga tips2 ni akan memberi manfaat kepada anda semua.



Bila Masa Terbaik MEMBELI Emas?

Sekarang ni, harga emas sudah mula turun & ada naik sedikit berbanding pada tahun 2011 dimana harga emas ketika itu mencecah RM200/gram. Jika ada pembeli emas yang beli emas ketika itu, mesti ada yang geleng kepala kerana harga emas mereka sudah turun sehingga RM150/gram. Boleh kata hidup mereka akan tidak tenteram dan resah dengan keadaan harga emas skrg. Buat pembeli baru, ini adalah peluang terbaik untuk mengumpul harta dengan emas kerana mata wang kita makin lama makin turun. Harga barang pun dah makin naik, belum masuk lagi dgn GST.